Extragerea elevilor, un concept de loterie enunțat de Ligia Deca în discuția despre camera de detenție. Ministra spune că elevul care deranjează ora poate fi „extras de către școală într-o sală specială”

145 de vizualizări
Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com
Ministrul Educației, Ligia Deca, a oferit detalii suplimentare despre spațiul în care vor fi duși elevii care deranjează orele și despre cum se va proceda pentru „extragerea” școlarilor din sala de clasă. Izolarea elevilor a fost numită astfel de către Deca, luni seara, la Digi24.

Ligia Deca susține că și până acum școlile îi puteau separa pe elevii care deranjau ora de curs, deși cadrele didactice nu aveau dreptul să dea elevii afară de la ore.

Din acest an școlar, însă, unitățile de învățământ au opțiunea să aleagă un spațiu din interiorul școlii în care să ducă elevii care deranjează ora de curs. Aceștia nu vor primi absență, însă le vor fi informați părinții.

Referitor la cum anume va fi pus în practică acest demers, ministrul Educației nu oferă informații concrete, afirmând că fiecare școală va decide cine duce elevii în spațiul respectiv: “Depinde. Fiecare școală este diferită din punct de vedere al resursei umane. Poate fi consilierul, dacă are această disponibilitate, poate fi profesorul de serviciu, poate fi un alt cadru didactic, depinde, depinde de cât de mare este școala, depinde unde este sala respectivă”, a afirmat Deca.

Redăm mai jos dialogul referitor la spațiul de detenție, un concept nou pentru școlile din România, introdus prin ROFUIP 2024 și Statului Elevului.

Moderator: Ce înseamnă cameră de detenție?

Ligia Deca: Înseamnă un spațiu. Nu este o cameră de detenție. Este un spațiu în care, poate, ca și până acum, școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de curs de colegii lor, tocmai pentru a asigura dreptul la educație al întregului colectiv școlar. Poate fi biblioteca. Poate fi o altă sală de clasă care nu este utilizată în acel moment. În momentul în care un copil deranjează ora și pe toți colegii lui el poate fi extras de către școală într-o sală specială unde face activități educaționale decise de către cadrul didactic sau lecturează, dacă este la bibliotecă. 

Sunt anunțați părinții și are timp să reflecteze asupra faptului că ceea ce a făcut, comportamentul lui punctual, poate, în ziua respectivă, la ora respectivă, a fost suficient de grav cât să genereze o astfel de măsură din partea școlii. (…) Nu se numește detenție. Regulamentul de organizare și funcționare este doar această posibilitate ca școala să extragă elevul recalcitrant din oră. 

Moderator: Ce înseamnă școala extrage? Cine îl duce la camera de detenție? 

Ligia Deca: Depinde. Fiecare școală este diferită din punct de vedere al resursei umane. Poate fi consilierul, dacă are această disponibilitate, poate fi profesorul de serviciu, poate fi un alt cadru didactic, depinde, depinde de cât de mare este școala, depinde unde este sala respectivă. De aceea am spus că este o posibilitate, o posibilitate de altfel, să știți, discutată împreună cu directorii de școală și cu cadrele didactice. Mulți ne-au spus că au nevoie de măsuri pentru cei care realmente deranjează ora.


Ministrul Educației a reamintit că elevii care ajung în acest spațiu vor fi supravegheați de un cadru didactic sau nedidactic, iar familia va fi informată despre incident, fără a fi înregistrată o absență: “El este urmărit de către un cadru didactic. Nu se pune absență, dar se informează familia.”

În cazurile de recidivă, se pot aplica sancțiuni suplimentare, cum ar fi scăderea notei la purtare: “Dacă această scoatere într-un alt spațiu se repetă, […] intervin alte măsuri. Intervine scăderea notei la purtare”, a mai afirmat Deca.

Ligia Deca subliniază că aceste măsuri fac parte dintr-o strategie mai amplă de combatere a violenței și bullying-ului în școli.

Cum știm dacă izolarea elevilor este o soluție eficientă?

Odată cu adoptarea acestei măsuri, ministrul Educației se așteaptă la o scădere a numărului de incidente în care elevii deranjează orele: “Cred că vom putea vedea scăderea numărului de incidente, un raport la finalul anului cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a mai afirmat Deca în cadrul aceleiași apariții TV.

Amintim că săptămâna trecută Ligia Deca a clarificat că sala de detenție nu este obligatorie pentru școli: „nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea”, a afirmat ministrul Educației, subliniind că fiecare unitate de învățământ va decide dacă aplică sau nu această metodă.

În legătură cu sălile de detenție din școli, noul Statut al Elevului prevede următoarele:

Art. 14 – (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.

(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență.

(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementează prin regulamentul de ordine interioară al fiecărei unități de învățământ.”

Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca, despre camera de detenție: Nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea

1 comment
  1. Nu aveti idee de genialitatea acestei Deca von Schantier Nawal aka Schalupista.

    Deca rescrie pedagogia. Scrie istorie. Revolutioneaza gandirea pedagogica. Pedagogia se transforma din activitate planificata in activitate spontana / neplanificata. Profesorul va decide pe loc ce va face elevul indisciplinat, spontan, aka “face activități educaționale decise de către cadrul didactic”.

    La copiii cu CES e si mai si. De exemplu iti planifici ora cu 1-2 copii, materiale, timp, metode etc. si te trezesti cu inca unul pentru care stabilesti spontan o activitate ceva, sa nu stea degeaba.

    Este absolut genial. S-a nascut pedagogia de santier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2019, un total de 10 medalii pentru elevii români. Aurul a fost câștigat de David Corneliu Turturean de la Colegiul Ștefan cel Mare din Suceava și de Robert Gabriel Pășcălău de la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanța

România a participat cu două echipe de elevi la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2019 și a obținut în total zece premii: două medalii de aur, patru medalii de…
Vezi articolul

Mihaela Nabăr, director World Vision România: Pandemia pe zona de educație digitală a reprezentat o oportunitate și trebuie să continuăm să construim în zona în care urmărim progresul acestor competențe digitale

“România trebuie să-și învețe lecțiile din perioada pandemiei în ceea ce privește educația digitală fiindcă doar așa am reușit să ardem niște etape și să implementăm forțat alfabetizarea digitală în…
Vezi articolul

Guvernul francez insistă pentru vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor de 5-11 ani, chiar și în condițiile valului Omicron: experții explică felul cum vaccinul previne cazurile grave și sprijină revenirea la normalitate

Medicii francezi încurajează vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani, printr-un videoclip realizat de Guvern, chiar dacă simptomele în cazul copiilor sunt mai ușoare în valul Omicron.…
Vezi articolul