Facultatea gratuită pentru studenții UE din Scoția va fi eliminată, după Brexit – The Telegraph

3.271 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Școlarizarea gratuită în universități a studenților din Uniunea Europeană va fi eliminată, în Scoția, după Brexit. În consecință, mai mulți scoțieni vor beneficia de un loc la facultate, master, doctorat în urma schimbărilor, a anunțat ministrul învățământului superior din Holyrood, relatează The Telegraph, preluată de Rador.

Richard Lochhead, ministrul învățământului superior, a declarat că guvernul va elimina învățământul gratuit pentru cetățenii UE începând cu cursurile de anul viitor, iar banii economisiți vor fi folosiți pentru a încuraja mai mulți studenți scoțieni să se înscrie la universitate.

Guvernul scoțian nu va mai fi obligat să asigure costurile pentru studenții din țările UE, după Brexit, luând decizia să îi taxeze după acest eveniment.

Taxele de școlarizare în Scoția pentru studenții din străinătate variază între 9.000 lire sterline și mai mult de 31.000 lire pe an, scrie Rador.

Studenții aflați deja la universitate sau cei care încep cursurile din această toamnă vor continua să fie scutiți de taxe pe toată durata cursurilor.

“Cu inima grea, am luat decizia dificilă de a elimina învățământul gratuit pentru noii studenți din UE începând cu anul universitar 2021-2022, drept consecință directă a Brexit-ului”, a anunțat ministrul Lochhead.

Oficialul a precizat că executivul are în vedere “program ambițios de burse pentru a asigura că Scoția istorică și europeană va continua să atragă un număr semnificativ de studenți europeni pentru a studia aici”.

Jamie Greene, purtătorul de cuvânt pentru educației al partidului conservator scoțian, a avertizat că universitățile se vor confrunta cu “probleme financiare serioase” și cu o “gaură neagră” estimată la “aproximativ jumătate de miliard de lire sterline”.

Purtătorul de cuvânt pentru educație al partidului muncii scoțian, Iain Gray, a adăugat: “Angajamentul domnului Lochhead de a păstra finanțarea dedicată anterior taxelor pentru studenții UE în sectorul învățământului superior a fost bine primit. Cu toate acestea, eșecul de a asigura noi fonduri pentru viitorul colegiilor și universităților a fost extrem de dezamăgitor”.

Sursa: The Telegraph /  Rador / Traducerea: Teodora Stirbat

Imagine de David Connelly de la Pixabay
 


1 comment
  1. Telegraph e ziar tory, e “normalul” lor sa scrie asa. Doar ca nu.i adevarat, elevii europeni nu luau locul elevilor scotieni ci participau la admitere pe pozitii egale , iar facultatile ii alegeau pe cei mai buni.
    E atata prostie si in ziarele englezesti ca te iei cu mainile de cap. Probabil multe universitati se vor inchide, exista chiar o inflatie de universitati care cautau banii oferiti de stat. Dar de aici si pana la a da vina pe europeni, e o distanta mare. Sau mica, depinde de creierul cititorului.
    Ma rog, chiar daca nu ne convine, englezii fac ceva. Continentalii sunt mult rigizi, mai putin inclinati sa modifice programele scolare, asta se vede in oferta educationala.
    De pierdut insa vom pierde cu totii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorii s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, care „a validat” proiectul legii învățământului superior prin care orice plagiator poate renunța gratis, la doctorat / Proiectul mai prevede desființarea CNADTCU și acordarea titlurilor științifice de către universități

Premierul României, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu rectorii mai multor universități din țară, la ora 14:00, luni 25 iulie, potrivit agendei sale publice. Întâlnirea a avut loc în contextul publicării…
Vezi articolul

Material susținut de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Acordăm burse de cercetare de până la 10.000 de lei per student, spune Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca: Studenții noștri de azi sunt mai pretenţioşi faţă de actul educaţional şi mult mai critici, fapt care ne bucură / Politica noastră este ca toți cei din anul I să primească loc în cămin

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este pe locul 1 în rankingul Scimago 2021, după activitatea de cercetare și pe locul 4 în metarankingul național al celor…
Vezi articolul

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider de partid nu există în noul proiect al Legii învățământului superior, în pofida apelurilor de a fi reintroduse în legislație / Proiectul Deca propune incompatibilitate cu unele funcții în administrație, dar menține limitele politice propuse de predecesorul Sorin Cîmpeanu, rector, lider politic și parlamentar

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider politic, cerute de reprezentanți ai mediului academic, nu au fost incluse în proiectul Legii învățământului superior prezentat săptămâna aceasta de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a…
Vezi articolul