EXCLUSIV Sindicaliștii care sunt scutiți de predarea la clasă primesc și anul acesta salariile de la stat, a decis ministrul Educației / Cadrele didactice care beneficiază de degrevare și rezervare nu pot preda la plată cu ora – Ordin de ministru

14.154 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Calin
Sindicaliștii din învățământ continuă să beneficieze de degrevări totale sau parțiale de normă/post didactic, cu plata drepturilor salariale acoperite de stat, după cum reiese dintr-un ordin semnat pe 14 august de ministrul Educației, Monica Anisie. Documentul obținut de Edupedu.ro apare în contextul dezbaterilor privind presiunile pe bugetul învățământului, care au dus, între altele, la abandonarea creșterii salariale pentru profesori, prevăzută pentru septembrie. Ordinul prevede degrevarea parțială sau totală pentru 49 de cadre didactice nominalizate de Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, cu plata drepturilor salariale asigurate de unitățile de învățământ unde acești profesori sunt titulari.
  • Pe de altă parte, sindicatele trebuie să acopere cheltuiala în cazul rezervărilor de normă/post, dar în această situație, la propunerea federației sindicale menționate, se află doar trei persoane, conform anexelor la ordinul de ministru consultat de EduPedu.ro.
  • Același ordin prevede că toate aceste persoane care beneficiază de degrevare de rezervare nu pot desfășura activități didactice de predare remunerate prin plata cu ora.

Ordinul “privind participarea cadrelor didactice la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ”, semnat de ministrul Monica Anisie cu data de 14.08.2020, prevede:

Art.1 (2) Se aprobă degrevarea parțială au totală de normă/post didactic, în perioada 01.09.2020-31.08.2021, a cadrelor didactice prevăzute în Anexa nr. 1, pentru participarea la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ, conform Anexei 1″

(3) Pe perioada degrevării, unitățile de învățământ în care persoanele nominalizate în Anexa nr.1 au calitatea de titular, au obligația de a prevedea și de a asigura plata drepturilor salariale cuvenite.

Art.2 (1) Se aprobă rezervarea parțială sau totală de normă/post didactic, conform Anexei nr. 2, în perioada 01.09.2020-31.08.2021, a cadrelor didactice la nivel național pentru participarea la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ.

(2) Pe perioada rezervării, federațiile sindicale care au desemnat persoanele nominalizate în Anexa nr. 2 au obligația de a prevedea și de a asigura plata drepturilor salariale cuvenite.

Art. 3 Persoanele nominalizate în Anexa nr. 1 și în Anexa nr. 2 nu pot desfășura activități didactice de predare remunerate prin plata cu ora (…)

Anexa nr. 1 a ordinului obținut de Edupedu.ro conține 49 de persoane și reprezintă “Lista personalului didactic nominalizat de Federația Sindicatelor din Educație ‘Spiru Haret'” care beneficiază de degrevări de normă/post didactic în anul școlar 01.09.2020-31.08.2021″

Anexa nr. 2, cuprinzând trei persoane, reprezintă “Lista personalului didactic nominalizat de Federația Sindicatelor din Educație ‘Spiru Haret’ care beneficiază de rezervări de normă/post didactic în anul școlar 01.09.2020-31.08.2021”

DOCUMENT Ordinul de ministru care continuă plata salariilor sindicaliștilor degrevați de normă

Ce înseamnă degrevarea

Același ordin de ministru prevede la art.1 (1):

  • “Degrevarea reprezintă scutirea parțială sau totală de efectuarea atribuțiilor prevăzute la art. 262 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare și de control, ca urmare a îndeplinirii unor responsabilități specifice funcțiilor de conducere, de îndrumare și de control, precum și pentru persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative din învățământ ca urmare a participării la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ”

Potrivit art. 263 din Legea educației naționale:

“(10) Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control poate fi degrevat total sau parţial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, elaborate cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ. De acelaşi drept pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale. Prin acelaşi ordin se stabilesc atribuţiile persoanelor degrevate de norma didactică.

(10^1) Personalul degrevat potrivit alin. (10) primeşte drepturile salariale pentru funcţia în care este încadrat, precum şi celelalte sporuri şi indemnizaţii prevăzute de lege pentru activitatea desfăşurată, după caz.”

Ce spunea fostul ministru Daniel Funeriu la începutul lunii

Amintim că, pe 7 august 2020, fostul ministru al Educației Daniel Funeriu îi solicita premierului Ludovic Orban “să ia decizia politică prin care Ministerul Educației să nu acorde degrevări în această perioadă”. Funeriu atragea atenția că lideri de sindicat care nu predau concret în școli primesc salarii de profesori, situație posibilă ca urmare a unei modificări a legii educației: “Statul plătește 125 de norme degrevate (vreo 8 milioane de lei anual) liderilor de sindicat”, a scris fostul ministru pe pagina sa de Facebook, adăugând: “adică liderii de sindicat nu predau, dar iau salariul plin”. Portița legislativă pentru această degrevare a fost introdusă, într-o primă fază, în 2013 printr-o Ordonanță de Urgență promovată de Guvernul Ponta, și a fost întărită la transformarea OUG 14/2013 în Lege, în aprilie 2019.

Tot atunci, Funeriu se întreba: “Oare 160.000.000 de RON în 20 de ani de degrevări ajungeau pentru a nu mai avea toalete în curte?”

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Iulia Voicu, profesoară la UNATC, Facultatea de Film: Educația cinematografică poate sprijini predarea disciplinelor și este esențială pentru o cultură sănătoasă a consumului de media în rândul tinerilor / Ce resurse au la dispoziție profesorii

Educația cinematografică este o componentă care are o legătură strânsă cu prezentul și poate contribui la cultivarea unui consum sănătos de materiale audiovizuale în rândul tinerilor, mai ales în contextul…
Vezi articolul

Primarul Mihai Chirica le cere directorilor de școli din Iași să facă economii la consumul de agent termic și anunță controale. Sălile de sport nu vor mai folosite în afara activităților școlare

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a cerut, luni, directorilor de unități de învățământ din municipiu să facă economii, în vederea scăderii consumului de energie electrică și termică. Edilul a declarat, în…
Vezi articolul

Academia Oamenilor de Știință din România susține că nu a știut de lansarea cărții lui Adrian Năstase cu Asociația Română de Prietenie cu China / Cine este Aurel Papari, cel care a folosit sigla: Colaborator al Securității, cu titlu de revoluționar retras de președintele Iohannis

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) susține, într-un punct de vedere la solicitarea G4Media, că „nu a acceptat și nu a știut de organizarea” la Constanța, alături de Asociația…
Vezi articolul