O nouă propunere legislativă pentru modificarea şi completarea “Legii educaţiei naţionale nr. 1 din 5 ianuarie 2011, care urmărește extinderea programului-pilot Masă caldă în școli, a fost depusă în Parlament. „Inițiativa nu are niciun fel de impact financiar asupra bugetului de stat sau a Ministerului Educației, fiind un program complementar celui deja existent, astfel încât să se ofere o masă în creșele, centrele de zi, grădinițele și şcolile pentru care autoritățile locale au posibilitate financiară, dar nu au putut oferi acest lucru în lipsa cadrului legal”, a declarat Alin Chirilă, deputat PSD și inițiatorul propunerii legislative, potrivit unui comunicat de presă primit de Edupedu.ro.
„Practic, se acordă posibilitatea legală consiliilor locale și consiliilor județene care doresc asigurarea meselor gratuite în creșe, grădinițe, centre de zi, școli, în cantinele şcolare, în sălile de mese sau prin servicii de catering, din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor sau ale judeţelor, prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale acestora, în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinaţie. Avem în vedere asigurarea necesarului de hrană pentru fiecare copil, astfel încât să nu fie afectată sănătatea acestora, precum și accesul la educație”, a declarat deputatul PSD de Mehedinți, Alin Chirilă.
În urma acestei modificări legislative, programul „Masă Caldă în școli” poate fi implementat și la nivelul unităților de învățământ, atât cu program normal, cât și în cele cu program prelungit sau cele în care se organizează programe „Școală după școală” pe de-o parte, iar pe de altă parte pot fi incluse toate școlile care în prezent nu au fost selectate în programul „Masă Caldă în școli”, acolo unde autoritățile locale au resursele bugetare necesare și decid acest lucru prin hotărâri de consiliu, dar și creșele, centrele de zi și grădinițele, se precizează în expunerea de motive.
Având în vedere necesitatea continuării eforturilor pentru diminuarea ratei părăsirii timpurii a şcolii, în condiţiile în care valoarea acestui indicator se plasează încă peste media Uniunii Europene, fiind de 18,1% în 2017, 16,4% în 2018 şi 15,3% în 2019, conform datelor oficiale Eurostat, este nevoie de extinderea programului-pilot, „Masă caldă în școli”, care a debutat în anul școlar 2016-2017, în toate școlile în care autoritățile locale pot acoperi aceste cheltuieli, până când va exista posibilitatea de aplicare la nivelul tuturor unităților de învățământ din mediul preuniversitar.
Informații de context
- Masa caldă va fi organizată în 450 de școli și grădinițe în anul școlar 2022-2023, potrivit unei Ordonanțe de urgență publicată în Monitorul Oficial care modifică OUG 105/2022.
- Lista celor 450 de școli în care se organizează Masa caldă în acest an școlar a fost publicată în ședința de Guvern din 9 noiembrie 2022. Bugetul este cu 299 de mii de lei mai mic decât cel prevăzut inițial pentru 300 de școli.