Ministerul Educației a transmis o notă Inspectoratelor școlare județene în care le reamintește directorilor de școală și cadrelor didactice că este interzisă orice activitate cu caracter politic în școli, atât în timpul orelor de curs cât și în afara lor, concursuri / competiții sportive, artistice, organizate de formațiuni politice, potrivit legii Educației. Nota vine în contextul celor patru tipuri de alegeri electorale care au loc în acest an. În document sunt precizate activități care nu sunt permise, printre care dezbateri cu elevii pe teme politice sau organizarea de întâlniri cu reprezentanți ai partidelor politice. Amintim, peste 1.700 de directori de școli sunt puși politic, iar toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate tot politic, potrivit unui raport al Ministerului Educației.
- Recent, Edupedu.ro a scris despre o competiție sportivă a unei filiale TSD anunțată la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, anulată de partid după ce conducerea școlii aprobase cererea
“Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi prozelitismul religios în unitățile de învățământ”, amintește Ministerul Educației într-o notă transmisă Inspectoratelor școlare din teritoriu. Documentul vine în contextul în care anul acesta au loc alegeri locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.
În document sunt specificate și exemple concrete, cum ar fi: concursuri / competiții sportive, artistice, organizate de formațiuni politice, dezbateri cu elevii pe teme politice sau organizarea de întâlniri cu reprezentanți ai partidelor politice.
Nota transmisă de Ministerul Educației
“Vă solicităm să dispuneți toate măsurile în vederea respectării stricte de către conducerile unităților de învăţământ a prevederilor art. 11 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora în unitățile de învăţământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației şi formării profesionale, precum şi în cadrul activitdtilor desfăşurate în mediul online de unităţile de învăţământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile mentionate în Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările si completările ulterioare, cu exceptia măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi prozelitismul religios.
În toate unitățile de învăţământ preuniversitar şi în toate spațiile destinate educaţiei şi formării profesionale, precum şi în cadrul activităţilor desfăşurate în mediul online de unităţile de învăţământ preuniversitar sunt interzise orice activități cu caracter politic. Astfel de activităţi pot fi, de exemplu: distribuirea sau existența materialelor de propagandă electorală în spațiul unității de învățământ; organizarea de întâlniri cu reprezentanți ai partidelor politice care au drept scop promovarea candidaturii acestora sau a partidelor din care fac parte; implicarea elevilor, în timpul programului școlar, în orice tip de activitate cu caracter politic; participarea elevilor la concursuri/competiții sportive, artistice etc. organizate de formatiuni politice s.a.
În timpul procesului instructiv-educativ, cadrele didactice nu vor iniția dezbateri cu elevii privind optiunile politice și nu își vor manifesta convingerile politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu. De asemenea, se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unităţii de învăţământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.
Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii, mai amintește nota.
Sancțiunile prevăzute în Legea Educației
Legea Educației 198/2023, art. 11 (1), prevede: „În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.
(1) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 209 alin. (2) lit. a) și b) se pot aplica cumulat sancțiunile disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) sau cea prevăzută la alin. (1) lit. e). Pentru celelalte abateri se poate aplica sancțiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancțiunile prevăzute la alin. (1).(3) În funcție de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor prevăzute la lit. b)-e) se dispune și măsura retragerii decorațiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 218.
Informații de background
Amintim că Edupedu.ro a scris despre o competiție sportivă a unei filiale TSD anunțată la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, anulată de partid după ce conducerea școlii aprobase cererea.
Cererea nu fusese aprobată de către Consiliul de Administrație (CA) al liceului când a fost făcut anunțul public, ci abia pe 29 ianuarie. Directorul Colegiului Minulescu a vrut însă să ceară lămuriri privind legalitatea organizării evenimentului la Inspectorat, dar, între timp, TSD a anulat evenimentul, deși se înscriseseră participanți.
Un alt caz, în noiembrie 2023: Șefa Inspectoratului școlar Gorj, vicepreședinta filialei județene PSD, voia să organizeze o excursie gratuită la Parlament cu profesori și elevii de liceu de la toate școlile din județ. A transmis o notă prin care conducerile școlilor, să-i contacteze pe colegii ei de partid.
În decembrie 2022, PNL se mândrea cu un eveniment politic într-un colegiu național din Hunedoara, mascat sub aparența unui turneu sportiv și “aprobat” de conducerea liceului, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege.
Edupedu.ro a scris că elevi cu nevoi speciale de la o școală din Călărași au fost folosiți într-un material video PSD. Era prezent și inspectorul școlar general adjunct, dar “nu în calitate de inspector”. Directoarea spunea că a fost “luată prin surprindere” și că nu a existat un acord al părinților ca elevii să apară în clipul politic.
De precizat că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport publicat în martie 2023 de Ministerul Educației, instituție care refuză de trei ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea. Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic – detalii aici.
Recent, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, Florentina Luca-Moise, și-a dat demisia de la conducerea ISJ luni după-amiază, 11 martie, după cum a anunțat aceasta pe pagina de Facebook de politician. Potrivit surselor Edupedu.ro, demisia vine după ce a fost exclusă din PSD la începutul lunii pentru că nu a respectat deciziile interne ale organizației. Luca-Moise era șefa organizației PSD Piatra-Neamț și consilier local.
4 comments
Tăntelu ăsta una spune,alta fumează…Dar ce spuneți de asta? Într-un oraș,nu spui care,unde domnește de-o viață un primar ,Primăria organizează,pentru al 2-lea an la rînd,o mega-excursie pentru TOȚI elevii ,de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a,într-o frumoasă zi de sîmbătă,însoțiți de învățători și diriginți…E?În ce categorie intră asta?
Faptul că Școla Gimnazială Nr.1 Vadu Moldovei, jud. Suceava distribuie pe pagina sa de Facebook videoclipuri cu realizările primarului poate fi considerată propagandă politică?
Si in scoala noastra la fel. Daca sunt realizari ce privesc scoala(taieri de panglici, de mot, de proiecte implementate pro scoala) , nu cred ca aveti ce face. Se considera investitii pentru educatie si se pare ca e logic sa fie promovate in scoala in care se aplica.
Ha, ha …