Extinderea perioadei de evaluare a unităților de învățământ, revizuirea mai multor registre și analiza situației evaluatorilor-colaboratori externi – măsuri dispuse după controlul Ministerului Educației la ARACIP

5.531 de vizualizări
Foto: © Stokkete | Dreamstime.com
Agenția care autorizează și acreditează grădinițele și școlile, ARACIP, trebuie să revizuiască o serie de registre în cazul cărora au fost constatate nereguli, să întreprindă o revizuire a codului etic și să analizeze situația experților evaluatori, colaboratori externi. Măsurile au fost cerute de Minister în urma controlului efectuat la ARACIP, ce a determinat sesizarea parchetului, anunțată marți de ministrul Sorin Cîmpeanu.

În urma unui set de 10 tipuri de nereguli constatate la ARACIP, ministrul Educației a anunțat, marți, sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, precum și a altor instituții, precum ANI sau Curtea de Conturi. În plus, Sorin Cîmpeanu a anunțat eliberarea din funcție a președintelui agenției, Șerban Iosifescu. – Vezi cele 10 nereguli și măsurile anunțate marți de ministru

Pe lângă aceste măsuri, au fost cerute o serie de acțiuni interne, care includ și extinderea perioadei de evaluare a unităților de învățământ, sau schimbări legale privind obligativitatea ARACIP de a notifica furnizorii de educație cu 90 de zile înainte de expirarea adeverințelor.

Măsurile, detaliate în “Sinteza raportului elaborat urmare a controlului desfășura la ARACIP”, făcută publică miercuri seară de către Ministerul Educației:

“II. MĂSURI DISPUSE:
1. Sesizarea Comisiei de disciplină a Ministerului Educației cu privire la managementul defectuos al conducerii ARACIP.

2. Sesizarea Comisiei de disciplină a Ministerului Educației cu privire la încălcarea prevederilor art. 3 alin. (4) lit. a) din Ordinul nr. 5636 /2020 privind Regulamentul de organizare și funcționare al Corpului de Control din Ministerul Educației de către președintele și vicepreședintele ARACIP. 

  1. Respectarea prevederilor legale în vigoare, respectiv art. 554 alin. (6) din OUG nr. 57/2019 Codul Administrativ, în sensul realizării evaluării președintelui
    ARACIP, de către conducerea instituției coordonatoare.
  2. Respectarea prevederilor legale stipulate de către art. 56 alin. (1) lit. c) din
    Legea 53/2003 Codul Muncii.
  3. Sesizarea ANI cu privire la posibila încălcare a regimului juridic al conflictelor
    de interese, în dosarul nr.12212/3/2018, de către: domnul Iosifescu Constantin, președinte ARACIP, doamna Constanța Mihăilă, vicepreședinte ARACIP, doamna Gabriela Alina Paraschiva, șef departament Acreditare și doamna Alina Râpă, consilier juridic.
  4. Sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București privind posibila încălcare a dispozițiilor art. 297 din Codul Penal de către persoanele responsabile din cadrul ARACIP.
  5. Sesizarea Curții de Conturi pentru verificarea condițiilor de încheiere a contractelor civile între ARACIP și evaluatorii externi.
  6. Pentru Președintele ARACIP:
  • Verificarea activității consilierului juridic și a șefului Departamentului Acreditare de către Comisia de disciplină a ARACIP;
  • Respectarea art. nr. 6 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor;
  • Analiza, în cadrul Consiliului ARACIP a respectării prevederilor HG nr. 1258/2005 privind modul de organizare și funcționare al BEX ARACIP și luarea măsurilor care se impun în vederea reglementării aspectelor neconforme cu legislația în vigoare;
  • Publicarea pe site-ul actualul al ARACIP a documentului oficial, actualizat, Registrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar al experților în evaluare și acreditare;
  • Revizuirea şi oficializarea Registrului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar;
  • Revizuirea Codului etic, inclus în cadrul Procedurii operaționale – Elaborarea codului de conduită profesională și etică nr. 5245/30.12.2019;
  • Desfăşurarea unei şedinţe de analiză, în cadrul Consiliului ARACIP, în legătură cu situaţia nominalizării experților în evaluare și acreditare, colaboratori externi, înscriși în registrul ARACIP, în comisiile de evaluare externă şi adoptarea unor decizii care să conducă la corelarea diferitelor documente care reglementează desemnarea experților, clarificarea criteriilor utilizate și transparentizarea întregului demers de desemnare și informare a colaboratorilor externi.
  • Analizarea la nivelul Consiliului ARACIP a tipului/categoriei de sancţiune acordată domnului Dan Stroe, prin Hotărârea Biroului Executiv nr. 27/16.09.2020, prin raportare la cadrul legal, în vigoare, şi adoptarea unor decizii în concordanţă cu acesta.
  • Completarea legislației în vigoare, din domeniul de activitate al ARACIP, cu privire la obligativitatea ARACIP de a notifica organizaţiile furnizoare de educaţie care organizează şi desfăşoară, pe teritoriul României, activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară, cu 90 de zile înainte de expirarea adeverințelor (împreună cu Vicepreședintele).
  • Înregistrarea și arhivarea corectă a documentelor, cu respectarea Legii 16/1996 Legea Arhivelor Naţionale, a Instrucțiunii nr. 217/1996 privind activitatea de arhivă la creatorii și deținătorii de documente, aprobate de conducerea Arhivelor Naționale, a Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor online și a Legii 138/2013 pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 (împreună cu Vicepreședintele). 
  • Remedierea erorilor materiale din Registrul special special al organizaţiilor furnizoare de educaţie care organizează şi desfăşoară, pe teritoriul României, activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară.
  • Revizuirea/elaborarea procedurilor operaționale, precum și întocmirea unui Registru pentru proceduri.
  • Extinderea perioadei prevăzute de legislația actuală alocată evaluărilor unităților de învățământ. Perioada va fi stabilită conform numărului și dimensiunii indicatorilor de performanță.
  • Desemnarea membrilor din Biroul Executiv, cu respectarea numărului de membri și a calității acestora, conform prevederilor art. 12 din HG 1238/2005 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).” 

Vezi Sinteza raportului elaborat, urmare a controlului desfășurat la ARACIP:

Foto: © Stokkete | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Disciplinele STE(A)M – subcapitol separat în “România Educată”: La TIC să se predea și despre tehnologii mobile și Internet of Things / Educația bazată pe investigație să fie inclusă în formarea inițială a profesorilor

Una dintre zonele de interes pentru dezvoltarea de programe educaționale la nivel global, STEM – Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică – are parte de un subcapitol dedicat în proiectul România Educată,…
Vezi articolul

Peste 10.000 de elevi din județul Timiș învață online pentru că nu este căldură în clase / “Dacă în urmă cu două săptămâni bolnavii stăteau în frig în spitale, iar ca urmare a presiunii exercitate acolo s-a rezolvat problema, înseamnă că se poate, dacă se vrea”, spune prefectul județului

Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a scris într-o postare pe Facebook, că va solicita companiei locale de termoficare Colterm, aflată în insolvenţă, o informare privind motivele pentru care în şcoli…
Vezi articolul
Bursele elevilor

OFICIAL Situațiile excepționale pentru care școlile pot solicita suplimentarea sau diminuarea numărului de elevi dintr-o clasă / Din anul școlar 2024-2025, cu aprobarea Ministerului Educației, într-o grupă de creșă pot să fie peste 22 de copii și peste 28 de elevi într-o clasă de gimnaziu și liceu

Din anul școlar 2024-2025, cu aprobarea Ministerului Educației, într-o grupă de creșă pot să fie peste 22 de copii și peste 28 de elevi într-o clasă de gimnaziu și liceu,…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

„Procedura de sancţionare a profesorilor ar trebui eficientizată, pentru a putea fi aplicate în mod real sancţiunile atunci când acest lucru se impune” – Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre cazul de hărțuire sexuală din Neamț, prezentat de RISE Project

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate comportamentul cadrului didactic din județul Neamț care i-a făcut avansuri sexuale unei eleve şi solicită intervenţia Ministerului Educaţiei şi sesizarea organelor competente, pentru…
Vezi articolul