EXCLUSIV Unele şcoli cer profesorilor să solicite acordul scris al părinţilor sau elevilor pentru notarea activităţii online. Ministrul Educaţiei: “Nu am cerut niciodată aşa ceva”

35.883 de vizualizări
Profesorii au primit de la conducerea mai multor şcoli formulare pe care să le trimită elevilor şi părinţilor pentru a le solicita acestora acordul scris “de principiu”, în legătură cu notele sau calificativele pe care cadrele didactice le dau pentru activitatea online. Potrivit documentelor obţinute de Edupedu.ro, este vorba despre un formular pe care părintele sau/şi elevul ar trebui să îl completeze dacă este de acord sau nu ca elevul să fie notat, fără să prevadă ce notă îi pune profesorul.

În replică ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat pentru Edupedu.ro că “noi nu am cerut niciodată aşa ceva, nici inspectoratelor şi nici şcolilor”. Aceasta a precizat că solicitarea acordului pentru a fi notată activitatea online, prevăzută în ordinul 4.135 din 21.04.2020, “poate fi făcută verbal”.

Documentul obţinut de Edupedu.ro prevede:

Acord de principiu asupra valorificării activității online pentru evaluarea elevului/copilului minor, în vederea încheierii situație școlară semestriale/anuale în școlar 2019-2020

Conform ordinului de aprobare a instrucțiunii privind asigurarea continuității procesului de învățare la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar OMEC nr. 4.135 din 21.04.2020, pentru valorificarea activității derulate online de către fiul/fiica dumneavoastră, pe perioada suspendării cursurilor 22.04 – 12.06.2020, prin acordarea de calificative/note în concordanță cu activitatea desfășurată în această perioadă și cu necesarul de calificative/note pentru încheierea situației școlare semestriale/anuale avem nevoie de acordul dumneavoastră de principiu, drept urmare, vă rugăm să completați formularul cu informațiile solicitate:

Subsemnatul___________________________________ în calitate de părinte al elevului elevului, în conformitate cu baza legală de mai sus amintită, sunt/nu sunt de acord cu notarea activități în mediul online la disciplina______________________________. ”

Ce prevede OMEC 4.135 privitor la acordul părintelui:

Articolul 14 “La reluarea activității de predare-învățare-evaluare în unitățile de învățământ, activitatea-suport pentru învățarea on-line poate fi valorificată de cadrul didactic prin calificativ/notă cu acordul elevului sau cu acordul părintelui/tutorelui legal“.

Reamintim că şi în Ordinul care prevede încheierea mediilor, cel prin care se modifică ROFUIP (Regulamentul de funcţionare a şcolilor), este păstrată prevederea prin care nota este „negociată” cu elevul și/sau cu părintele atunci când se valorifică activitatea online.

 

Singurătatea profesorilor buni și cum s-a transformat criza în stimulentul mediocrității: lobbyul fabricilor de diplome la Minister pentru anularea examenelor decisive

“Negocierea” notelor cu părinții este o umilință pentru sistemul de învățământ, a declarat profesorul Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de Matematică și președintele Societății de Științe Matematice din România.

Foto: edupedu.ro


13 comments
  1. Sunt şcoli în care directorii obligă cadrele didactice să pună note mari pentru ca şcoala să fie în top. Așa că de mult timp în țara noastră părinții împreună cu directorii decid notele la toate materiile. Să nu vă imaginați că recunoștința părinților față de directori întârzie să apară. În România tezele și examenele sunt un fel de hai să ne prefacem că nu ştim care sunt subiectele.

  2. Am si eu o intrebare.Profesorii care dupa 11 martie nu au vrut sa faca nicio o ora online cu elevii lor,dar scoala si elevii au platforma si dispozitive pentru invatat online,ce note primesc,sunt promovati ?Imi raspund singura , sunt rasplatiti cu calificativul ,,foarte bine”la sfarsit anului scolar si salariile primite lunar,dupa de 5 luni de cursuri si 7 luni de binemeritata pauza si neimplicare.Am uitat ,dar si bonus crestere de salarii din sept.2020,autosuficienta ,lipsa de responsabilitate…..etc trebuie rasplatite.

  3. Predau la peste 200 de elevi. Sa pun mana pe telefon si sa sun 200 de părinți? Și dacă își dau acordul si apoi se răspândesc? Noaptea mintii!!!

  4. Cum adică acord verbal???
    Și cum demonstrezi ca îți dăduse acordul verbal un părinte care după ce ai trecut nota în catalog, s-a răzgândit și te reclama la Minister?
    Doamna Anisie joaca la cacealma, ca de obicei.

  5. Solicitare verbala. Serios? Trebuie inregistrata? Daca se razgandeste si tu apuci sa-i pui nota? Imaginati-va cum ar decurge conversatia: “Buna ziua, sunteti de acord sa-i pun lui Gigel un 5 pentru activitatea online? / Nu, pune-i 9!/ N-am cum, poate cel mult 6/ Nu, domle, eu vreau sa-i pui macar 8.” Caragiale e mic copil pe langa astia.

    1. Bîlbîiala, incoerență nimic concret.Acesti oameni nu văd că pălăria e prea mare pentru capul lor?Cu aceștia Romania va deveni educată?Sincer,nu cred!!

  6. Vorbele zboară, așa că acceptul părintelui scris este necesar. Si așa cu intrebatul părinților daca sunt de acord cu nota revenim la Caragiale.

  7. Așa de jos nu știu să fi fost învățământul niciodata :-(. Cum vine să ai acordul pentru a trece nota unui elev în catalog? Dacă procedăm așa de ce nu-i dăm dreptul părintelui să treacă nota în catalog pentru elevul lui?

  8. 1) Porcaria aceasta nici nu trebuia sa existe; 2) Porcaria aceasta este reglementata, asa cum se vede si in modelul atasat, de catre Minister; 3) Porcaria asta a declarat-o ministra cu gura ei; 4) Porcaria asta nu trebuie luata de profesori, ci centralizata la nivel de scoala cu ajutorul dirigintilor, care au datele elevilor si au si salariu pentru asta; 5) Porcaria aceasta, asa cum este ea in lege, trebuie dovedita in scris, nu verbal, ca eu, profesor care voi nota online-ul pe ” vorbe”, daca parintele se razgandeste sau nu recunoaste, am de dovedit cu ceva.Mai mult, online-ul nu pot sa mi-l asum verbal, cata vreme implica acceptul parintelui sau tutorelui ca eu sa ma folosesc de datele, rezultatele elevului.Care sunt cu caracter personal.Doamna Ministru iar viseaza cai verzi, iar se contrazice.Intrebare: ea cand da ordine de ministru, le dovedeste tot verbal? Stim ca ii place foarte mult sa se razgandeasca verbal, dar directorul de scoala si cadrele didactice sunt cat se poate de corecti sa ceara in scris, pt.ca da, stimabilo, daca se intampla ceva, noi dam cu subsemnatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Titularizare 2022: Miercuri, 13 iulie, are loc proba scrisă. Sunt interzise instrumentele de scris a căror cerneală se poate șterge / Când poate fi anulată lucrarea – procedura de concurs

Proba scrisă a examenului de Titularizare 2022 se desfășoară miercuri, 13 iulie, potrivit calendarului oficial. Ministerul Educației a trimis către inspectoratele școlare o procedură privind desfășurarea probei scrise a concursului…
Vezi articolul

Mircea Miclea: Un profesor excelent vede că este un salariu prost, este inundat de birocrație și totuși el este total diferit. Predarea excelentă e ca un act de iubire. Nu mai ai argumente de ce să o faci, dar o faci și asta te diferențiază

„Un profesor excelent se definește prin contrapoziție. Vede cum e lumea, că este un salariu foarte prost, este inundat de birocrație și totuși el este total diferit. Cred că o…
Vezi articolul