Procedurile de expertizare tehnică necesare pentru a încadra în clasă de risc seismic unitățile de învățământ construite înainte de 1978 și care prezintă semne că e nevoie de o expertizare a structurii de rezistență trebuie să înceapă până la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de lege. Documentul, aflat pe masa ședinței de miercuri a guvernului, prevede că expertizele tehnice trebuie finalizate până la 1 iunie 2025.
Proiectul prevede că expertizarea va fi realizată de către experți tehnici atestați pentru cerința rezistență mecanică și stabilitate. Expertizarea va fi inițiată pentru clădirile în cazul cărora “evaluarea vizuală rapidă recomandă efectuarea expertizei tehnice pentru structura de rezistență”.
Astfel, proiectul Legii privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor prevede, la Art. 4:
- “(1) Până la data de 1 ianuarie 2024 conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978, pentru care evaluarea vizuală rapidă recomandă efectuarea expertizei tehnice pentru structura de rezistență. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2025.”
Clasele de risc seismic definite în proiectul de lege:
- Clasa de risc seismic RsI – clădiri cu susceptibilitate de prăbușire totală sau parțială
- Clasa de risc seismic RsII – clădiri susceptibile de avariere majoră, care pune în pericol siguranța utilizatorilor, dar la care prăbușirea e puțin probabilă
- Clasa de risc seismic RsIII – clădiri susceptibile de avariere moderată, care poate pune în pericol siguranța utilizatorilor
- Clasa de risc seismic RsIV – clădiri la care răspunsul seismic așteptat este similar celui așteptat pentru clădirile proiectate pe baza reglementărilor tehnice în vigoare.
Proiectul de lege integral poate fi consultat aici.
Foto: © Belish | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
1 comment
Da, multe școli are avea nevoie de expertizare tehnica.