Experții din sănătate trebuie să emită recomandările necesare pentru testarea în școli, așa încât actul educațional să nu fie afectat, cere Consiliul elevilor / “La acest moment, nu cunoaștem aproape nimic”

1.955 de vizualizări
Silviu Morcan / Foto: CNE
“Solicităm ferm ca experții în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din școli, în așa fel încât actul educațional să nu fie în niciun fel afectat”, arată marți, într-un comunicat de presă, Consiliul Național al Elevilor (CNE). Organizația condamnă “dezinteresul autorităților” și arată că Ministerul Educației și cel al Sănătății nu s-au consultat cu reprezentanții societății civile cu privire la testarea în școli.  

“Autoritățile au întârziat nepermis de mult cu achiziția și livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătății prezintă lacune de aplicare”, arată CNE.

Deși procedurile de testare ar trebui să înceapă, președintele acestei organizații afirmă că “La acest moment, nu cunoaștem aproape nimic despre testarea în școli”.

Comunicatul Consiliului Național al Elevilor, integral:

Nimeni nu știe cum (sau dacă) se vor administra testele non-invazive! 

În ultimele zile, oficialii din educație și sănătate au declarat că testele pe bază de salivă vor ajunge în școli, gata să fie folosite de elevi și profesori, astfel încât să se contureze un spațiu sigur pentru continuarea cursurilor în format fizic. 

Totuși, autoritățile au întârziat nepermis de mult cu achiziția și livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătății prezintă lacune de aplicare. Practic, observăm o tendință generală din partea profesorilor de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipsește în cea mai mare parte dintre unitățile de învățământ. În acest caz, cine este responsabil de coordonarea procedurii la nivel școlar? 

Consiliul Național al Elevilor condamnă dezinteresul autorităților cu privire la lipsa de viziune în adoptarea unor măsuri de protecție suplimentare pentru elevi și profesori, precum și reglementările lacunare venite din partea Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației, care nu au înțeles, nici în al doisprezecelea ceas, cât de important este dialogul cu reprezentanții societății civile în tot acest proces. Solicităm ferm ca experții în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din școli, în așa fel încât actul educațional să nu fie în niciun fel afectat. 

„La acest moment, nu cunoaștem aproape nimic despre testarea din școli. Profesorii și sindicatele din învățământ protestează și condamnă posibilitatea ca ei să ajute la administrarea testelor, părinții e posibil să nu își dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prinși la mijloc – între orgoliile unora și incompetența altora. Solicităm tratarea situației cu celeritate și reglementarea procedurii de testare în conformitate cu situația din teritoriu, nu după cum cred unii și alții că este la școală”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.


3 comments
  1. Probabil se contureaza un nou Ordin, moficari gen (in cazul in care testele vor releva si cazurile asomptomatice) :
    “..la aparitia a 3 cazuri confirmate/clasa..sau cel mult 5 covidati” sau ” daca un test este nul, persoana este obligata sa faca un PCR-RT( pe cheltuiala fiecaruia)”
    A i , masa de oameni sa fie indrumata spre alt esantion de tocat banutii 😉

    1. Nevaccinatilor li se vor plati o luna testele la serviciu din banii publici. Unde e dreptatea? Eu nu pot avea acces de peste 2 ani la spitale si lor li se plateste testarea din banii mei munciti. Banii tai, banii lui. Nici nu ai acces la spitale, dar lor li se plateste spitalizarea Covid din banii nostri. PSD ne-a tradat. S-a aliat cu PNL si ne-a tradat maxim. De unde pana recent tipa pentru vaccinare obligatorie ai testare din banii proprii, acum a fost de acord cu testarea pe banii nostri. Si nu vor sa voteze spitalizarea antivaccinistilor pe banii lor. Ne-o pun tot noua in carca si noi ne chinuim bolnavi. Surorii mele i s-a interzis controlul ambulator, a fost trimisa pe urgenta intre covidati. Mama a fost trimisa bolnava acasa pentru ca nu este medic, toti sunt detasati in spitale suport Covid. Verisorul meu a suferit un accident vascular. La 2 zile dupa internarea la recuperarea locomotorie, in prag de seara, a fost evacuat( fara macar sa aiba un apartinator alaturi), pe motiv ca spitalul este transformat in spital Covid. Prietenul meu cel mai bun s-a dus cu entorsa la urgenta si cu test Covid negativ la intrare. La externare era pozitiv Covid. A intrat in izolare cu familia. Si voi le platiti testarea si spitalizarea antiwaxxerilor? Rusine! PSD, va mai voteaza Papa!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Povestea cărții de povești pentru copii pentru care se bat edituri din alte țări / Alex Donovici: Seria ȚUP a început de când am văzut-o pe Lorelai Moșneguțu cum a apărut cântând la pian cu degetele de la picioare, fără mâini

Poveștile clasice pentru copii sunt cunoscute tuturor părinților care aleg să citească o carte în loc să îi lase pe aceștia în fața televizoarelor. Există, în ultimii ani, o tendință…
Vezi articolul

OFICIAL Noile manuale școlare vor fi cumpărate prin licitație. Metodologia de achiziționare și evaluare a manualelor a fost publicată în Monitor

Manualul editurii unice este oficial abandonat de Ecaterina Andronescu. Ministerul Educației va cumpăra manuale școlare prin licitație deschisă. Decizia a fost publicată în urmă cu puțin timp în Monitorul Oficial. “Ministerul…
Vezi articolul

Baza de date cu elevii care trebuie să primească tichete educaționale de 500 de lei a fost pusă la dispoziția STS din 9 noiembrie, conform Ministerului Educației / Potrivit ordonanței 83, Serviciul de Telecomunicații Speciale ar fi trebuit să dea lista cu beneficiarii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene care să facă plățile, lucru care nu s-a întâmplat

De peste o lună Ministerul Educației a pus la dispoziția Serviciului de Telecomunicați Speciale baza de date din care instituția trebuia să extragă cei aproape 500.000 de beneficiari de tichete…
Vezi articolul

Aritmetica ministrului Ligia Deca, în cazul toaletelor din curtea școlilor. Anul trecut erau 180 de școli cu latrină, anul acesta mai sunt 189, după ce în ultimul an pentru 62 de școli au fost construite WC-uri în interior. Explicația: „Școlile mai fuzionează sau se mai despart în funcție de nevoile locale”

Din 180 de școli cu toalete în curte cât erau în 2022 la începutul anului școlar, pentru 62 de școli s-au făcut lucrări ca să rămână fără latrină și au…
Vezi articolul