Fazele locale ale olimpiadelor naționale de limba română și de matematică 2024, stabilite în județele Dolj și Neamț de inspectoratele școlare, în lipsa unui calendar anunțat de Ministerul Educației

29.950 de vizualizări
Foto: © Timaj | Dreamstime.com
Mai multe faze locale ale olimpiadelor naționale școlare au fost stabilite de inspectoratele școlare județene (ISJ) din țară, potrivit informărilor de pe site-urile acestora. De exemplu, faza locală a olimpiadei de limba și literatura română (OLLR) este chiar sâmbătă, 27 ianuarie, în județul Neamț, se arată într-o adresă cu instrucțiuni trimisă școlilor. Ministerul Educației nu a anunțat până acum calendarul oficial al concursurilor și olimpiadelor școlare 2024.

Conform informării Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, faza locală a Olimpiadei Naționale de Limba și literatura română, sunt 11 școi care funcționează ca centre de concurs pentru școlile arondate.

Contestațiile se vor putea depune luni, 29 ianuarie, iar până pe 5 februarie inspectoratul școlar trebuie să primească de la școlile centre de fază locală rezultatele finale ale elevilor, se arată în document.

În alt județ, Dolj, profesorii de matematică sunt înștiințați printr-o adresă de marți, 23 ianuarie, de inspectoratul școlar județean (ISJ), că sâmbătă, 17 februarie, la Liceul „Matei Basarab” din Craiova are loc proba locală pentru selecția elevilor către faza județeană a Olimpiadei Naționale de Matematică (ONM).

„Toate unitățile de învățământ vor trimite câte 2 profesori supraveghetori și cel puțin 2 profesori evaluatori pentru fiecare 10 elevi participanți”, scrie în informare. Listele cu elevii calificați la etapa locală sunt asumate de fiecare școală și trimise ISJ până pe 9 februarie, prevede documentul.

FOTO DOCUMENT Adresa ISJ Neamț – faza locală OLLR 2024:

FOTO DOCUMENT Adresa ISJ Dolj – faza locală ONM 2024:

Recent, reprezentanții Societății de Științe Matematice din România (SSMR) au transmis într-o postare pe Facebook că „deși încă nu a apărut nimic oficial (n. red. calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare 2024), olimpiada de matematică se va ține”.

Zile libere pentru profesorii implicați în olimpiade, drept prevăzut de contractul colectiv de muncă

Profesorii care lucrează în weekend sau în zilele de sărbătoare legală beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit prevederilor din contractul colectiv de muncă. Cele două zile libere pentru fiecare zi lucrată în weekend vor fi acordate în următoarele 30 de zile, conform sursei citate anterior.

Cadrele didactice care participă la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare, derulate în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, beneficiază de 2 zile libere plătite pentru fiecare zi lucrată, după cum se arată în contractul colectiv de muncă.

Foto: © Timaj | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Profesorii de matematică pot trimite propuneri de probleme pentru faza județeană a Olimpiadei Naționale până pe 10 februarie, anunță Societatea de Științe Matematice / Calendarul concursurilor și olimpiadelor școlare 2024, încă nepublicat
Apel de selecție pentru Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2024, din partea Societății de Științe Matematice. Elevele de clasele VIII-XII cu medalii la etapa națională și faze internaționale se pot înscrie până pe 26 ianuarie
Prima olimpiadă internațională dedicată inteligenței artificiale, anunțată pentru 2024 de Ministerul Educației din Bulgaria. Echipe de tineri din 15 țări s-au înscris deja
România va găzdui în decembrie 2024 Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, anunță ministrul Educației. Peste 50 de țări participă de regulă la această competiție

2 comments
  1. Faptul că nici până acum, în 24 ianuarie, Ministerul nu a stabilit datele fazelor județene ale olimpiadelor școlare indică nu doar neseriozitate și o lipsă de predictibilitate, dar reprezintă și o dovadă a unei crase desconsiderări la adresa elevilor și a profesorilor.
    O pregătire serioasă pentru un concurs școlar presupune multă muncă, încă de la începutul anului școlar; să cunoști ce materie trebuie parcursă și în funcție de asta să faci o planificare a activităților reprezintă premise majore. Or, nimic din toate acestea nu se cunoaște. Cum a fost posibil ca, până în urmă cu câțiva ani, la întâlnirile profesorilor cu inspectorii de specialitate de la începutul fiecărui an școlar, să se anunțe data fazei județene, perioada și locația fazei naționale? Pe baza acestor informații, transmise încă de la începutul anului școlar, îți puteai face planificarea clară a materiei, știai care weekend este ”blocat”, puteai planifica alte activități extrașcolare (excursii, de exemplu).
    Pentru că Ministerul, în nepăsarea lui cinică, nu a transmis aceste informații, foarte mulți elevi capabili și dornici de performanță, care se pregătesc încă din septembrie să participe la olimpiadă la două sau chiar trei discipline, se vor afla în situația total nedreaptă și perdantă de a nu mai putea să-și valorifice efortul și pregătirea pentru unele din olimpiade, când vor constata că acestea – inevitabil – se suprapun. Iar pofesorii care i-au pregătit suplimentar pot rămâne fără competitori și fără finalitatea unei munci considerabile.
    Nu s-ar ajunge în acestă situație dacă Ministerul ar fi anunțat calendarul, cum era firesc, de la începutul anului școlar.
    Un Minister care-și respectă elevii și profesorii nu i-ar pune într-o astfel de situație.

    1. Foarte bun comentariul!
      Eu am sunat la Inspectorat in speranta ca stiu macar orientativ data unei anumite olimpiade. Pentru agajatii de la Inspectorat conteaza daca esti parinte. M-au expediat la profesorul de la clasa de parca acesta nu stie ce are de facut.
      Am sunat si la Minister. Nu au putut sa spuna nici macar data cand se va publica faimosul calendar.
      Concluia este ca Ministerul se face ca lucreaza iar Inspectoratul nu discuta cu oamenii de rand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Sănătății suplimentează paturile din spitale pentru copiii cu COVID-19. Ioana Mihăilă: Atunci când avem un caz pozitiv într-o clasă, copiii vaccinați și cu test negativ pot continua să învețe față în față, dacă incidența este sub 6 la mie

Ministerul Sănătății va lua măsuri de suplimentare a paturilor pentru copii în unitățile de anestezie-terapie intensivă, pe fondul intensificării valului 4 al pandemiei de coronavirus și pe fondul redeschiderii școlilor…
Vezi articolul

Câțiva profesori protestează în Sibiu, în timp ce familia Iohannis se pregătește să viziteze Colegiul Brukenthal / Pe tricoul unui protestatar scrie ”Nu vă vedem din Sibiu”, cu aluzie la absența protestatarilor de altădată

Câțiva profesori protestează în Sibiu, în timp ce familia Iohannis se pregătește să viziteze Colegiul Brukenthal, unde preda fizică președintele Iohannis. Pe tricoul unui protestatar, profesor de Istorie la Colegiul…
Vezi articolul

Articol susținut de ROMANIA TECH NATION

Robotica la gimnaziu și liceu, proiect-pilot lansat de primăria Reșița. „Vrem să devenim un centru pentru domeniul tehnician operator roboți industriali și începem cu robotica, cu Nextlab.tech, de la copiii de vârste mici” – Ildiko Pataki, consilier pentru politici educaționale

Primăria Reșița a lansat un proiect pilot de robotică în școli, printr-o investiție în roboți educaționali cu tehnologie Nextlab.tech, ca parte a strategiei de relansare a orașului. Iar în această…
Vezi articolul

Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație, susține trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și examen de admitere la liceu la 16 ani, vârstă la care elevul poate să facă școala de ucenicie la locul de muncă sau poate merge în învățământ dual

Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației, susține că învățământul obligatoriu ar trebui să se termine la 16 ani, cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, pe modelul…
Vezi articolul

Efectul Tate: Școlile din Marea Britanie raportează un număr tot mai mare de misoginism și hărțuire sexuală, la băieții de 9 și 10 ani / Guvernul le cere profesorilor să nu le vorbească elevilor despre Andrew Tate

Profesorii din Marea Britanie sunt sfătuiţi de guvern să nu discute cu elevii despre Andrew Tate, „regele masculinităţii toxice”, influencerul din social media, în ciuda faptului că şcolile raportează un…
Vezi articolul

Familiile vor putea angaja bone în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și părinte, potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern / Amenzi între 2000 și 6000 de lei pentru cei care nu realizează dosarul personal al bonei

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea și completareaLegii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, aprobat în Guvern astăzi, bonele vor putea fi angajate nu doar prin agenții ca până acum,…
Vezi articolul