Ipoteza medicală potrivit căreia exercițiile fizice ar preveni forme grave ale infecției cu Covid-19, dacă sunt practicate cu moderație, este prezentată într-o cercetare publicată de un specialist al Universității A.I. Cuza din Iași în Journal of Pharmaceutical Research International, potrivit unui comunicat al instituției de învățământ superior.
- Lucrarea științifică “The Relationship between Exercise and Medication in Preventing Severe Forms of Covid-19 Infection” este semnată ca unic autor de Bogdan-Alexandru Hagiu, conferențiar universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport a UAIC Iași.
Este vorba despre un articol științific de tip revizie ce arată că “mitocondriile, organite celulare ce produc energie, sunt atacate de virusul SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la forme grave ale infecției, iar practicarea exercițiilor fizice (mai ales a celor de anduranță), le îmbunătățește funcționalitatea. Prin urmare, individul sănătos nu trebuie să adopte un stil de viață sedentar în timpul pandemiei, ci să practice exerciții fizice, cu moderație, chiar și la domiciliu, cel mai bine sub îndrumarea unui antrenor”.
Comunicatul amintește de existența unor studii de specialitate care au arătat că excesul și intensitatea crescută a activității fizice poate avea efectul invers, de ușoară creștere a riscului de îmbolnăvire.
Articolul științific este disponibil la adresa: https://www.journaljpri.com/index.php/JPRI/article/view/30616/57433