Exemple de creșteri de salarii ale profesorilor și angajaților din școli date de Ligia Deca după ședința în care au fost aprobate

11.138 de vizualizări
Foto: captură live Guvernul României – Youtube.com
„Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei, în timp ce un director va ajunge la un salariu brut de 12.533 lei, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică”, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, după ședința de Guvern, în care a fost aprobat proiectul de ordonanță de urgență pentru unele măsuri privind salarizarea personalului din învățământ.

Creșterea este de la 5.398 salariu de bază brut în luna decembrie a acestui an, la 6.446 în luna iunie, pentru profesorii debutanti, a precizat Ligia Deca.

Un director de unitate de învățământ, gradul I, adică peste 800 de elevi pentru gimnaziu și liceu, va avea un salariu de bază brut mărit de la 8.275 lei în decembrie 2023, la 11.484 lei în iunie.

Declarațiile Ligiei Deca privind creșterile salariale din învățământ

„În ceea ce privește majorările salariale pentru salariații din învățământ, pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile sunt între 19,4% și 20,5% creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 fiind aproape 20% din care vom avea o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie. Pentru debutanții cu studii superioare de lungă durată, creșterea brută medie totală în anul 2024 este de 19,4% dintre care 12,6% în ianuarie. 

Așa cum am promis, am făcut tot posibilul pentru a repara inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar. Pentru aceste funcții s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul salariilor de bază ale cadrelor didactice, calculate cu dirigenție, în vederea eliminării inechităților existente acum. Astfel, pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală în anul 2024 va fi de peste 36%, din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%

Prin urmare, un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei, în timp ce un director va ajunge la un salariu brut de 12.533 lei, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică

Repet, creșterea include și rezolvarea inechităților existente în prezent între salariile pentru funcțiile de conducere și salariile funcțiilor de execuție.

Adaug că personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar beneficiază de creșteri care se calculează la salariul de bază, precum

  • dirigenție 10%, de această creștere beneficiază aproximativ 78% din personalul didactic,
  • gradație de merit 25%, acordată pentru 16% din totalul personalului didactic,
  • între 7 și 20% creștere salarială pentru predare simultană, de aceasta beneficiind aproximativ 10% din totalul personalului didactic,
  • 15% pentru învățământ special, pentru aproximativ 8% din personalul didactic.
  • De asemenea, personalul didactic de predare beneficiază de sporuri, de exemplu 10% spor de suprasolicitare neuropsihică, de care beneficiază întreg personalul de predare, între 3 și 20% spor de zonă, pentru personalul didactic din mediul rural între 10 și 25% spor de practică pedagogică pentru personalul didactic care efectuează timp lucrat în regim de practică pedagogică. 

Pentru învățământul universitar, pentru învățământul superior, creșterile sunt între 15 și 21%.

Creșterea salarială brută medie totală pentru personalul didactic de predare din învățământul superior în anul 2024 este de aproximativ 20% din care creșterea medie pentru luna ianuarie este de aproximativ 13%.

Cea mai mare creștere se înregistrează pentru lectori sau șef lucrări peste 21%, urmati fiind de asistenții universitari, care au o creștere de peste 20%.

Pentru personalul didactic auxiliar, creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 este de 15,5% în ianuarie, creșterea medie fiind de aproximativ 10%. Pentru personalul administrativ sau nedidactic, creșterea salarială brută medie totală anul viitor va fi de 15%, din care 9% se va acorda începând cu luna ianuarie.

Aș menționa că aceste creșteri se adaugă creșterilor deja realizate în anul 2023, care înseamnă cam 30% pe medie la nivelul sistemului de învățământ, ceea ce face ca într-un interval de aproximativ 12 luni calendaristice, creșterile pentru personalul din învățământ că fie pe medie peste 50%. Dacă doriți și exemple de creșteri pentru alte categorii, o să le punem și la dispoziție presei imediat după briefing. 

De exemplu, profesor cu studii superioare de lungă durată în învățământul preuniversitar gradul didactic II, 15-20 de ani vechime, creșterea salariului de bază de la 6.947 în decembrie 2023 la 8.296 în iunie 2024. Este vorba despre o creștere de 19,4% din care 12,6 se acordă în luna ianuarie, dacă se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică și indemnizația de dirigenție, în luna iunie, salariul de bază brut va fi de 9.566 lei. Cu gradație de merit, salariul brut crește la 11.735 lei. 

Haideți să vorbim și despre debutanți, profesori cu studii superioare de lungă durată, debutant, mai puțin de un an vechime, deci chiar la început de carieră. Creșterea este de la 5.398 salariu de bază brut în luna decembrie a acestui an, la 6.446 în luna iunie. Este vorba despre o creștere totală în anul 2024 de 19,4% dintre care aproximativ 13%, 12,6 în luna ianuarie, dacă se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenția, practic, salariul de bază brut în iunie 2024 pentru un debutant va fi de 7.423 lei. 

Un director de unitate de învățământ, gradul I, adică peste 800 de elevi pentru gimnaziu și liceu, va avea un salariu de bază brut mărit de la 8.275 lei în decembrie 2023, la 11.484 lei în iunie. Cu acel spor de suprasolicitare neuropsihică, salariul brut în luna iunie 2024 ajunge la 12.173 lei. Este vorba de o creștere netă de aproximativ 1.870 lei. ”


24 comments
  1. Sa le fie rusine !!!
    Pentru invatamant vorbesc doar de sume BRUTE, IMPOZABILE si e vorba doar de cateva sute de lei amarate, iar pentru EI, SPECIALII (parlamentari, magistrati si altii ca ei) vorbesc de mariri de mii de lei in valoare NETA !
    Sa le fie rusine !

  2. La ce dezastru e in invatamant , ma mir au tupeu sa mai ceara mariri . 5% ca restul bugetarilor , dar e mult si atat , la ce salarii au deja .7200 lei ,cu tot cu gradatie de merit , un profesor in invatamantul prescolar , cat un medic specialist , care si a ros coatele pe putin 11 ani dupa liceu . Si n are program 5 ore pe zi , plus concediu 62 zile pe an .

    1. “Dotore!” Iar bagi răcă intre oameni! În primul rând profesorul face doctori, în al doilea rând, specialistul are în jur de 20000 lei salariu net, în al treilea rând chestiunile alea cu 5 ore și concediu de 62 de zile știm cine le susține, așa că…..

    2. Da, e dezastru si sa stiti ca va fi dezastru si mai mare daca salariile nu cresc pt profesori. Cine vreti sa mai vina in invatamant pe salarii mizere??

      Cat dai atata face… pana la urma!

    3. Bugetarule! De ce a ajuns învățământul un dezastru? Ti-ai răspuns la aceasta întrebare? Sau comentezi de dragul paginii!

    4. și un cadru didactic, oare ce face după liceu? Intră în sistem și primește miile de lei.
      Dacă e atât de minunat, de ce nu vă încercați norocul? Sunt sigur că nici în 11 ani nu ajungeți la titulatură.

  3. Fac parte din cei “cărora nu le-a plăcut cartea” personal nedidactic, mie nu mi s-a dat cei 9 % marirea mea a fost de 140 de lei în timp ce alții au luat câte 509 lei, de ce??? Am participat la greva și mi s-a luat 1100 de lei ca să primesc răspuns ” habar nu am de ce la tine s-a calculat asa” . E o greșeală din program . Pai și??? e vina mea? când se rezolva problema asta? Nu interesează pe nimeni ,ar trebuii sa ieșim toți din sindicat sa vadă ca și noi ăștia “fără carte” putem sa ii încurcam. Este inadmisibil sa fim bătaia de joc, fără noi nu ar putea functiona nici scoli nici grădinițe la asta nu se gândesc?

  4. Sindicate mizerabile ,am participat cu totii la greva, unii iau 30% ,20%, noi auxiliarii 8%.Sa va fie rusine eu de maine am iesit din sindicat

  5. să trăiască tot neamul tau cu 3600 Ron pe luna . nici ție nu ți a placut școala , madam. ai preferat politica . ai să dispari in spuma marii imediat după alegeri

  6. De ce nu precizeaza ca sporurile,mai putin cel de dirigentie,se calculeaza la salariul din decembrie 2018?Nu stie sau a omis intentionat?

  7. În iunie vor găsi motive să nu mai dea nici o creștere. Așa cum nu și-a respectat nici promisiunea cu salariul pentru debutant!

      1. Votul nu face decât să legitimeze slugile securiștilor, corporațiilor și a altor grupuri de interese. Slugi care de îndată ce ajung în funcții de putere uită toate promisiunile făcute cornutelor ce le-au ales.

        Cel ce nu votează e substanțial mai inteligent decât cel ce-și pune încrederea în vrăjeala usristă. Valabil și pentru restul partidelor.

          1. Jocurile se fac cu mult înainte de alegeri și n-au legătură cu votul.

            Puterea și opoziția controlată sunt bine selectate astfel încât să-i dea votantului iluzia că a avut de ales.

  8. Cum alege ea dracuța cele mai mari posibile și cum defilează cu zecile de mii de lei brut din care (fără dirigenție și gradație de merit-pe care NU le au toți) nu mai rămâne nici jumătate când verifici contul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DSP Ilfov propune obligativitatea măștii la mai puțin de 100 de metri de școli, închiderea restaurantelor. Munca de la domiciliu sau decalarea programului de lucru – pentru toate instituțiile publice sau private

Obligativitatea purtării măștii de protecție în apropierea școlilor, la mai puțin de 100 de metri, închiderea barurilor, restaurantelor și a cafenelelor și program obligatoriu de muncă la domiciliu/telemuncă pentru toate…
Vezi articolul