Două treimi dintre părinții din România vor ca școala să înceapă în format clasic, chiar dacă virusul nu a fost complet eliminat. Aceștia provin din Transilvania și Banat, zone cu infrastructură școlară mai bună decât în alte regiuni și în care copiii învață, cu preponderență, într-un schimb. Rezultatele aparțin sondajului de opinie “Înapoi la școală”, realizat de IRES în parteneriat cu Edupedu.ro, Fundația viață și lumină și Fepal. Studiul aduce în atenție și faptul că 46% dintre părinți n-au înțeles de la autorități cum va începe anul școlar.
Majoritatea părinților care susțin începerea școlii în format hibrid sau chiar exclusiv online provin din sudul țării.
Studiul arată că 6 din 10 părinți consideră că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic, din 14 septembrie, cu toți elevii în clase, un sfert ar prefera sistemul hibrid și doar 14% ar opta pentru școala online. Părinții care optează pentru școala în format clasic sunt, în proporții mai ridicate, cei care locuiesc în mediul rural.
Favorabili sistemului hibrid sunt, în proporții mai ridicate, părinții liceenilor din mediul urban, iar sistemul online este preferat de către părinții din sudul țării.
Sondajul Înapoi la școală a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în perioada 10 – 14 august 2020, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), prin consultarea a 1.175 de părinți cu copii de vârstă școlară (5-19 ani) care vor frecventa cursurile în anul școlar 2020-2021.
O altă concluzie a studiului este că 40% dintre elevi învață în școli supraaglomerate, în două sau mai multe schimburi, “o piedică importantă în realizarea distanțării fizice și respectării normelor sanitare”, spun autorii sondajului.
46% dintre părinți nu au înțeles, din declarațiile recente ale autorităților, care va fi felul în care va începe anul școlar în această toamnă – arată sondajul de opinie.
Pe de altă parte, 50% dintre respondenți au menționat că au înțeles felul în care începe școala, iar dintre ei 68% sunt de acord cu măsurile propuse de autorități.
Jumătate dintre părinții chestionați sunt conștienți că elevii vor avea probleme în respectarea noilor reguli pentru prevenirea bolii și conștientizează că profesorii nu au pârghiile necesare impunerii acestora, este o altă concluzie a studiului.
Părinții cer să existe măsuri clare care să poată fi implementate și respectate:
- distanță fizică dintre elevi de minim 1,5 m,
- asigurarea condițiilor de igienă,
- rezolvarea supra-aglomerării școlare.
Descarcă de aici, integral, Sondajul de opinie realizat de IRES ‘Înapoi la școală’ – august 2020:
Sondajul IRES Înapoi la școală – august 2020