Execuția bugetară pentru PNRR în Educație e de 19,7% după doi ani de implementare și cu un an înainte de termenul limită / Ministrul Daniel David: Analizăm dacă ar trebui să rămână în PNRR doar proiectele care pot fi finalizate până în august 2026, iar pentru celelalte să restrângem obiectivele și să găsim alte surse de finanțare

563 de vizualizări
Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto
Ministrul Educației, Daniel David, a explicat în cadrul conferinței de presă de joi, 27 februarie, că România nu va reuși să atingă indicatorii stabiliți în ceea ce privește unele programare finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la la finalul verii viitoare, așa cum ar fi trebuit. Potrivit lui, ministerul s-a implicat în prea multe proiecte de acest fel, iar beneficiarii nu s-au ocupat de implementarea acestora. Execuția bugetară a contractelor încheiate cu aceștia este de 19,7% pentru proiectele din domeniul educației și 91% pentru cele de cercetare.

Declarațiile ministrului vin în contextul în care acesta a explicat în urmă cu două zile că Ministerul Educației se confruntă cu dificultăți semnificative în implementare proiectelor finanțate prin PNRR. „N-aș vrea să pun la risc finanțarea din PNRR prin faptul că în zona educației ne-am angajat la prea multe lucruri pe care nu le putem duce la bun sfârșit”, a precizat acesta. 

Marți, 25 februarie, Edupedu.ro a scris despre cum doar 25% din fondurile contractate pentru dotări au fost cheltuite până în ianuarie 2025 și că doar „aproape 500 de școli” din 5.800 au fost dotate complet până acum.

„Este clar că avem foarte multe proiecte, ceea ce este un lucru bun. Ministerul și-a făcut treaba și a semnat contractele cu beneficiarii. Am început să ne blocăm în momentul în care câștigătorul, cel care a semnat contractul cu noi, a trebuit, la rândul lui, să semneze contracte pentru reabilitări construcției, dotări și așa mai departe cu agenții din piață. Și teama mea este aceasta că până în 2026, în unele programe nu o să reușim să ne atingem indicatorii”, a precizat ministrul în conferința lunară de la Ministerul Educației și Cercetării.

În urma discuțiile cu alți miniștri, Daniel David spune că ia în considerare să păstreze în cadrul PNRR doar proiectele pe care le pot implementa în totalitate până în august 2026.

„Suntem încă în discuție. Într-adevăr, am avut discuția cu premierul, cu ministrul Finanțelor, cu ministrul Fondurilor Europene. Încă suntem în faza de analiză în această logică: să rămână în PNRR toate angajamentele pe care le-au făcut și unde există cu adevărat o șansă rațională ca până în august 2026 să ne atingem obiectivele”, a declarat oficialul.

Referitor la proiectele care nu pot fi finalizate până la termenul limită, ministerul va reduce obiectivele și va încerca să atragă alte surse de finanțare, a mai menționat acesta: „Acolo unde simțim că nu vom putea atinge obiectivul, să reducem din obiective, fără însă să pierdem sume mari de bani și de dorit, și asta discutăm în acest moment pe lucrurile mari, importante pentru educație, să le ducem pe alte surse de finanțare, de exemplu pe fonduri de coeziune, în care nu ai termenul de august 2026”.

Cât despre execuția bugetară a proiectelor din domeniul cercetării, procentul a fost unul foarte ridicat, a spus Andrei Alexandru, secretar de stat pentru cercetare.

„La cercetare noi gestionăm Componenta 9. Acolo avem patru investiții mari, care merg destul de bine și pe care am convenit cu domnul ministru să le menținem în continuare. Avem două investiții, în opinia mea, de importanță mult mai redusă. E vorba de niște vouchere pentru schimburi de experiență, care nu au mare căutare și cu un buget relativ mic – 5 milioane de euro. Mai este o investiție care viza diferite cofinanțări pentru diferite proiecte […]. În 2024 am avut execuții de 91%”.

Ministrul Daniel David a mai spus că se va ocupa și de întocmirea unei analize a activității echipelor responsabile pentru implementarea și monitorizarea proiectelor finanțate prin PNRR, ca răspuns la întrebarea ce au făcut în termeni de performanță echipele plătite din inspectoratele școlare pentru a implementa și monitoriza implemenatarea proiectelor din PNRR. În plus, demnitarul a spus și că dorește suplimentarea numărului persoanelor implicate în acest proces, la nivelul Ministerului, pentru a accelera finalizarea acestor proiecte până în vara lui 2026.

„Fiți sigur că, după ce convenim ce rămâne, ce se transferă pe alte fonduri, vom face o analiză a modului în care echipele care sunt implicate în PNRR din minister și din inspectorate și din toate nivelurile pe care le avem și-au făcut treaba. Inclusiv discuția cu premierul a fost că poate în zona Ministerului, pentru a ne asigura că până în 2026 mai grăbim lucrurile, mai transferăm niște oameni, fiindcă în momentul ăsta cred că gradul de acoperire pe posturi este de cam jumătate: 38 din 64, deci peste 50%”.

„Deci suntem conștienți de lucrul ăsta. Vreau întâi să hotărâm ce rămâne, ce se transferă și, după aceea, o să avem întâlnire cu toată echipa, la toate nivelurile ca să mă asigur că până în 2026 ce a rămas pe PNRR chiar se face”, a completat acesta.

Redăm declarațiile integrale ale ministrului Educației, Daniel David:

Reporter: „Aș vrea să vă întreb despre PNRR, pentru că ați avut zilele trecute o declarație pe subiectul ăsta. Ați spus că nu vreți să puneți în pericol finanțarea României prin PNRR, pentru că, pe componenta de educație, nu ne-am făcut treaba și ne-am angajat la mai mult decât putem duce. Întrebarea este care este stadiul implementării proiectelor prin PNRR în momentul ăsta? Care este valoarea dumneavoastră și ce înseamnă? Se reorganizează toate proiectele?

Daniel David: Am să vă dau un răspuns, fiindcă este o întrebare importantă. Am apucat să vorbesc, cred că ieri am spus acel lucru. Nu vreau să intru în detalii, fiindcă încă suntem în procesul de analiză, dar este clar că avem foarte multe proiecte, ceea ce este un lucru bun. Ministerul și-a făcut treaba și a semnat contractele cu beneficiarii. Am început să ne blocăm în momentul în care câștigătorul, cel care a semnat contractul cu noi, a trebuit, la rândul lui, să semneze contracte pentru reabilitări construcției, dotări și așa mai departe cu agenții din piață. Și teama mea este aceasta că până în 2026, în unele programe nu o să reușim să ne atingem indicatorii. Și atunci ce facem? Suntem încă în discuție.


Într-adevăr, am avut discuția cu premierul, cu ministrul Finanțelor, cu ministrul Fondurilor Europene. Încă suntem în faza de analiză în această logică: să rămână în PNRR toate angajamentele pe care le-au făcut și unde există cu adevărat o șansă rațională ca până în august 2026 să ne atingem obiectivele. Acolo unde simțim că nu vom putea atinge obiectivul, să reducem din obiective, fără însă să pierdem sume mari de bani și de dorit, și asta discutăm în acest moment pe lucrurile mari, importante pentru educație, să le ducem pe alte surse de finanțare, de exemplu pe fonduri de coeziune, în care nu ai termenul de august 2026. De aceea spuneam că e o situație complicată, dar sunt optimist că le vom face pe PNRR sau pe alte fonduri europene. Pe PNRR cu siguranță vor apărea unele modificări și indicatori și în transferul unor proiecte pe alte formate.

Reporter: Stadiul de implementare care este?

Sorin Decă: 19,7% este, la acest moment, execuția bugetară aflată pe cele 6.300 de contracte aflate în …

Daniel David: Iar pe zona de cercetare o să vă rog să dați și voi un grad de …

Andrei Alexandru: La cercetare noi gestionăm componenta nouă. Acolo avem patru investiții mari, care merg destul de bine și pe care am convenit cu domnul ministru să le menținem în continuare. Avem două investiții, în opinia mea, de importanță mult mai redusă. E vorba de niște vouchere pentru schimburi de experiență, care nu au mare căutare și cu un buget relativ mic – 5 milioane de euro. Mai este o investiție care viza diferite cofinanțări pentru diferite proiecte…

Daniel David: În care mai discutăm. Adică nu avem decizia finală referitor la ce rămâne și ce tăiem. Au fost discuții pe temele astea, dar, estimativ, gradul de absorbție în zona de cercetare care este?

Andrei Alexandru: În 2024 am avut execuții de 91%.

Daniel David: Deci o execuție mult mai bună, pentru că nu au fost atâtea construcții, reabilitări, dotări. Deși în zona Ministerului Educației noi am semnat contracte, au fost probleme cu licitațiile și cu construcțiile pe care trebuiau să le facă cei care au fost beneficiari.

Reporter: Spuneați de faptul că nu și-au făcut treaba niște oameni. În inspectorate există niște echipe de implementare și de monitorizare a proiectelor. Sunt câte șapte posturi, plătite destul de bine, pe perioada ultimilor trei ani de zile. Sunt oameni care ar fi trebuit să se implice în aceste proiecte și să dezmorțească lucrurile.

Daniel David: Fiți sigur că, după ce convenim ce rămâne, ce se transferă pe alte fonduri, vom face o analiză a modului în care echipele care sunt implicate în PNRR din minister și din inspectorate și din toate nivelurile pe care le avem și-au făcut treaba. Inclusiv discuția cu premierul a fost că poate în zona Ministerului, pentru a ne asigura că până în 2026 mai grăbim lucrurile, mai transferăm niște oameni, fiindcă în momentul ăsta cred că gradul de acoperire pe posturile este de cam jumătate: 38 din 64, deci peste 50%. Deci suntem conștienți de lucrul ăsta. Vreau întâi să hotărâm ce rămâne, ce se transferă și, după aceea, o să avem întâlnire cu toată echipa, la toate nivelurile ca să mă asigur că până în 2026 ce a rămas pe PNRR chiar se face”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul de hotărâre privind reforma ARACIP trebuie retras, cere un grup de organizații neguvernamentale. Propunerile acestora privind componența, atribuțiile și evaluarea activității agenției care acreditează școlile

Proiectul de hotărâre privind reforma agenției care acreditează școlile, ARACIP, încalcă mai multe prevederi ale legii și ridică probleme atât în privința finanțării instituției, cât și în privința guvernanței acesteia,…
Vezi articolul

Plata burselor se face și joi, 16 noiembrie, la unele școli. Nu s-a putut face o plată mai devreme pentru că în data de 14 noiembrie s-au plătit salariile cadrelor didactice, spune un director de școală / Elevii vor recupera în decembrie bursele plătite greșit luna aceasta – inspector școlar

Pentru unii elevi, plata burselor se face și joi, 16 noiembrie, după cum a declarat pentru Radio Reşiţa directorul Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița, Adrian Doxan: „Pentru unii care…
Vezi articolul