Realizarea de conținut pentru educație digitală este una dintre cele mai mari provocări, iar orice proiect de digitalizare în învățământ trebuie să meargă dincolo de furnizarea de ajutor precum dispozitive, conectivitate și competențe și să încerce să se adreseze și problemelor de bază ale comunităților. Așa crede Angela Galeța, director – Fundația Vodafone România, care a descris în cadrul conferinței “Educația digitală asimptomatică” provocările și soluțiile legate de învățarea digitală, în cadrul proiectului “Școala din valiză”. Ea a arătat că una dintre marile probleme care rămân de rezolvat este legată de susținerea elevilor cu cerințe educaționale speciale.
Fundația Vodafone România și World Vision România desfășoară acest proiect de peste 3 ani.
Experiența “Școlii din valiză”
Potrivit Angelei Galeța, “Școala din Valiză” include o componentă de hardware (“tablete pentru copii, laptop pentru profesor”) și una de conectivitate, dar “dincolo de conectivitate și de partea de terminale, la fel de importante sau mai importante au fost alte trei componente:
- Platforma de e-learning dezvoltată, unde a trebuit să găsim soluții pe parcurs, pentru a permite accesul mai facil la platformă. Referitor la faptul că trebuie să ții cont de feedback: logarea presupunea username și parolă. Ținând cont de feedback-ul profesorilor și al copiilor, am găsit o soluție de logare prin QR code – copilul scanează un QR code generat de profesor și logarea se face automat, iar la sfârșit profesorul face delogarea printr-un singur click.
- Ai o platformă de e-learning. Poate să fie Senzațională, să se învârtă după soare, dacă nu ai conținut digital dezvoltat pentru profesori și cu ajutorul profesorilor, nu prea ai ce să faci cu o astfel de platformă. Ne-a preocupat încă de la început dezvoltarea, împreună cu partenerul nostru World Vision și cu alți parteneri pe care i-am adus în proiect, de conținut. În continuare aceasta este o preocupare. Anul acesta vom fi implicați într-un proiect internațional, alături de alte șase țări unde există Fundația Vodafone, pentru dezvoltarea de conținut educațional digital.
- Un alt aspect căruia i-am acordat importanță și care, din nou, a fost o provocare este pregătirea profesorilor. Vreau să repet: predarea online nu e același lucru ca predarea la clasă. Nu înseamnă că dacă iei lecția de la clasă și o predai online faci educație digitală. E mult mai mult de atât. M-am bucurat să văd că, dintre profesorii pe care noi îi aveam în acest proiect, în momentul în care a început pandemia am avut profesori care s-au oferit voluntar să organizeze webinarii pentru alți profesori pentru a explica și a-i ajuta să înțeleagă cum pot să folosească instrumentele digitale. Am avut chiar la începutul pandemiei webinarii organizate de profesorii noștri, la care s-au înscris câteva sute de alți profesorii și feedback-ul a fost că i-a ajutat foarte mult (…)”
Ea a insistat că “dincolo de tot ce înseamnă educația digitală – și n-ar trebui să ne gândim că educația digitală e educația în pandemie (…) – ar trebui să nu uităm și de nevoile de bază existente în comunitățile unde noi mergem. Proiectul nostru se întâmplă în mediul rural. Sunt foarte multe nevoi. Nu e suficient să dezvolți un proiect de educație digitală în mediul rural, dacă nu te gândești ce se întâmplă și cu comunitatea în care mergi și cum ajuți să se dezvolte acea comunitate. Apoi, vorbim de implicare pe termen lung. Să nu uităm că orice proiect înseamnă implicare pe termen lung. Dacă ai bifat un proiect pe un an de zile în educație, din punctul nostru de vedere e egal cu zero.
Ea a precizat că o arie de acțiune unde e nevoie de intervenție rapidă și pentru care fundația va dezvolta în perioada următoare o platformă digitală este cea a copiilor cu cerințe educaționale speciale: “E o lipsă majoră de resurse pentru profesioniștii care lucrează cu acești copii”.
Cea mai importantă conferință despre digitalizarea școlii românești, “Educația digitală asimptomatică”, a fost organizată marți de Edupedu.ro și World Vision România – vezi integral conferința.
Fundația Vodafone România susține educația digitală și s-a alăturat ca partener al celei mai importante dezbateri privind viitorul educației digitale – “Educația digitală asimptomatică”, organizată pe 23 martie 2021 de Edupedu și World Vision România.