Facturi aproape de zero pentru Grădinița Zig-Zag din orașul Ovidiu, județul Constanța, după ce clădirea din anii ’50 a fost renovată prin programul România Eficientă cu 1,5 milioane de euro fără nicio cofinanțare / Directoare: Banii economisiți ar putea fi investiți în materiale didactice pentru eficientizarea educației copiilor (P)

1.336 de vizualizări
Foto: EPG/OMV Petrom
Datorită unei investiții de aproximativ 1,5 milioane de euro, susținută de OMV Petrom prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG), Grădinița Zig-Zag din localitatea Ovidiu, județul Constanța, beneficiază acum de o clădire consolidată structural, renovată energetic la standard nZEB, și de un spațiu mai generos, prin amenajarea a două săli de clasă suplimentare.

Grădinița reprezintă primul contact al copiilor cu sistemul de învățământ, care pregătește întreaga dezvoltare educațională ulterioară. Un mediu interior sănătos și confortabil, propice desfășurării activităților specifice vârstei preșcolare, contribuie la bunăstarea și evoluția armonioasă a copiilor, generând inclusiv o atitudine pozitivă față de învățare.

Grădinița Zig-Zag este cea de-a treia unitate de învățământ din țară reabilitată la standard de clădire cu un consum de energie aproape zero (nZEB) prin România Eficientă. Prima unitate renovată a fost clădirea C a Liceului Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, în 2022, urmată de Școala Gimnazială “Liliești” din orașul Băicoi, în anul 2023.

În urma lucrărilor de reabilitare derulate la Grădinița Zig-Zag, finalizate în luna martie a acestui an, consumul total anual de energie al clădirii va fi diminuat cu peste 60%, iar nivelul emisiilor de carbon va fi de circa șase ori mai mic. La acest rezultat contribuie termoizolarea exteriorului, montarea tâmplăriei eficiente energetic și instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură. Grădinița va beneficia de energie “verde” provenită din surse proprii, datorită noului sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter.

Proiectul de modernizare a grădiniței a avut un grad ridicat de complexitate, incluzând și consolidarea structurii de rezistență a clădirii din anii ’50, precum și extinderea spațiului, prin amenajarea a două noi săli de clasă în clădirea dezafectată a unui fost punct termic.

Datorită includerii sale în programul România Eficientă, clădirea Grădiniței Zig-Zag va oferi un mediu sigur, sănătos și confortabil copiilor conduși de personalul didactic, care vor beneficia de condiții optime pentru învățare, joacă și odihnă. De asemenea, costurile de funcționare și întreținere ale grădiniței vor fi semnificativ diminuate, clădirea este mai bine adaptată la efectele schimbărilor climatice și va avea un impact mai mic asupra mediului.

O clădire deosebit de reușită, atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic

Modernizarea Grădiniței Zig-Zag a fost o lucrare complexă, dar rezultatele sunt pe măsură: o clădire deosebit de reușită, atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic și al sistemelor de ventilație, iluminat, încălzire. O clădire modernă, cu standarde spectaculoase în comparație cu condițiile în care se desfășura activitatea înainte de intervenția noastră. Bucuria copiilor este cea mai bună validare a muncii noastre” a declarat, în cadrul evenimentului de inaugurare, Radu Dudău, Președinte Energy Policy Group și coordonator al programului România Eficientă.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom a subliniat, în discursul său, importanța educării tinerei generații în spiritul eficienței energetice, pentru a crea o schimbare pozitivă la nivelul întregii societăți. În ceea ce privește motivul din spatele finanțării acordate de OMV Petrom proiectelor de renovare energetică, prin România Eficientă, aceasta a declarat:

Clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie al Uniunii Europene, iar renovarea energetică a clădirilor existente reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm în acest moment. Prin programul România Eficientă vrem să demonstrăm că se poate. Este și motivul pentru care derulăm proiecte de renovare în zone diferite ale țării. Este nevoie de finanțare, de o bună gestionare a proiectului, de multă muncă în echipă, de sprijinul autorităților locale, pentru a transforma posibilul în realitate. Iar ceea ce vedeți astăzi, aici, este cel mai bun exemplu.”

Care au fost principalele lucrări realizate

Clădirea Grădiniței „Zig-Zag”, construită în anii ’50, era într-o stare avansată de uzură și se confrunta cu numeroase probleme structurale și funcționale. Sistemul vechi și ineficient de încălzire nu permitea asigurarea unei temperaturi confortabile constante în timpul sezonului rece, iar izolarea deficitară ducea la supraîncălzirea spațiului în lunile calde. Lipsa unui sistem de ventilație afecta negativ nivelul de umiditate și calitatea aerului interior. Infiltrațiile de apă pluvială amenințau sănătatea copiilor și a personalului didactic prin expunerea la mucegai și igrasie. De asemenea, instalația electrică era veche și subdimensionată, iar iluminatul, slab calitativ.

În urma renovării energetice la standard nZEB, realizată prin programul România Eficientă, clădirea veche și ineficientă a Grădiniței Zig-Zag a fost transformată într-o unitate de învățământ modernă, a cărei performanță energetică o încadrează în cea mai înaltă clasă de eficiență: A.

Principalele lucrări de eficientizare energetică incluse în proiect au constat în: izolarea termică a acoperișului, pereților exteriori și pardoselii; montarea tâmplăriei exterioare și interioare performante; instalarea sistemului centralizat de climatizare cu pompe de căldură, centrală pe gaz și încălzire în pardoseală; refacerea instalației de producere a apei calde; înlocuirea instalației electrice și montarea unui sistem de iluminat cu corpuri de tip LED; instalarea unui sistem de ventilație modern, cu recuperare de căldură; dotarea clădirii cu un sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter; instalarea parasolarelor din aluminiu, reglabile electric, la ferestrele puternic însorite.

Putem spune că avem cea mai modernă grădiniță la nivel național

Dorința noastră s-a concretizat și astăzi sărbătorim inaugurarea unei grădinițe altfel, o grădiniță nZEB, eficientă energetic, după o reabilitare de succes. Am pășit astăzi cu emoție, alături de copii și părinți, în noua Grădiniță Zig-Zag. Datorită programului România Eficientă, generația de astăzi și cea de mâine vor beneficia de un mediu și de un climat sănătos, pentru desfășurarea eficientă a procesului de învățare”, a declarat Mirela Sîrbu, Directorul General al Grădiniței Zig-Zag. Aceasta declara, la debutul lucrărilor de modernizare, că avea constant probleme cu plata facturilor la energie. „Banii economisiți ar putea fi investiți în achiziționarea de mobilier modern sau în materiale didactice conforme normelor europene pentru eficientizarea educației copiilor”, declara în urmă cu aproape un an Mirela Sîrbu.

„Astăzi ne aflăm în fața unei investiții pentru viitor. Pe de o parte discutăm despre investiția în educația preșcolarilor, în educația copiilor, pe de altă parte de investiția în eficientizarea consumului de resurse”, a punctat Sorin Mihai, Inspectorul General al Inspectoratului Școlar Județean Constanța. „Felicitări tuturor, mulțumim pentru puternica implicare și rezultatele excepționale”, a adăugat acesta.

Suntem onorați că ne-ați ales, ne-am pus mari speranțe în acest parteneriat cu EPG și OMV Petrom. Lucrările realizate la Grădinița Zig-Zag erau extrem de necesare, vorbim despre o reabilitare totală, despre reparații capitale. Era nevoie și de o dezvoltare a capacității, de mărirea numărului de clase, care ne ajută foarte mult. Putem spune că avem cea mai modernă grădiniță la nivel național. Proiectul este important pentru orașul Ovidiu, dar în același timp este un bun exemplu de urmat la nivel județean și la nivel național, iar acesta este principalul obiectiv atins de programul România Eficientă”, a declarat George Scupra, Primarul orașului Ovidiu.

Investițiile derulate prin programul România Eficientă pentru modernizarea școlilor din sistemul public vor continua cu un nou obiectiv, situat în localitatea Vernești, județul Buzău. Modernizarea școlii va necesita, conform estimărilor, o investiție de aproximativ 1.3 milioane de euro, care va fi oferită de OMV Petrom.

Citește și:
Școala de stat modernizată și reabilitată la standard de clădire cu un consum de energie aproape zero, prin programul România Eficientă, o investiție privată de 1,6 milioane de euro/ Elevii Școlii Gimnaziale „Liliești” învață de luna aceasta într-o școală care a prins culoare și o nouă viață (P)

3 comments
  1. renovare de un milion jumate de euro ?!?
    pai se făceau un spital cu banii ăștia .
    e o clădire mica , cat se economisește in 20 ani ?? 100000 de euro maxim. adică a cinșpea parte ..
    ferească Dumnezeu. mie îmi dă cu virgula ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

VIDEO Avem o mare problemă cu educația financiară și ne expunem unui risc major dacă nu rezolvăm această problemă – Răzvan Mustață, decanul FSEGA a UBB Cluj-Napoca / Programul care propune profesorilor abordarea transdisciplinară a noțiunilor despre bani și despre comportamentul financiar responsabil

Într-un climat de învățare în care elevii se simt confortabil să pună întrebări și să își exprime părerile, cum ar trebui să existe la fiecare oră, în fiecare clasă, curiozitățile…
Vezi articolul