Explicațiile vicepreședintelui Consiliului de Etică pentru decizia care-l “spală” pe Lucian Bode de plagiat, în cazul cărții bazate pe o carte demonstrat plagiată: Legea lasă multe aspecte neclarificate / “Nicăieri în lege nu se menționează despre folosirea ghilimelelor”

307 vizualizări
Foto: Pixabay.com
“Putem cu toții observa că legea 206/2004 lasă foarte multe aspecte neclarificate. Îl cităm sau nu pe Newton când folosim legea gravitației? Unde tragem linia pentru ce trebuie sau nu să indicăm sursa? Dacă un student doctorand din Anglia analizează poezia “Sara pe deal” de Mihai Eminescu, atunci va trebui să includă poezia în limba română cu ghilimele, cât și traducerea pe care se bazează în analiza de text”. Așa comentează, într-o scrisoare deschisă, vicepreședintele Consiliului Național de Etică (CNECSDTI), Eugen Stamate, pe tema recentei decizii a forului potrivit căreia Lucian Bode nu a plagiat într-o carte bazată pe teza sa de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai decisese, în prealabil, că include elemente de plagiat.
  • Eugen Stamate a publicat scrisoarea deschisă pe pagina de Facebook a CNECSDTI joi seară, după ce, miercuri seară, tot acolo, președintele Consiliului, Dacian Dragoș, își anunțase demisia. Dacian Dragoș, care este și președinte al Comisiei de Etică a UBB, organism care decisese că teza de doctorat a lui Bode include plagiat, nu a luat parte la analiza CNECSDTI pe seama cărții respective, pentru a evita un conflict de interese. În absența sa, analiza a fost coordonată de Eugen Stamate.

Acesta invocă, în apărarea deciziei, faptul că legislația în vigoare “lasă multe aspecte neclarificate”, fapt pentru care “abordarea acestor probleme în contextul analizei de plagiat trebuie facută în mod flexibil, fără a impune cerințe care nu se aliniază la standardele internaționale de publicare pentru fiecare domeniu științific în parte”.  

  • El scrie că, “personal, nu am simțit pe perioada analizei speței nicio presiune din partea ministerului” cercetării și afirmă că “atât personal, cât și membrii comisiei simțim o presiune publică enormă, prin faptul că a trebuit să ne pronunțăm cu obiectivitate și responsabilitate asupra unui caz în care anumite părți din media și spectrul politic s-au antepronunțat”.
  • Autorul dezminte, totodată, că decizia ar avea legătură cu schimbările la nivel de guvernare, în condițiile în care președintele Iohannis declara la începutul anului că așteaptă o clarificare a situației lui Lucian Bode până în momentul rotației guvernamentale: “Momentul deciziei nu are nico legatură cu rotativa guvernamentală, el a rezultat din succesiunea termenelor de analiză cerute de regulamentul de funcționare a comisiei”.  

Eugen Stamate scrie și o explicație pentru faptul că a a fost analizat un număr limitat de pagini (27, potrivit raportului publicat marți): “Cartea a fost analizată cu softul în întregimea ei, deci nu are relevanță câte pagini sau paragrafe au fost investigate manual. Această analiză manuală, concretizată în foarte multe ore de muncă, s-a făcut alegând în mod aleatoriu un număr semnificativ de pagini pentru a determina dacă există în mod vadit intenția de a prezenta informație compilată sau tradusă ca informație proprie. Intenția de a prezenta sau nu ceva preluat ca și contribuție proprie este de maximă relevanță pentru o decizie de plagiat.”

  • Iar concluzia este că autorul cărții bazate pe o teză de doctorat a urmărit să facă o sinteză: “Concluzia este ca d-ul Bode a citat un număr foarte mare de referințe (332) deci scopul principal a fost al unei sinteze.”

În condițiile în care raportul de analiză folosește formule precum “O potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimelele”, autorul scrisorii deschise face trimitere la formule similare folosite și în decizia Comisiei de Etică a UBB.

Iar despre preluarea unor elemente în limba engleză, notează că, în condițiile în care există trimiteri către surse, “faptul că ele sunt în engleză și nu citează sursa conform regulilor de proprietate intelectuală nu este o problemă de etică, ci de responsabilitate personală, credibilitate științifică și de gradul de exigență publicistică a editurii”: 

  • “Restul de figuri și tabele fac toate trimitere către surse. Faptul că ele sunt în Engleză și nu citează sursa conform regulilor de proprietate intelectuală nu este o problemă de etică ci de responsabilitate personală, credibilitate știintifică și de gradul de exigența publicistică a editurii. Pentru text, s-a folosit preponderent citarea către sursă la subsolul paginii. S-au indentificat două porțiuni de text fără indicarea sursei, însă textul se referă în context la programul politic al PNL și un regulament al Uniunii Europene.”  

Mesajul integral, publicat pe pagina CNECSDTI:

Citește și:
Șeful Consiliului de Etică demisionează după „spălarea” de plagiat a ministrului Bode, în cazul cărții bazate pe o lucrare demonstrat plagiată. Dacian Dragoș invocă o incompatibilitate iremediabilă a principiilor sale cu decizia forului, decizie la care el nu a participat
OFICIAL Decizia Consiliului de Etică în cazul cărții publicate de Lucian Bode în baza tezei de doctorat “viciate” de plagiat: “Nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare” / “O potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimelele” / Forul spune că a analizat doar 27 pagini de text
Emilia Șercan, după decizia Consiliului de Etică în cazul cărții lui Lucian Bode: “Așteptați-vă în viitor să vedeți că mediul academic românesc e plin de erori de citare, noul eufemism al plagiatului. Eratori, nu plagiatori”
Membri noi în Consiliul Național de Etică a Cercetării, a cărui componență a fost extinsă – ordin de ministru
Consiliul Național de Etică decide că Lucian Bode nu a plagiat în cartea bazată pe teza sa de doctorat, deși teza era “profund viciată” de plagiat – surse / Iohannis ceruse lămurirea situației în cazul ministrului Bode, al doilea om în PNL, până la rotația guvernamentală
Emilia Șercan: Am descoperit text plagiat în 65 de pagini ale tezei lui Lucian Bode / Probele care demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, și nu doar 2,95%
BREAKING Comisia de etică a UBB constată mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode: “Teza este profund viciată” / E cerută retragerea cărții publicate pe baza tezei / Conducătorul de doctorat, Adrian Ivan, a cerut stoparea oricărei analize
UPDATE Lucian Bode, după ce a cerut retragerea cărții bazate pe teza de doctorat: Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că masurile dispuse reprezintă acte vătămătoare / Cum se explică gestul ministrului de interne
Iohannis, despre Lucian Bode și acuzațiile de plagiat: Este adevărat că acolo sunt probleme / Mă aștept ca cel târziu până la rotația guvernamentală să se ia o decizie clară
Lucian Bode a mai pierdut un proces în cazul acuzațiilor de plagiat, anunță jurnalista Emilia Șercan / Ministrul de Interne, afirmă Șercan, a ajuns la trei procese distincte pierdute deja, unul dintre ele definitiv și irevocabil

2 comments
  1. Nu e nevoie să fie trecut în nicio lege, există NORMELE DE REDACTARE pe care fiecare absolvent trebuie să le respecte.

    Nu mă mai miră nimic, nimeni nu-și mai asumă vreo poziție de corectitudine morală și etică profesională, banul să curgă! Mâine-poimâine vor ajunge miniștri.

  2. Nu cred problema plagiatului se rezolvă dacă îl cităm sau pe Newton pentru a lui lege a gravitației.
    Întrebarea mea retorică este : dacă la un proces de plagiat trebuie citat și adevăratul autor (de cele mai multe ori un profesor, cu un salariu mizerabil care a găsit o portiță de completare a veniturilor)!
    Dragă lume, sunt cadru didactic, dar niciodată n-am acceptat să scriu referate sau proiecte pentru studenți puturoși, lucrări de gradul I sau de licență /master/doctorat pentru alți profesori și nu numai, pentru că îmi place să trăiesc demn și pentru că am înțeles rezultatul unei astfel de tranzacții, respectiv inevitabilul cataclism de parvenire intelectuală pe care îl simțim cu toții din partea celor care au putere de decizie pentru nivelul nostru de trai: parlament, guvern etc. Da, acesta este tristul adevăr, pentru că unii profesori s-au vândut umil pentru un ban în plus (pe care l-au cheltuit pe vreun concediu mai moțat, să fie în rândul lumii), acum trăim toți în umilință și batjocură de la acești Goe care umplu scaunele în parlament și guvern și care își angajează câte 10-20 de consilieri ca să le facă treaba!

    Deci, dacă vrem conducători deștepți, încetați să le mai redactați lucrările, pentru că voi i-ați propulsat în funcții. Voi cei care le-ați livrat lucrările de-a gata ați pus lațul de gât educației, pentru că ați devenit șantajabili și de-asta ne dau cu flit la fiecare grevă și protest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prefectul Capitalei: Părinţii şi elevii majori, chestionaţi despre oportunitatea testării antidrog în şcoală și a prezentării unei adeverinţe medicale la începutul anului care să ateste că elevul şi-a făcut analize de sânge antidrog

„Am decis ca Agenţia Naţională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care testăm opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la: testarea în şcoală cu aparat antidrog;…
Vezi articolul

Liderul sindical Marius Nistor: Colegii nu sunt de acord cu oferta Guvernului. Guvernul poate veni cu rectificare bugetară. Negocierea doar de dragul negocierii, repetând aceleași propuneri și venind cu aceleași idei, nu va rezolva situația din Educație

„Greva continuă – este decizia tranșantă a colegilor noștri din unitățile de învățământ preuniversitar, iar vineri va avea loc un nou marș de protest în Capitală. Vom pleca din Piața…
Vezi articolul