Facultatea gratuită pentru studenții UE din Scoția va fi eliminată, după Brexit – The Telegraph

3.294 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Școlarizarea gratuită în universități a studenților din Uniunea Europeană va fi eliminată, în Scoția, după Brexit. În consecință, mai mulți scoțieni vor beneficia de un loc la facultate, master, doctorat în urma schimbărilor, a anunțat ministrul învățământului superior din Holyrood, relatează The Telegraph, preluată de Rador.

Richard Lochhead, ministrul învățământului superior, a declarat că guvernul va elimina învățământul gratuit pentru cetățenii UE începând cu cursurile de anul viitor, iar banii economisiți vor fi folosiți pentru a încuraja mai mulți studenți scoțieni să se înscrie la universitate.

Guvernul scoțian nu va mai fi obligat să asigure costurile pentru studenții din țările UE, după Brexit, luând decizia să îi taxeze după acest eveniment.

Taxele de școlarizare în Scoția pentru studenții din străinătate variază între 9.000 lire sterline și mai mult de 31.000 lire pe an, scrie Rador.

Studenții aflați deja la universitate sau cei care încep cursurile din această toamnă vor continua să fie scutiți de taxe pe toată durata cursurilor.

„Cu inima grea, am luat decizia dificilă de a elimina învățământul gratuit pentru noii studenți din UE începând cu anul universitar 2021-2022, drept consecință directă a Brexit-ului”, a anunțat ministrul Lochhead.

Oficialul a precizat că executivul are în vedere „program ambițios de burse pentru a asigura că Scoția istorică și europeană va continua să atragă un număr semnificativ de studenți europeni pentru a studia aici”.

Jamie Greene, purtătorul de cuvânt pentru educației al partidului conservator scoțian, a avertizat că universitățile se vor confrunta cu „probleme financiare serioase” și cu o „gaură neagră” estimată la „aproximativ jumătate de miliard de lire sterline”.

Purtătorul de cuvânt pentru educație al partidului muncii scoțian, Iain Gray, a adăugat: „Angajamentul domnului Lochhead de a păstra finanțarea dedicată anterior taxelor pentru studenții UE în sectorul învățământului superior a fost bine primit. Cu toate acestea, eșecul de a asigura noi fonduri pentru viitorul colegiilor și universităților a fost extrem de dezamăgitor”.

Sursa: The Telegraph /  Rador / Traducerea: Teodora Stirbat

Imagine de David Connelly de la Pixabay
 


1 comment
  1. Telegraph e ziar tory, e „normalul” lor sa scrie asa. Doar ca nu.i adevarat, elevii europeni nu luau locul elevilor scotieni ci participau la admitere pe pozitii egale , iar facultatile ii alegeau pe cei mai buni.
    E atata prostie si in ziarele englezesti ca te iei cu mainile de cap. Probabil multe universitati se vor inchide, exista chiar o inflatie de universitati care cautau banii oferiti de stat. Dar de aici si pana la a da vina pe europeni, e o distanta mare. Sau mica, depinde de creierul cititorului.
    Ma rog, chiar daca nu ne convine, englezii fac ceva. Continentalii sunt mult rigizi, mai putin inclinati sa modifice programele scolare, asta se vede in oferta educationala.
    De pierdut insa vom pierde cu totii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Este „inadmisibilă” posibilitatea renunțării la titlul de doctor, anunță peste 60 de profesori emeriți, profesori universitari și cercetători: Efectul poate fi devastator, reprezentând soluția „ideală pentru orice doctorand sau doctorandă care optează pentru un comportament fraudulos”

Peste 60 de cercetători, profesori universitari și profesori emeriți au luat poziție cu privire la „aspectele de etică și integritate abordate în proiectele Legilor învățământului supuse dezbaterii publice”. Aceștia au…
Vezi articolul

Sute de studenți din căminele Universității Ovidius din Constanța, lăsați fără apă caldă până pe 1 decembrie / Rectorul Dan Iliescu: Eu cred că e vorba de câteva zile / Schimbăm cazanele de încălzire, să vedem partea bună. În Constanța nu este așa de frig

Sute de studenți cazați în cămine ale Universității Ovidius din Constanța (UOC) sunt lăsați fără apă caldă și căldură de o săptămână și vor mai sta așa până pe 30…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre legalizarea mitei în universități: PSD administrează intelectualilor de calitate fix ceea ce Piața Victoriei administra PSD-ul în 10 august

„Studenților şi profesorilor deştepți le rămâne o singură variantă, dacă nu vor să-şi distrugă viitorul: să plece din țară”, spune fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. Amintim că Guvernul Dăncilă…
Vezi articolul

Studenții critică modificările propuse de Andronescu la evaluarea școlilor doctorale: un mare semnal de alarmă e reprezentat de absența studenților în evaluarea și asigurarea calității

Studenții critică propunerea de metodologie prezentată de ministrul Educației, în cadrul ședinței Consiliului Național al Rectorilor. „Un aspect din noua propunere de metodologie care ne ridică un mare semnal de…
Vezi articolul

Legea pentru organizarea Rezidenţiatului, promulgată de Preşedinte. Metodologia poate fi semnată doar de ministrul sănătăţii, după apariţia legii în Monitorul Oficial

Administraţia Prezidenţială a publicat anunţul că Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanțarea rezidențiatului. Legea fusese…
Vezi articolul