„Fata cu ochii larg deschiși”: un instrument educațional pentru părinți și profesori, care sprijină discuții sensibile despre război cu copiii, carte lansată de Comisia Europeană (P)

1.160 de vizualizări
Campanie pentru drepturile victimelor războiului de agresiune asupra Ucrainei_Comisia Europeană
Cartea va fi distribuită către școli, biblioteci și asociații de sprijin, dar este disponibilă și în format digital pe site-ul campaniei „Keep your eyes open”. Cartea poate fi descărcată de pe site-ul campaniei. Cartea „Fata cu ochii larg deschiși” este disponibilă în prezent în 13 limbi (engleză, franceză, olandeză, bulgară, croată, cehă, estonă, maghiară, letonă, poloneză, română, slovacă și ucraineană).

Destinată copiilor cu vârste cuprinse între șapte și zece ani, precum și părinților și profesorilor de învățământ primar, această carte transmite un mesaj puternic despre compasiune, solidaritate și sprijin. Este o resursă valoroasă, într-un format accesibil, care stă la baza unei discuții despre impactul complex al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Fata cu ochii larg deschiși” spune povestea unui copil refugiat din Ucraina care se împrietenește cu o fetiță extrem de perspicace, în noua ei școală din România. Prin călătoria lor, cartea ilustrează importanța de a fi atent la ceilalți și de a le oferi sprijin în procesul de integrare într-o țară nouă, în special după ce au fugit de război.

Majoritatea victimelor de război din Ucraina care se refugiază în țările UE sunt femei și copii. Iar acești copii merg la școală în comunitatea gazdă, aceasta devenind unul dintre primele puncte de contact între populația locală și refugiați.

Nu închide ochii la nevoile victimelor sau martorilor unor crime de război
Campanie Drepturile Victimelor, Comisia Europeană

Copiii care fug de război: peste 5 milioane de copii au fost strămutați de războiul din Ucraina, atât în interiorul, cât și în afara țării. Copiii care au fost strămutați sunt expuși unui risc crescut de abuz și de suferință psihologică ca urmare a experiențelor legate de război și a separării de membrii familiei.

Cum puteți folosi cartea:
  • Organizați sesiuni de lectură a cărții SAU o lectură în direct a cărții prin intermediul rețelelor sociale;
  • Înregistrați lecturile cărții și distribuie-le pe rețelele sociale;
  • Puneți cartea în evidență într-un spațiu public, la birou, la târgul de carte, etc;
  • Facilitați discuții despre cartea și mesajul ei;
  • Folosiți cartea ca instrument de învățare în cadrul curriculumului școlar;
  • Distribuiți versiunea online a cărții prin intermediul rețelelor sociale;
  • Includeți informații despre carte într-un buletin informativ (versiune pe hârtie sau digitală

Cartea a fost concepută ca o extensie a campaniei „Cu ochii larg deschiși”, desfășurată de Comisia Europeană pentru a crește conștientizarea drepturilor victimelor în UE. Această campanie globală face parte din prima Strategie a UE privind Drepturile Victimelor, care își propune să se asigure că victimele tuturor infracțiunilor înțeleg cum să își exercite drepturile fundamentale și știu unde să ceară sprijin.

Cartea „Fata cu ochii larg deschiși” promovează solidaritatea și recunoaște că oamenii care fug de război au nevoie de sprijin și atenție specială. Unii dintre ei pot fi victime ale infracțiunilor legate de război, cu drepturi acoperite de UE.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Ministerul Educației încearcă să împiedice elevii de clasele primare să participe la peste 200 de etape pe țară ale concursurilor extrașcolare 2024. Profesorii organizatori au avut termen să modifice regulamentele – adresă trimisă școlilor

Elevii din clasele primare nu pot trece mai departe de fazele pe județ sau regionale ale concursurilor școlare din cadrul proiectelor educative 2024 (CPEENI, fostele CAEN), transmite Ministerul Educației școlilor.…
Vezi articolul