EXCLUSIV SONDAJ Peste 40% dintre români vor școală cu masă inclusă. Doar 6% spun că sunt de acord cu testarea elevilor acasă, 42% vor ca școala să rămână deschisă în orice condiții

3.292 de vizualizări
Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com
Peste 40% dintre români cred că un program școlar ce include o masă este cel mai potrivit pentru copii, procent depășit cu câteva puncte – aproape 50% – de tabăra celor care preferă un program de câteva ore, potrivit unui sondaj “Percepții asupra Educației”, realizat de Avangarde în noiembrie anul acesta. În privința condițiilor de desfășurare a școlii în pandemie, doar 6% sunt de acord cu testarea elevilor acasă, alături de condițiile standard, iar 16% – cu testarea elevilor la școală. 42% dintre respondenți cred că școala trebuie să rămână cu prezență fizică în orice condiții.

Sondajul a fost realizat în perioada 22-29 noiembrie 2021, prin metoda CATI (interviuri telefonice) pe un eșantion de 890 de respondenți, reprezentând populația adultă neinstituționalizată a României, marja de eroare fiind de 3,2%.

Întrebați care este varianta de program școlar pe care o cred cea mai potrivită pentru copii, indiferent de condițiile existente în școală:

  • 48% au ales “Program de câteva ore, ca până acum, cu teme pentru acasă”;
  • Aproape la fel de mulți, dar cu două opțiuni de răspuns, au optat pentru programe cu masă inclusă: 24% – Program de câteva ore cu masă inclusă, cu teme acasă; respectiv 18% – Program lung 8-16 cu masă și cu realizarea temelor inclusă;
  • 10% nu au putut aprecia sau nu au răspuns.

În privința condițiilor pentru desfășurarea școlii în pandemie, cei mai mulți respondenți au optat pentru condițiile standard (mască, igienă etc.), următoarele opțiuni, la mare distanță, fiind condițiile standard însoțite fie de vaccinarea profesorilor, fie de testarea elevilor în școală. Doar câteva procente optează pentru testarea elevilor acasă. Astfel:

  • 43% – condiții standard (mască, igienă etc.)
  • 16% – condiții standard +.vaccinarea profesorilor
  • 16% – condiții standard + testarea elevilor la școală
  • 7% – condiții standard + vaccinarea elevilor
  • 6% – condiții standard + testarea elevilor acasă
  • 10% – nicio condiție
  • 2% – nu pot aprecia/nu răspund

Întrebați ce măsură susțin în cazul unei situații critice cauzate de pandemie, ce impune măsuri restrictive în privința desfășurării școlii, peste 40% spun că școala trebuie să rămână deschisă. Doar 4% preferă vacanță, așa cum s-a întâmplat la sfârșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie. Astfel:

  • 42% – Școala trebuie să rămână cu prezență fizică în orice condiții
  • 23% – Școala online acolo unde se poate, alte forme de școală la distanță acolo unde nu există posibilitatea
  • 20% – Școală online acolo unde se poate, școală normală acolo unde nu există posibilitatea
  • 4% – Vacanță pentru că mulți elevi nu pot face online și ar fi dezavantajați
  • 11% – Nu pot aprecia / Nu știu
DOCUMENT Sondajul integral Percepții asupra Educației:

Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


10 comments
  1. Este o idee buna cu aceasta masa gratuită. Sunt copii care chiar apreciază aceasta masa și au nevoie de ajutor și sprijin pentru a veni la școală, dacă ai burta goală te duci după bani și nu te mai duci la școală.

  2. Sondaj dictat, nu reflectă adevărul. Dansăm pe muzica lor, pentru că nu are cine sa ia atitudine. Mult succes la testele de doi bani.

    1. Comunist esti tu daca te ghidezi in afirmatii dupa preferintele politice. Nici nu stiu de la ce partid e Campeanu, oricum nu-l inghit. Ideea este ca am intrat intr-o era unde sunt si vor mai fi multe molime. Pentru o era, 5 ani e putin, pentru mine ca om, 5 ani inseamna o bucata de viata care sta in loc. Nu mai suntem in Evul Mediu cand se duceau razboaie cu zecile de ani, timp in care populatia era decimata de saracie si foamete. Putem sa ne continuam viata, economia si in acelasi timp sa luptam cu o pandemie pe toate fronturile: vaccin, masca, preventie. Tu nu realizezi ca un corp neexpus niciunui microb, virus, tinut doar acasa, e ca o floare tinuta la 24 de grade iarna in casa si scoasa brusc la -25 de grade, careia ii cad instant petalele? Daca nu se obtine imunitatea de grup, mai ales in scoli si prin vaccinare, o sa stam inca 7 ani in case, in online, o sa crapam de foame, se va duce de rapa economia, comertul. Deja Europa e secatuita de puteri si toate sunt scumpe. Parca ganditi toti cu fundul. Ma faci pe mine comunist doar pt ca tu esti un paranoic si un negativist. Life goes on.

  3. Scoala trebuie sa ramana deschisa cu regulile de rigoare. Ca doar nu ii cad bombe pe acoperis. In Afghanistan dincolo cade o bomba, dincolo sunt cursuri la o scoala alaturi. Mizeria asta cu online-ul trebuie sa inceteze. E pandemie, nu razboi, nu schije si gloante. Si nu, nu sunt de acord cu afterschool si mancare. Dupa scoala, temele si masa sunt unica oportunitate ca elevul sa lege relatia parinte-copil in familie. O fi comod, dar vine la pachet cu niste lipsuri emotionale. Stiu eu niste cazuri unde copilul ii spune mamei pe nume si bonei mama. Nu de putine ori m-a strigat elevul in loc de doamna invatatoare mama. Parintii sa lase comoditatea deoparte si sa se zbata pentru educatia, cultura si relatia emotionala cu ai sai copii.

    1. Tu nu vezi cum moare lumea de la covid si noi tot ne ducem la scoala cu frica ca ne infectam?Degeaba sunt profesorii si elevii vaccinati sau au trecut prin boala ca ei tot pot sa se infecteze cu covid…

  4. “Școala dschisa in orice conditii.”Ok,n am nimic împotriva daca trece pandemia,dar daca n a trecut inca?Campeanu trebuia sa se ocupe de dezvoltarea digitalizarii educatiei,oferirea serviciilor de internet aproape peste tot unde nu este,oferirea de tablete pentru toti copiii care nu au si nu si pot permite.A avut timp destul,n a facut mai nimic din toate acestea.A adus niste teste pt Covid sa fie🤣🤣 trebuie sa asamblam testele..Iar este o mare agitatie.
    Eu propun,ca domn min. sa demisioneze.

  5. In loc sa intrebe oameni de stiinta adevarati, nu gen tampeanu si rafila, ei intreaba gloata. Este pandemie, legile nu se respecta in scoli, suntem un popor in mare parte needucabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Valeriu Gheorghiță: 4.173 de minori programați pentru vaccinare / Prezentarea se poate face direct la centrele cu Pfizer, atât centre fixe, de tip drive-through, evenimente maraton, dar și cabinetele de medicină de familie

Minorii trebuie să fie însoțiți la centrul de vaccinare de către părinți și trebuie să prezinte formularul de consimțământ informat. Vaccinarea împotriva COVID-19 se face doar cu Pfizer pentru minori…
Vezi articolul

Daniel David, despre absenteismul elevilor la examenele naționale, cercetat pentru prima dată de Institutul pentru Științele Educației: Știm care sunt cauzele, știm ce ar trebui făcut, așteptăm resursele. Teama mea este că și dacă am avea resurse, de multe ori am observat că autoritățile din zona educației nu înțeleg nevoia specialistului

Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice, rector UBB, spune că ne aflăm “într-un moment de decizie, dacă vrem să facem ceva”, după ce au fost publicate…
Vezi articolul

Improvizații pe tema educației în proiectul de strategie națională pentru inteligență artificială, ce stabilește cadrul pregătirii României pentru tehnologiile viitorului: termeni inexistenți sau dispăruți din lege, indicatori de rezultat răzleți și pe alocuri greșiți, referințe depășite

Erorile, datele încropite și confuziile și-au făcut loc în număr semnificativ în noul proiect de strategie națională privind inteligența artificială, în chestiunile legate de educație, sector considerat prioritar pentru utilizarea…
Vezi articolul

Transparență: Regulile redeschiderii, explicate clar și din timp părinților de către conducerea unor școli din Anglia sau Belgia. Asigurări pentru părinții care se tem să-și trimită copiii la clasă

Părinții din țările vest-europene unde școlile și-au redeschis porțile săptămâna trecută, pentru noul an, au primit în multe cazuri scrisori de la conducerea unităților de învățământ, înaintea primei zile de…
Vezi articolul

Cei mai mulți români spun că nu folosesc mai deloc timpul de lucru pentru calcule sau citirea unor documente / 5% dintre înalți funcționari și membri ai aparatului executiv afirmă că alocă mult timp pentru muncă fizică grea / Doar 20% din populația activă folosește mult dispozitive digitale la muncă

Mai puțin de 8% dintre românii activi folosesc cel puțin jumătate din timpul de lucru apelând la competențe precum cititul manualelor sau documentelor tehnice și la fel de puțini apelează…
Vezi articolul