Mai bine de șase decenii au trecut de când, sub penița scriitorului Gellu Naum, pinguinul-tenor Apolodor părăsea circul din Târgul Moșilor și pleca prin lume, să-și găsească frații. Șaizeci de ani înseamnă amar de vreme, în care omenirea s-a mișcat rapid și s-au întâmplat multe, mai multe chiar decât i s-au întâmplat coristului defetist, rătăcit în drum spre frații săi Labrador. Apoi, în 2020, oamenii au stat pe loc. Dar, dacă le e dor de drum pe la Ecuator, de profesorul Carlos Alfandor sau coasta Golfului Terror, din povestea lui Apolodor, ei pot să plece. Pot urmări aventura lui pinguinului în direct, pe Internet. Cu unele aproximări, adăugiri și corecturi, căci și cronica pinguinului explorator e plină de file rupte și capitole în care “nu prea se știe” pe unde-a fost, ce-a mai făcut. Iată:
- Notă: Povestea a fost refăcută folosind transmisii live de lungă durată, verificate în perioada 8-10 aprilie. Unele dintre acestea pot suferi întreruperi definitive, în timp, iar altele pot fi întrerupte temporar, din motive tehnice (de ex., in cazul Stației Spațiale Internaționale)
Apolodor a plecat din București, care acum arată așa:
Și-a părăsit circul pentru a se duce la frații săi, în Labrador. Dar a căzut din avion și a ajuns la Capul Nord, unde chiar acum arată cam așa:
A fost salvat de Pescadorul Meteor, care a luat-o în direcția opusă. Dar drumul a fost frumos, pe-o “cale de aurore boreale“. Cu puțin noroc și mai multă insistență, în această perioadă a anului, le puteți vedea în direct aici:
A ajuns în cele din urmă în “Alaska rece și pustie”:
Apoi a plecat spre Labrador, dar un castor i-a spus că acolo nu-i picior de pinguin. I-a spus prin telefon, în Canada. Acolo, un orășel de unde Apolodor ar putea da telefon de pe fix, ca în poem, în caz că rămâne fără semnal la mobil, arată astăzi cam așa:
Când a plecat spre sud, o furtună l-a luat pe sus și l-a dus pe Apolodor până în Africa. A ajuns în Tunisia (aici un live cam din Tunis), de unde l-a luat o cămilă și l-a dus până în Sahara. Iar în deșert nu prea au oamenii unde să instaleze webcam-uri. Spune și în poveste: “nu-i urmă de cofetărie și nici n-a existat vreodată măcar un chioșc cu limonadă”. Dar a ajuns într-o oază unde trăiau cimpanzei. Nici în mâna lor n-ar fi rezistat vreun webcam, așa că iată, mai bine, pădurea gorilelor. Cu puțină răbdare, veți vedea măcar una:
Acolo, Apolodor a frânt inima unei maimuțe foarte mici, dar n-a avut ce să facă (tatăl ei avea obiecții argumentate față de căsătorie, mama s-a opus pur și simplu) și a plecat. A umblat mult, se pare că a fost găsită o fotografie cu el nud, la Cape Town, de unde zările se văd astfel.
A mai umblat, se pare, prin Africa, unde găsești tot felul de animale – cum vei vedea, cu puțină șansă, în direct aici:
Apoi a rătăcit prin Asia, unde a ajuns și în Tibet. Acum, nu am găsit live cam-uri de acolo, dar am găsit “peste deal”, în Kathmandu – Nepal:
Și pentru că nu a dezmințit vreodată că ar fi fost în Japonia, ne putem imagina că poate a călcat și prin Tokyo, unde traficul arată așa (mai liberă puțin, zilele acestea):
Apoi Apolodor a găsit o grămadă de diamante și a trăit boierește pe o insulă din Pacific, unde a mâncat betel și ananas și a suferit o schimbare de caracter. Până a plecat. Dar în Pacific valurile sunt mari, cum se poate vedea, de obicei, în direct aici:
Așa că a naufragiat și, după alte aventuri, a fost lăsat de delfinii salvatori pe țărmul californian:
În Statele Unite, a fost cowboy la o fermă unde l-a prins pe un bandit foarte violent și l-a predat poliției. Cam așa arată o fermă de vite acum:
Ferma de mai sus nu e din West sau Midwest, ci din statul New York, Fiindcă am ajuns acolo, să vizităm și Times Square, în New York City:
Când a plecat de acolo, Apolodor a fost atacat de tatăl banditului de la fermă, tâlharul din Connecticut. În Connecticut atmosfera e acum așa:
Tâlharul l-a aruncat pe Apolodor din tren, pe malul fluviului Missouri, care arată ca aici. Iar de acolo, Apolodor a plecat într-un camion în care a găsit o armură. Ajuns astfel îmbrăcat în St. Louis, pinguinul a devenit statuie. imagini în direct din St. Louis – aici.
Statuia a fost furată de tâlharul din Connecticut și oameni din Ku Klux Klan, iar aceștia l-au trimis pe Apolodor pe lună. Din cosmos, Pământul se vede așa (via Stația Spațială Internațională):
Când s-a întors pe Pământ, l-a luat cu el un căpitan de vapor, care l-a dus prin Caraibe, unde “tăind în ape vad, treceau rechini spre Trinidad!” Rechini poți vedea în direct aici, într-un mega-acvariu:
Căpitanul însă era omul tâlharului din Connecticut, așa că Apolodor a fugit. A rătăcit prin America de Sud, unde a poposit mai mult la un profesor ciudat, posesor de roboți, în Uruguay. Apoi, e posibil să fi fost și prin Argentina. În Buenos Aires, situația e acum așa:
De acolo, Apolodor a ajuns în Golful Terror din Antarctica, unde s-a întâlnit cu rudele sale (nu se menționează, însă, nimic de frații săi, de care îi fusese atât de dor). În Antarctica, e posibil ca webcam-urile să se deregleze repede, din cauza condițiilor meteo ușor neplăcute (webcam din altă parte a Antarcticii – aici). Dar iată un habitat de pinguini (subacvatic) în direct aici:
Evident, lui Apolodor i s-a făcut repede dor de București. Și a plecat. Pe unde a fost, până ajuns la destinație, nu prea se știe. Există doar speculații. Poate să fi fost prin Veneția, de ce nu? Iat-o acum:
Sau poate prin Creta, la Heraklion? În direct:
Și a ajuns, sătul de pribegie, înapoi în București.
Foto: Pixabay.com