Experimente științifice și prezentări despre somn, chimie sau lilieci, ateliere de robotică, inteligență artificială sau arheologie – la Noaptea Cercetătorilor Europeni, pe 30 septembrie

516 vizualizări
Foto: Captură – Noapteacercetatorilor.eu
Evenimentul “Noaptea Cercetătorilor Europeni”, dedicat științei și cercetării, va avea loc, anul acesta, în 26 de orașe din România. O serie de activități programate pentru data de 30 septembrie au drept scop să aducă cercetătorii mai aproape de oamenii interesați de munca lor, pentru a le explica utilitatea acesteia, potrivit unui comunicat de presă.

La București este programat la data menționată, între orele 15.00-21.00, un “laborator în aer liber”, la Casa Oamenilor de Știință din Piața Alexandru Lahovari. Acolo vor fi incluse în program 4 momente în care vor fi prezentate: “importanţa somnului, tehnicile de prim ajutor, magia chimiei şi lumea neştiută a liliecilor”. 

Sunt programate ateliere interactive de mecatronică, robotică, control al mişcării, educaţie financiară şi ecologică, jocuri și concursuri pe teme științifice.

Evenimente sunt prevăzute să aibă loc și la Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Bumbeşti-Jiu, Buzău, Călăraşi, Câmpia Turzii, Constanţa, Deva, Galaţi, Hunedoara, Negreşti-Oaş, Oradea, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava, Sulina, Târgu Jiu, Târgu Neamţ, Timişoara, Titu, Tulcea şi Zalău. 

Potrivit comunicatului: 

  • “Experimentele inedite îi vor ajuta pe participanţi să-şi însuşească cunoştinţe de bază despre lumea înconjurătoare.” 
  • “Astronomia îşi va dezvălui toate secretele, prin intermediul telescoapelor ce vor cerceta cerul plin de mistere, iar noile tehnologii îi vor ului pe vizitatori prin beneficiile pe care le aduc vieţii cotidiene.”
  • “O varietate de workshop-uri de programare şi utilizare a sistemelor de inteligenţă artificială vor fi prezente la evenimentele din întreaga ţară. Pasionaţii de robotică vor putea explora mai bine acest domeniu, interacţionând cu echipe de elevi ce au participat la competiţii naţionale şi internaţionale.” 
  • “Descoperirile arheologice recente vor fi bine puse în valoare, prin prezentări interactive ale cercetătorilor în acest domeniu, iar reconstituirile istorice vor transpune vizitatorii în epoci de poveste”.

Informații detaliate – pe www.noapteacercetatorilor.eu

Evenimentul se înscrie în seria Acţiunilor Marie Sklodowska-Curie, fiind un eveniment ce atrage anual peste 1.5 milioane de vizitatori.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conferința „Smart Diaspora 2023” debutează la Timișoara. Marilen Pirtea, despre prezența a trei laureați ai Premiului Nobel la UVT: Cum putem forma caractere, într-o perioadă în care războiul hibrid, dezinformarea, ambiguitățile sunt prezente? Prin exemplele marilor personalități ale științei și artei

Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” începe astăzi, la Timișoara. La evenimentul la care participă cercetători și profesori români din peste 30 de…
Vezi articolul

Impozit de soldaritate pe toate veniturile din salarii, pensii, chirii, dividende, rente mai mari de 3.200 lei net şi abrogarea sau amânarea Legii pensiilor, propunerile unui institut al Academiei Române pentru ca statul să aibă resurse suplimentare

Impozitul de solidaritate pe toate veniturile de 3.200 lei net pe lună este propus de un grup de sociologi de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) al Academiei…
Vezi articolul
Gérard Mourou

Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel în Fizică 2018, a vizitat laserul de la Măgurele: Experimente pentru noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului, pe agenda discuțiilor

Laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018, profesorul Gérard Mourou, a discutat cu cercetătorii de la centrul ELI-NP – proiectul cunoscut ca ‘laserul de la Măgurele‘ – lansarea unor “experimente legate…
Vezi articolul

Mircea Ivan, cercetător cu descoperiri recunoscute de comitetul Nobel: Trebuie constituit un organism independent de evaluare a cercetării în România; independent de Academia Română, de Consiliul Național al Rectorilor

“Problema cea mai mare la momentul actual este diluarea fondurilor de cercetare, așa puține cum sunt ele”, avertizează cercetătorul Mircea Ivan, profesor la Indiana University School of Medicine, SUA, și…
Vezi articolul

Studenții și cercetătorii care pregătesc elevi olimpici internațional vor putea primi și ei premii în bani, în funcție de medaliile câștigate – proiect de Hotărâre de Guvern / În prezent primesc stimulente doar profesorii, pentru cea mai mare din distincțiile obținute

Cercetătorii și studenții, dar și „alte categorii de personal” vor putea primi premii în bani pentru medaliile obținute de elevii pe care îi pregătesc la competițiile internaționale, prevede un proiect…
Vezi articolul