EXCLUSIV Tichetele educaționale de 500 de lei vor fi gata de livrare, după Crăciun / Lista beneficiarilor, blocată de o lună, a fost trimisă de STS Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, iar tichetele urmează să fie trimise la școli, aflate în plină vacanță de iarnă

18.374 de vizualizări
Foto: 80320139 © Studio Grand Web | Dreamstime.com
După mai multe solicitări ale Edupedu.ro adresate instituțiilor statului care au în atribuții diverse operațiuni legate de tichetele educaționale pentru elevii din familii dezavantajate, Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis într-un răspuns că lista beneficiarilor finali a fost transmisă Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru emiterea cardurilor. Potrivit procedurii prevăzute de OUG 83/2023, cardurile vor fi trimise la școli, școli care acum sunt în vacanță de iarnă. Acestea ar trebui să dea tichetele mai departe părinților.

Este vorba despre 486.317 de cereri care au fost validate, potrivit STS, și ai căror autori vor primi cardurile cu câte 500 de lei, bani care pot fi folosiți pentur cumpărarea de rechizite și servicii sau obiecte educaționale. Numărul de cereri procesate până acum este mult mai mare față de cele 410 mii cât estimau autoritățile în luna octombrie.

Lista a fost livrată MIPE vineri, se arată în răspunsul STS, după ce situația era blocată de mai bine de o lună, după cum Edupedu.ro a arătat într-o serie de articole despre aceasta.

În plus, STS anunță că mai are de verificat și validat încă 63.371 de solicitări. Dacă și acestea vor fi rezolvate, ar însemna că vor fi, pe datele actuale, 549.688 de beneficiari de tichete sociale. Costul acestora pentru buget ar fi de 274,8 milioane de lei.

Saga tichetelor educaționale

Tichetele educaționale de 500 de lei, din fonduri europene, au fost aprobate abia pe 12 octombrie, prin ordonanța de urgență 83/2023. Asta deși aceste tichete sunt pentru rechizite și de sprijin pentru începerea școlii, conform planurilor anunțate de autorități. Școala a început în acest an pe 11 septembrie.

Fără să dea termen clar de livrare a cardurilor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cel care emite efectiv cardurile și le trimite beneficiarilor, după care virează banii pe acestea, anunța pe 30 octombrie la finalul primului modul de școală cum vor arăta noile carduri pentru tichete educaționale, în valoare de 500 de lei, cu care cei peste 410 mii de elevi ar fi trebuit să poată cumpăra rechizite la începutul anului școlar.

Asta după ce Edupedu.ro a scris săptămâna aceasta că tichetele educaționale de 500 de lei nu vor ajunge la familii nici de Crăciun, după ce Ministerul Educației ar fi blocat listele cu beneficiarii. În replică, Ministerul Educației a precizat că nu el blochează listele, ci baza de date ar fi fost pusă la dispoziția STS conform prevederilor legale, încă din 9 noiembrie.

Pe 21 decembrie, într-un răspuns către Edupedu.ro, Serviciul de Telecomunicații Speciale scria că listele finale cu beneficiarii de tichete educaționale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele.

Blocajul a fost unul instituțional

Concret, părinții au depus cereri la școală la începutul acestui an școlar, pentru a primi aceste tichete de 500 de lei. Pentru a nu fi puși din nou părinții pe drumuri la ANAF și la primărie, cum s-a întâmplat anul trecut, ordonanța de urgență 83/2023 prevedea un mecanism de verificare a veniturilor de către școli, printr-o aplicație numită PatrimVen, a celor de la Ministerul Finanțelor. Mai departe, Ministerul Educației ar fi trebuit să pună la dispoziția STS bazele de date cu elevii și părinții, disponibile în SIIIR, lucru de care susține că s-a achitat din 9 noiembrie, într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro.

STS ar fi trebuit să valideze aceste date cu cele de la Evidența Populației, Inspectoratul pentru Imigrări și multe alte instituții. Nu este clar ce anume s-a blocat, dar în urma articolelor Edupedu.ro STS a decis totuși să trimită la MIPE lista intermediară.

Redăm răspunsul STS:

„În completarea răspunsului anterior, ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm faptul că, în cursul zilei de astăzi au fost generate listele cu beneficiarii finali. Acestea au fost transmise Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în vederea generării tichetelor sociale. Astfel, vă informăm că au fost validate 486.317 cereri, iar 63.371 de solicitări sunt în continuare în procesul de verificare.

Vă reamintim faptul că platforma informatică este un sistem securizat, complex și interconectat la nivelul mai multor instituții care au atribuții în conformitate cu Ordonanța nr. 83/2023.

Echipa de dezvoltare a STS a depus toate eforturile necesare pentru a acorda asistență tehnică instituțiilor implicate în emiterea tichetelor sociale pentru elevi”.

Cine primește tichetele educaționale

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă. Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial. 

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Cardurile vor ajunge, prin Poștă, la școli

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Vacanța de iarnă este până pe 7 ianuarie, potrivit calendarului anului școlar 2023-2024.

Foto: 80320139 © Studio Grand Web | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


12 comments
  1. buna seara am 3 copiii dk încă nu sunt verifica venitul de 900 de lei și așteptăm 1 an de zile ce se întâmplă nu este normal alții primesc și alții nu vise pare corect

  2. Mă scuzați dar cardurile pentru nou născut de ce nu au fost încărcate mai ales că expiră la sfârșitul anului??

  3. Si ce-or sa faca, or sa aduca pe contabile, secretare, casieri de prin vacante? Contabila mea e in Tunisia. Ha ha. De profesori nu mai zic, care pe unde, pe la rude, copii in tara sau in strainatate sau in vacante cu vouchere sau platite.

  4. Dupa craciun e vacanta deci inseamna ca alta minciuna din partea Ministerului . In 2024 daca le vom vedea dar cine stie cand poate de Pasti hotii hotii . Vedeti ca vin voturile atunci sa veniti la usile noastre ca direct cu lopata va iau

    1. La începutul lunii noiembrie am primit Cardul de Primă de Carieră Profesională(nedidactic) și nici pina azi nu l-au alimentat. Rușine că ne-ați dăruit niște cartoane fără valoare.

      1. Cardurile sunt incarcate de atunci. Intrebati conducerea daca nu aveti personal dvs sau scoala o problema de nu s au incarcat. Au mai fost cazuri izolate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel de investiții în valoare de 37 de milioane de euro, prin PNRR, pentru renovarea, echiparea și digitalizarea unor biblioteci de la sate și orașe – ghidul pentru aplicanți, pus în dezbatere publică de ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în dezbatere publică apelul pentru ghidul solicitantului pentru proiecte de investiții în modernizarea unor biblioteci. Se poate aplica pentru investițiile anunțate prin PNRR,…
Vezi articolul

Raluca Turcan revine: Scenariile care includ înghețarea anului sunt „o analiză lucidă pe care eu am pus-o pe masă”. Vom încerca să facem cât mai eficientă pregătirea online a elevilor, pentru ca evaluarea să se facă pe ce s-a predat în acest an școlar

După ce a lansat ideea că un al treilea scenariu posibil pentru anul școlar actual ar fi înghețarea lui, adică repetarea anului de către toți elevii, vicepremierul Raluca Turcan a…
Vezi articolul

„Au încercat un șantaj emoțional sau de altă natură, au încercat să îndrepte părinții și elevii împotriva noastră“, spune Marius Nistor, de la FSE Spiru Haret, despre cum a fost la Guvern, cu premierul Ciucă: Nu este normal așa ceva, dacă ne dorim să trăim într-o societate normală, democratică

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și autoritățile guvernamentale „au încercat un oarecare șantaj emoțional sau de altă natură, au încercat să îndrepte părinții și elevii împotriva noastră“, a declarat la B1TV Marius…
Vezi articolul

BREAKING Profesorii continuă greva marți, 6 iunie, când se încheie mini-vacanța. Liderii sindicali din educație: De marți încolo vor continua acțiunile de protest / Sănătatea a fost declarată prioritară în 2018 și medicilor li s-a acordat integral mărirea. Au trecut 5 ani, oamenii doresc ca și pentru educație să se facă acest efort

Greva generală a profesorilor continuă și după ziua de marți, 6 iunie, când se încheie mini-vacanța, au anunțat liderii sindicali din învățământ. Anunțul continuării protestelor vine după ce Guvernul Ciucă…
Vezi articolul

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin lege: Practic, cred că în toate județele avem această situație, spune secretarul de stat Sorin Ion / Propunerile elevilor pe proiectul de hotărâre de guvern privind alocarea sumelor forfetare pentru transport

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală. Este vorba despre acei elevi…
Vezi articolul