„Febra este normală/Sub nicio formă nu punem oțet, spirt, țuică, usturoi”. Febra copilului, explicată pas cu pas de dr. Ilina Prodan, de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” Timișoara

60.243 de vizualizări
„Febra este normală, este un semn de alarmă că se întâmplă ceva cu noi, nu esta bau-bau” a explicat pentru TVR Timișoara medicul Ilina Prodan, doctor la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara. Medicul a explicat care este rolul febrei, ce înseamnă febră pentru fiecare vârstă și ce poate calma febra, în funcție de ce o provoacă. Indicațiile pentru a știi cum să reaționeze părinții la febra copilului vin în contextul în care acum, de la declanșarea stării de urgență, recomandările autorităților sunt să nu mergi la spital cu copilul, pentru a nu te/îl îmbolnăvi cu noul coronavirus.

În privința compreselor reci sau al împachetărilor cu prosoape umede, care ar putea reduce temperatura corpului, aceasta a spus că este folosită ca utlimă soluție, după ce tratamentele medicamentoase nu au dat roade și că sub nicio formă să nu i se pună copilului pe piele, pe frunte sau în șosete spirt, țuică, oțet sau usturoi.

Febra este normală

Pentru că au un important rol educativ, redăm explicațiile medicului Ilina Prodan:

”În ceea ce privește febra, mai întâi să specificăm că febra nu este baubau. Febra este normală. Febra este o reacție de apărare a organismului, este un semn de alarmă că se întâmplă ceva cu noi. Nu trebuie sub nicio formă să ne panicăm în momentul în care copilul are febră. Copilul are o plajă de vârsta extrem de largă și febra are importanța ei în funcție de vârstă și semnificația ei în funcție de vârstă. Pentru asta trebuie să definim febra: temperatura normală a corpului și temperatura patologică a corpului. Și pentru acest lucru trebuie să vedem cum luăm febra. 37 de grade este punctul în care trebuie să ne situam pentru o temperatură normală, dar la bebeluși și la copiii sub trei ani temperatura trebuie luată intra-rectal, este metoda cea mai corectă. Ulterior se poate lua axilar. În funcție de metoda prin care se determină temperatura, aceasta va avea o valoare normală de 37 la piele și 37,5 intra-rectal. Tot ce este sub această valoare este considerat normal, tot ce este peste această valoare, nu neapărat că este anormal, dar este un semn de alarmă. Febră, ca atare, ca definiție, este situația în care se depășește cu un grad peste ceea ce considerăm normal respectiv 38 de grade măsurate la piele, 38,5 grade măsurate intra rectal. Între aceste limite este sub-febrilitate.

Dacă ieșim din zona aceea de sub-febrilitate, atunci aplicăm metodele ne-medicamentoase, astea de bun simț: aerisim camera, hidratam copilul, îl desfofolim. Deci știți cum spun eu mămicilor mele: dacă ai o oală cu supă și vrei să o răcești, o pui la geam, nu o acoperi cu o pătură. Deci astea sunt lucrurile pe care trebuie să le facem și vedem ce se întâmplă.

Dacă temperatura continuă să crească, atunci putem să amendăm febra cu medicamentele antitermice. Dar vreau să fac următoarea precizare: nu este atât de importantă febra, cât sunt celelalte lucruri care însoțesc febră. Aici trebuie să fie părinții foarte foarte atenți: starea generală a copilului – și nu când are febră, ci între episoadele de febră – este pleoștit, este somnolent, refuză să bea lichide (asta este foarte important pentru că se deshidratează prin febră), refuză să mănânce, atunci semnalele alea de armă, clopoțeii ăia trebuie să sune mai insistent puțin decât efectiv cât arată termometrul. Dacă starea generală a copilului este bună și totuși în ciuda măsurilor ăstora ne-medicamentoase pe care le-am luat nu-și revine la o valoare normală, atunci putem să dăm unul din cele trei medicamente antitermice care la noi, în România, se găsesc pe piață și sunt acceptate. Nu sunt peste tot în lume toate trei, dar la noi astea trei sunt: paracetamolul, preparatele de ibuprofen și derivatele de algocalmin.

Moderator: Ce trebuie să dăm prima dată paracetamolul, că e din vremea părinților noștri, e mai simplu, sau trebuie și aici să știm când intervenim și cu ce?

Dintre toate aceste trei antitermice unul singur este și antiinflamator, acela este preparatul de ibuprofen. Cum, în general, febra este dată de o inflamație, tot ce la noi se termină în ită: rinofaringită, bronșiolită, tot ce este cu „ită” la sfârșit este inflamație, ca să amendezi acea inflamație, cel mai bine este să dai un antiinflamator. Deci din punctul meu de vedere prefer să încep cu un derivat de ibuprofen, cu excepția situațiilor de infecții în sfera, sau de manifestări în sfera digestivă. Pentru că se știe că toate aceste antiinflamatorii nesteroidiene pot să agraveze cumva simptomatologia digestivă. Dacă am și tulburări de tranzit, sau vărsături, atunci mă abțin de la ibuprofen și încep cu paracetamolul. Dar altfel, în principiu, încep cu ibuprofenul. Se dă copiilor de peste trei luni și peste 5 kg. Se dă această doză corespunzătoare greutății și vârstei copilului și așteptăm liniștiți măcar o oră și jumătate-două dacă este pe cale orală, deci nu sunt formă de supozitor, să scadă febra.

Moderator: Până unde trebuie să ajungem, să ne impacientam dacă nu ajungem din nou la un 36-37?
Pe mine așa m-a învățat domnul profesor Sabău demult: nu trebuie niciodată febra să scadă mai mult de un grad pe oră. Așa cum creșterea bruscă a temperaturii nu este bine percepută de către organism, nici scăderea bruscă a temperaturii nu este fiziologică.

Moderator: Despre împachetările cu prosoape reci, acestea când se aplică?

Termoliza fizică se numește procedura, aceasta de scădere a temperaturii corpului prin împachetări, și se face în felul următor: învelim fiecare membru de la rădăcină și până la vârful degetelor într-o compresă cu apă la temperatura camerei sau puțin mai mică decât temperatura corpului, deci nu vrem să facem un șoc termic, să ne înțelegem. Dar sub nicio formă, sub nicio formă nu punem oțet, spirt, țuică, usturoi, am întâlnit și alte minuni care pot… Odată se absorb, că alcoolul se absoarbe ușor prin piele, săracul copil numai asta îi mai lipsește … Și apoi de la usturoi pot apărea arsuri, am avut situații cu flictene în tălpi de la asta, deci să ne ferim de orice lucru de acest fel. Doar aceste împachetări cu apă puțin mai rece decât temperatura corpului. Dar să știți că și astea nu sunt, teoria e frumoasă, dar cine a avut copil febril și la împachetat în prosopele, știe că nu-i cea mai fericită soluție. Putem ajunge la aceste împachetări în momentul în care am cam epuizat medicamentele pe care le avem la dispoziție și febra este încă înaltă și copilul este oarecum în acea marjă de vârstă care pe noi ne sperie, cea a convulsiilor febrile. Atunci îl împachetăm, ca să mai ajutăm puțin corpul să mai scadă temperatura mai repede.

Acum, ce vreau eu să subliniez, apropo de antitermice. Atenție că se supradozează. De ce? Fiecare dintre aceste antitermice se găsește atât sub formă de sirop, cât și sub formă de supozitoare, cât și sub formă de picături. Lumea are impresia că dacă a dat un supozitor de paracetamol și peste două ore dă un sirop de paracetamol, care are o denumire comercială nu contează, sunt două chestiuni diferite. Nu! Este ca și cum ai mânca franzelă cu paine. E același lucru, doar că se numește altfel și se prezintă altfel. Deci noi trebuie să avem grijă să alternam cele trei medicamente: începem cu ibuprofenul, continuam cu paracetamol, lăsăm în general algocalminul ca rezervă pentru temperatura foarte puternică, pentru că are niște efecte adverse pe care nu ni le dorim și atunci o lăsăm ca de ultima opțiune, având grijă ca între două doze ale aceluiași medicament să avem opt ore. Când trece de la unul la celălalt e mai puțin important, pentru că sunt substanțe diferite. Totuși trebuie să lăsăm timpul să funcționeze fiecare. Dar între două doze ale aceluiași medicament trebuie să avem grijă să avem cele opt ore obligatoriu.

Moderator: Pe ce perioadă ar trebui să dureze febra? Adică avem o noapte, două nopți, trei nopți, în general febra poate să dureze, mai ales dacă e ceva viral și o săptămână și foarte mulți intervin în condițiile astea: clar antibiotic…

Aici discuția este nu, exclus! 85%, statistic vorbind, din febrele copilului, deci eu vorbesc strict de copil, sunt de natură virală. Deci în momentul în care avem un copil cu febră, în 85% din cazuri nu-i trebuie antibiotic. Cele 15% e adevărat, pentru asta evident trebuie să consultați medicul de familie, medicul pediatru, văzut lăsat un număr de zile, dar și aici este dependent de vârsta. Nou născutul, sugarul sub trei luni, la orice depășire la temperaturi de 38 de grade se prezintă urgent la medic. Deci tot ce este sub trei luni și are febră trebuie văzut urgent de către medic. Bebeluși peste trei luni și până la doi ani cu febră mare, peste 39 de grade, care depășește o zi, trebuie văzut de medic. Și orice copil indiferent de vârstă care are ceea ce noi numim semne de alarma: nu suportă lumină, nu poate să-și miște capul, apar niște pete roșiatice pe corp, refuză să mănânce, este letargic, este somnolent, refuză să se hidrateze, nu mai face pipi cum trebuie, vomită, are scaune deoarece – întotdeauna la urgență.”

Dr. Ilina Prodan este medic primar pediatru și din anul 2000 până în prezent lucrează la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara.

FOTO: dr Ilina Prodan/ captura TVR Timișoara


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport gratuit pe curse școlare înființate de autoritățile locale. Proiectul de lege adoptat de Senat merge la promulgare

Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la și până la școală, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale, dacă proiectul…
Vezi articolul

„O eroare de casting” – sindicatele profesorilor din Franța, după ce deputata Anne Genetet, de meserie doctor și specializată în apărare, a fost numită ministra Educației

Noua ministră a Educației, Anne Genetet, „nu știe prea multe, nici direct, nici tangențial, despre școli și sistemul educațional”, a declarat, pentru FranceInfo, Elisabeth Allain-Moreno. Reacția vine din partea secretarului…
Vezi articolul