EXCLUSIV Ultimele doctorate de la Academia de Poliție se susțin cu școlile doctorale desființate. 131 de doctoranzi, respinși de alte universități, forțați să-și încheie studiile tot la Academie

4.918 vizualizări
Sursă foto: Academia de Poliție “A. I. Cuza”
Cei 131 de doctoranzi înmatriculați la Academia de Poliție „Al. I. Cuza” din București vor susține tezele de doctorat tot acolo, ei nefiind primiți de alte universități la cererea de transfer, după ce școlile de doctorat au fost desființate în primăvară. Abia după susținerea tezelor de către acești ultimi doctoranzi, care ar putea avea comisii de susținere cu persoane din afara Academiei, cele două școli vor intra în lichidare, se arată într-un răspuns al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro.

Din datele comunicate de conducerea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti reiese că în ultimii doi ani universitari Academia nu a organizat examene de admitere la doctorat, în prezent toţi doctoranzii fiind în anul III de studii sau în perioada de prelungire a studiilor doctorale, acordată în condiţiile legislaţiei în vigoare. De asemenea, conducerea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti a comunicat intenţia de a constitui comisiile de susţinere a tezelor de doctorat cu persoane din afara Academiei”, scrie în răspunsul ministerului.

De asemenea, din punct de vedere legal, Ministerul Educației arată în răspuns că „retragerea acreditării școlii doctorale implică retragerea dreptului de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi, per a contrario IOSUD-ul putând organiza examenul de susținere a tezei publice de doctorat pentru studenții proprii cărora legiuitorul primar le garantează dreptul de a finaliza studiile universitare începute”.

În răspuns mai scrie că „demersurile Academiei privind încheierea de protocoale cu alte instituții de învățământ superior care organizează studii doctorale în domeniul Drept, respectiv în domeniul similar celui de Ordine Publică Și Siguranță Naţională nu au primit răspuns favorabil”.

În momentul de față, la Academia de Poliție sunt înscriși 89 de doctoranzi la specializarea „Științe militare, informații și ordine publică” și 42 la „Științe juridice”, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educației.

Hotărârea Guvernului nr. 535/2021 prevede la Art. IV alin. (3) că „Programele de studii universitare de doctorat organizate de către şcolile doctorale din cadrul Academiei de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza», aflate în desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se desfăşoară în continuare până la finalizare, în conformitate cu programele individuale de cercetare ştiinţifică”.

Faţă de cele de mai sus, se constată că studenții proprii ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti urmează să finalizeze programele de studii universitare de doctorat în cadrul Academiei, ceea ce implică organizarea examenelor de susținere a tezelor publice de doctorat, iar şcolile doctorale care funcţionau în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti și intrate în lichidare urmează să îşi înceteze activitatea după finalizarea studiilor de către doctoranzii înmatriculaţi în acest moment”, se mai arată în răspunsul ministerului.

Amintim că în conferința de presă din 13 mai, după de ședința de Guvern, ministrul de Interne Lucian Bode și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu au anunțat desființarea școlilor doctorale ale Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” din București și reformarea acesteia prin desființarea a patru facultăți și comasarea specializărilor respective în Facultatea de Poliție. „Reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale, care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției”, a spus atunci Bode.

În urma reorganizării, Academia de Poliție a rămas cu doar două facultăți în loc de șase la nivel de licență, iar Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță Publică, înființată în anul 2002, au fost desființate. De asemenea, la nivel de master, pe modelul european, va exista doar masteratul profesional, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în conferința de presă de la finalul ședinței Executivului din 13 mai.

Pe 29 aprilie, Lucian Bode a propus proiectul de act normativ pentru desființarea școlilor doctorale de la Academia de Poliție, în urma numeroaselor teze de doctorat plagiate. Anul trecut, premieră pentru mediul academic din România, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima universitate din țară care a pierdut dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice.

Mai jos, răspunsul integral al Ministerului Educației:

„Examenul de susținere publică a tezei de doctorat se organizează şi se desfășoară numai de către instituţiile de învăţământ superior acreditate, pe baza unui regulament propriu aprobat de senatul universitar. Precizăm că prin Hotărârea Guvernului nr. 595/2015 s-au aprobat domeniile de studii universitare de doctorat din cadrul instituțiilor de învăţământ superior acreditate, iar Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, instituție de învățământ superior acreditată/IOSUD, are aprobate următoarele domenii de studii universitare doctorat: drept și ordine publică și siguranță națională.

Potrivit prevederilor legale, retragerea acreditării școlii doctorale implică retragerea dreptului de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi, per a contrario IOSUD-ul putând organiza examenul de susținere a tezei publice de doctorat pentru studenții proprii cărora legiuitorul primar le garantează dreptul de a finaliza studiile universitare începute.

De asemenea, trebuie ţinut seama de faptul că mobilitatea academică definitivă (transferul) a studenţilor se poate face doar la solicitarea acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Menţionăm că din datele transmise de conducerea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti reiese că demersurile Academiei privind încheierea de protocoale cu alte instituții de învățământ superior care organizează studii doctorale în domeniul Drept, respectiv în domeniul similar celui de Ordine Publică Și Siguranță Naţională nu au primit răspuns favorabil.

În plus, precizăm că Hotărârea Guvernului nr. 294/2007 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, modificată şi completată prin Hotărârea Guvernului nr. 535/2021 (iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne), prevede la art. 22: „Studiile universitare de doctorat aflate în lichidare se desfăşoară în conformitate cu prevederile reglementărilor legale aplicabile domeniului până la finalizarea studiilor studenţilor doctoranzi deja înmatriculaţi.”

De asemenea, Hotărârea Guvernului nr. 535/2021 prevede la Art. IV alin. (3): „Programele de studii universitare de doctorat organizate de către şcolile doctorale din cadrul Academiei de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza», aflate în desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se desfăşoară în continuare până la finalizare, în conformitate cu programele individuale de cercetare ştiinţifică.”

Faţă de cele de mai sus, se constată că studenții proprii ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti urmează să finalizeze programele de studii universitare de doctorat în cadrul Academiei, ceea ce implică organizarea examenelor de susținere a tezelor publice de doctorat, iar şcolile doctorale care funcţionau în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti și intrate în lichidare urmează să îşi înceteze activitatea după finalizarea studiilor de către doctoranzii înmatriculaţi în acest moment.

Din datele comunicate de conducerea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti reiese că în ultimii doi ani universitari Academia nu a organizat examene de admitere la doctorat, în prezent toţi doctoranzii fiind în anul III de studii sau în perioada de prelungire a studiilor doctorale, acordată în condiţiile legislaţiei în vigoare. De asemenea, conducerea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti a comunicat intenţia de a constitui comisiile de susţinere a tezelor de doctorat cu persoane din afara Academiei.

Ținând cont de faptul că autonomia universitară este garantată prin Constituția României și  reglementată prin Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, încheierea de protocoale cu alte instituții de învățământ superior care organizează studii doctorale este strict atributul instituției de învățământ superior. 

Pentru informații care vizează numărul protocoalele interinstituționale, respectiv numărul cererilor de mobilități academice, vă adresăm rugămintea de a contacta Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.”

Fostul ministru al Educației, Monica Anisie, a retras, în octombrie 2020, acreditările celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție

Pe 28 octombrie 2020, ministrul Educației de atunci, Monica Anisie, a anunțat că toate tezele de doctorat realizate la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București vor fi verificate de plagiat.

„Am decis și monitorizarea acestei Academii de Poliție, pentru că trebuie să vedem exact din perspectiva noastră, a Ministerului Educației, ce se întâmplă în cadrul acestei instituții de învățământ. Am solicitat la CNATDCU [Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, organism consultativ al Ministerului – N. Red.] să fie evaluate toate tezele de doctorat care au fost realizate la Academia de Poliție. Vorbim de acele peste 800 de teze de doctorat care au fost realizate în cadrul Academiei de Poliție, să fie verificate pentru a vedea dacă sunt sau nu sunt plagiate”, a anunțat la acea dată Monica Anisie.

Declarațiile fostului ministru al Educației au venit la două zile după ce a retras acreditările celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București: Drept, respectiv Ordine Publică și Siguranță Națională, în urma recomandărilor Consiliului de Etică și Management Universitar.

„În acest context, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București va putea relua activitatea de evaluare în vederea autorizării școlilor doctorale după 5 ani, conform prevederilor legale. Pentru a se asigura protecția studenților aflați la studii universitare de doctorat, aceștia vor fi școlarizați, conform legii, până la finalizarea studiilor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.

Nu în ultimul rând, ministerul mai precizează că măsurile „au fost luate în contextul nenumăratelor sesizări înregistrate la Ministerul Educației și Cercetării pe tema calității actului educațional existent la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Totodată, s-a ținut cont și de raportul Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne, care a relevat deficiențe majore în urma evaluării stadiului activităților de verificare a originalității tezelor de doctorat și respectarea standardelor de calitate și etică profesională în această instituție de învățământ superior.” Citiți comunicatul integral aici.

Jurnalista Emilia Șercan, care a investigat plagiatele de la Academia de Poliție, amenințată cu moartea

Decizia a fost luată după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit în investigațiile sale că mai multe doctorate obținute la Academia de Poliție au fost plagiate. Citiți aici seria de investigații făcute de Emilia Șercan, publicate de Pressone.

În urma dezvăluirilor, Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea, care au fost verificate de autorități. Potrivit procurorilor DNA, autorii intimidărilor au fost Adrian Iacob și Mihail Marcoci, foști rector și prorector ai Academiei de Poliție.

Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, sub acuzația de instigare la șantaj, după ce l-au încurajat pe un coleg să-i trimită mesaje de amenințare jurnalistei Emilia Şercan, pentru a o determina să oprească investigațiile referitoare la plagiatele din cadrul Academiei. În cazul celui care a amenințat-o pe jurnalistă, procurorii DNA au disjuns cauza întrucât bărbatul a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Citește și:
DOCUMENTE Ministerul Educației: CNATDCU nu a transmis stadiul verificărilor antiplagiat din tezele de doctorat ale profesorilor de la Academia de Poliție „Al. I. Cuza”
Foștii șefi ai Academiei de Poliție nu mai pot fi polițiști sau cadre didactice, pe lângă condamnarea la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității în dosarul șantajării ziaristei Emilia Șercan/ Decizia nu este definitivă
La Academia de Poliție rămân două facultăți din șase, anunță ministrul Educației
BREAKING Cele două școli doctorale ale Academiei de Poliție se desființează, anunță ministrul de Interne, Lucian Bode. Decizia vine după descoperirea plagiatelor masive în majoritatea lucrărilor
Ministerul de Interne propune desființarea școlilor doctorale de la Academia de Poliție, ca urmare a numeroaselor teze de doctor obținute fraudulos, prin plagiat
PressOne: CNATDCU îi declară plagiatori pe fostul șef DGA, Cătălin Ioniță, și pe actualul șef al AEP, Constantin Mitulețu-Buică/ Cei doi rămân fără titlurile de doctor
Sorin Cîmpeanu vizează modificări în CNATDCU, instituția cheie în gestionarea plagiatelor: Am o problemă cu lipsa de coerență și de responsabilitate în asigurarea suportului pentru deciziile Consiliului
Lista universităților care nu au introdus datele despre conducătorii de doctorate în registrul matricol unic, deși erau obligate să facă asta din 2016. Printre ele, Politehnica, Universitatea București, Medicina, Babeș-Bolyai, ASE, Academia de Poliție, Academia Română
VIDEO Ministrul Educației: Vor fi verificate de plagiat peste 800 de teze de doctorat realizate la Academia de Poliție
PressOne: Academia de Poliție nu mai poate organiza studii doctorale, după ce ministrul Educației i-a retras a acreditarea, ca urmare a plagiatelor generalizate

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Academia Română reacționează, prin două documente, la planurile anunțate de guvern pentru reducerea cheltuielilor: “Riscă să provoace o criză fără precedent și fără ieșire” în cercetare, cu efecte grave “pe termen scurt, mediu și lung”

Planurile guvernului de a reduce o serie de cheltuieli, inclusiv în domeniul cercetării, în care este vizată și comasarea unor institute neperformante, a stârnit reacția Academiei Române, prin două documente…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu: Nu există platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online, cu excepția proiectului pilot Brio / În ultimele 12 luni au fost făcute achiziții de aproape un milion de echipamente, dar nu toți elevii din România au echipamente adecvate / La liceu trebuie laptop

Nu există platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online, cu excepția proiectului pilot Brio, a declarat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă de la sediul ministerului. Acesta…
Vezi articolul
învățământul profesional și dual

Bursa profesională devine tehnologică, valorează 300 de lei pe lună și se poate cumula cu alte tipuri de burse / Poate fi retrasă dacă elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 – proiect

Bursa tehnologică, în valoare de 300 de lei se va acorda elevilor din învățământul tehnologic și se poate cumula cu cea socială și la alegere între cea de merit sau…
Vezi articolul