Școlile din Anglia sunt îndemnate să nu predea „identitatea de gen” și „ideologia de gen”, într-un set de noi reguli pe care Guvernul de la Londra urma să le pună, joi, în consultare publică, potrivit BBC și The Guardian. Aceasta nu înseamnă, potrivit ministrei Educației, că elevii nu vor putea învăța despre lucruri precum „operațiile de schimbare de sex”. Aceleași reguli propun interzicerea educației sexuale în școli pentru elevii cu vârste de până la 9 ani și abordarea etapizată a diverselor teme de educație sexuală în a doua parte a învățământului primar și în învățământul secundar.
Regulile au declanșat, deja, o serie de reacții în mediul educațional din Anglia, sindicatele din învățământ acuzând că ar exista o „motivație politică” în spatele propunerilor avansate de guvernul conservator condus de premierul Rishi Sunak.
Potrivit BBC, aceste propuneri menționează că școlile ”nu trebuie să predea conceptul de identitate de gen”, ele trebuind să aibă o „abordare precaută” în privința prezentării drept fapte a unor perspective contestate – inclusiv perspectiva că genul este un spectru”.
- The Guardian, însă, o citează pe secretara pentru Educație din guvernul Sunak, Gillian Keegan, potrivit căreia școlile să instruite să evite aceste predarea unor lucruri legate de „ideologia de gen”, iar profesorii să precizeze, dacă sunt întrebați, că este vorba subiecte disputate, dar că școlile vor putea să îi învețe în continuare pe elevi teme precum operațiile de schimbare de sex pentru care optează unii adulți, acestea fiind procese și caracteristici cu efect legal, nu ideologii.
BBC o citează pe aceeași Keegan spunând, cu privire la „ideologia de gen”: “Sexul biologic este baza educației sexuale, educației relațiilor și de sănătate – nu aceste perspective contestate.”
Aceleași reguli noi prevăd că școlile trebuie să le prezinte părinților toate materialele de predare folosite. Și listează o serie de subiecte ce pot fi atinse în funcție de vârsta elevilor – între altele:
- Până la vârsta de 13 ani, conținutul educațional trebuie să se limiteze la teme elementare, precum concepția sau nașterea, importanța familiei, stereotipuri dăunătoare, pericole prezentate de social media și relațiile online.
- Teme legate de actul sexual și subiecte conexe nu vor fi predate până la această vârstă, lucru valabil și pentru teme legate de violență sexuală sau violența în familie.
- Elevilor cu vârste de cel puțin 13 ani pot învăța despre contracepție, avort sau boli cu transmitere sexuală.
- Începând cu vârsta de 11 ani, elevii vor putea fi învățați în legătură cu abuzurile sexuale posibile în mediul online și riscurile asociate diverselor comportamente online.
Totodată, profesorii urmează să fie instruiți în legătură cu modul în care să abordeze problema misoginismului manifestat de unii influenceri onlșine.
Consultarea publică va dura nouă săptămâni. Ea vizează școlile din Anglia, sistemul englez fiind singurul din Marea Britanie asupra căruia, în sistemul descentralizat de învățământ al acestei țări, guvernul de la Londra are autoritate.
Citește și:
Drepturile de autor nu pot fi folosite în școli pentru a împiedica părinții să afle ce li se predă copiilor la orele de educație sexuală – ministrul britanic al Educației, în controversa lecțiilor despre sexualitate în liceele din Anglia
Efectul Tate: Școlile din Marea Britanie raportează un număr tot mai mare de misoginism și hărțuire sexuală, la băieții de 9 și 10 ani / Guvernul le cere profesorilor să nu le vorbească elevilor despre Andrew Tate
Foto © Designer491 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
What is happeneese? Extrema dreapta cistiga prea multe voturi asa ca mai incet cu educatia de gen, eh?