Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București condamnă atacurile din Parlament împotriva jurnaliștilor: România riscă să se transforme dintr-un stat democratic într-o anarhie

0 vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București (UB) condamnă, cu fermitate, atacurile verbale și fizice îndreptate împotriva jurnaliștilor, comise vineri, 20 decembrie, de președinta partidului S.O.S. România, Diana Ivanovici-Șoșoacă, eurodeputat în Parlamentul European, și de membri ai partidelor Partidul Oamenilor Tineri (POT) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
  • Prin apelul pe care îl face, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării reafirmă necesitatea protejării libertății presei și importanța respectării drepturilor fundamentale ale jurnaliștilor într-o societate democratică. Comunicatul integral poate fi consultat și descărcat mai jos din articol.

Conform unui comunicatului remis Edupedu.ro, FJSC atrage atenția asupra creșterii alarmante a mesajelor de amenințare și instigare la ură îndreptate împotriva lucrătorilor media în contextul evenimentelor politice și electorale recente. „Atacurile directe reprezintă o formă extremă de intimidare, dar și o îngrădire a dreptului jurnaliștilor de a-și exercita profesia, fapt care contravine reglementărilor naționale și internaționale”, se precizează în comunicat.

Facultatea subliniază importanța rolului jurnaliștilor în societățile democratice, amintind că misiunea acestora este de a apăra interesul public prin colectarea și furnizarea de informații relevante. Totodată, reprezentanții FJSC citează Regulamentul european privind libertatea mass-mediei și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care protejează libertatea de exprimare și pluralismul mediatic, piloni fundamentali ai democrației.

Apel la intervenția autorităților

FJSC solicită autorităților să se autosesizeze și să răspundă sesizărilor jurnaliștilor care au fost victime ale violențelor fizice și verbale. Facultatea subliniază că intimidarea jurnaliștilor poate reprezenta primul pas către dictatură și anarhie, cerând autorităților judiciare să ia măsuri urgente împotriva acestor acțiuni. „Solicităm autorităților să dispună de îndată măsurile necesare pentru protejarea jurnaliștilor, care să le permită acestora să-și exercite meseria în deplină siguranță”, se precizează în document.

De asemenea, FJSC atrage atenția că lipsa unei reacții adecvate din partea autorităților ar putea periclita statutul democratic al României. Instituția solicită măsuri urgente pentru investigarea și sancționarea actelor de violență, intimidare și defăimare a jurnaliștilor, în conformitate cu legislația națională și internațională.

FOTO DOCUMENT DESCARCĂ Comunicatul FJSC de sâmbătă, 21 decembrie 2024:

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, apel la responsabilitate și la intervenția autorităților, după atacurile la presă: Jurnaliștii care au încercat să expună influențele Rusiei au devenit ținte directe / Libertatea presei – un drept care trebuie apărat cu orice preț
G4Media.ro: Asociația Group 4 Media Freedom&Democracy condamnă derapajul grav al președintelui SOS România, Diana Șoșoacă, la adresa realizatorului Antena 3, Mihai Gâdea și familiei acestuia: incitarea la ură este sancționată de legislația penală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din București – europeană și cu autonomie sporită, sau “prima” pe țară și “în formațiune completă”, prin includerea celorlalte mari universități din București? Diferențe și asemănări în viziunea și promisiunile celor doi candidați anunțați până acum la funcția de rector UB, Marian Preda și Cristian Preda

Un rector în funcție care mizează pe continuitate și care promite să întărească lucrurile pe care le-a făcut într-un prim mandat dificil, marcat de criza produsă de pandemie și de…
Vezi articolul

Universitățile pot organiza acțiuni anonime pentru a identifica „fapte interzise în spațiul universitar” – Nou cod de conduită împotriva xenofobiei și discursului urii în învățământul superior

Promovarea simbolurilor identitare, imaginilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, cultul persoanelor vinovate de genocid și crime de război, promovarea ideilor, simbolurilor și doctrinelor extremiste sunt interzis…
Vezi articolul

OFICIAL Universitatea privată Dimitrie Cantemir intră în monitorizare specială un an de zile, iar dacă nu îndeplinește indicatorii nu va mai organiza examene de admitere și de finalizare a studiilor / În paralel anunță că deschide școală privată din toamnă

Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” este monitorizată timp de un an de zile, potrivit unui ordin publicat miercuri, 15 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.781…
Vezi articolul