Secretarul de stat din Ministerul Educației Radu Szekely, fost director de cabinet al ministrului Ecaterina Andronescu, apare angajat ca „expert tehnic coordonare implementare” într-un proiect pe fonduri europene derulat de Ministerul Educației, potrivit documentelor publice de pe site-ul oficial al Ministerului, consultate de Edupedu.ro. Este vorba despre proiectul „Sistem de management al calității pentru Ministerul Educației Naționale și structuri subordonate- CAF, SIPOCA 397”, proiect derulat în parteneriat cu AID România, Asociația pentru Implementarea Democrației, condusă de Alexandru Cumpănașu. Contactat de Edupedu.ro, Szekely a declarat că s-a retras din proiect pe 22 februarie 2021, în prima zi de lucru la minister și că nu știa de prezența în proiect a lui Cumpănașu: „Asta nu știam, sincer. Știu că e un alt proiect care a fost implementat de el dar, na, se poate, că era în toate proiectele la vremea respectivă”.
- Contractul de finanțare a fost semnat pe 28 decembrie 2018, când ministru era Ecaterina Andronescu. Radu Szekely a fost șeful de cabinet al acesteia, din februarie 2019
Valoarea proiectului este de peste 4 milioane de lei (n. red. 872.682 euro la data lansării proiectului), din care valoarea eligibilă pentru asociația lui Cumpănașu este de 1,392 milioane de lei (n. red. 297.698 euro).
„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă realizarea sistemului de management al calității pentru Ministerul Educației și Cercetării și structurilor subordonate. Obiectivul general al proiectului corespunde Obiectivului Specific 1.1. Dezvoltarea și introducerea de sisteme si standarde comune în administrația publică ce optimizează procesele decizionale orientate către cetățeni si mediul de afaceri, în concordanță cu SCAP, conform ghidului solicitantului pentru Cererea de proiecte IP 8/2017 din cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).
Buget alocat: 4.081.619,51 lei, din care:
- 3.404.514,47 lei contribuție nerambursabilă din Fondul Social European;
- 218.543,18 lei contribuție nerambursabilă din bugetul național;
- 458.561,86 lei cofinanțare eligibilă a Beneficiarului & Partenerilor
Contractul de finanțare a fost semnat pe 28 decembrie 2018, când ministru era Ecaterina Andronescu. Radu Szekely a fost șeful de cabinet al acesteia timp de 11 luni, din februarie 2019 până în decembrie 2019, potrivit CV-ului său public.
Radu Szekely apare, în propriul CV de pe LinkedIn, încă angajat al Ministerului Educației în lunile august-septembrie 2019 perioadă în care a participat la selecția pentru 6 posturi de experți, candidând pentru poziția cea mai importantă scoasă la concurs, cea de expert tehnic coordonare implementare.
Contactat de Edupedu.ro, Szekely susține că a plecat de la minister pe 5 august 2019, imediat cum a apărut în Monitorul Oficial decizia de revocare a ministrului Ecaterina Andronescu și că CV-ul de pe LinkedIn ar fi „o greșeală”. La câteva ore după discuție, CV-ul a fost modificat și acum, în dreptul postului respectiv, apare perioada februarie-august 2019.
Între timp, a fost publicat CV-ul său și pe site-ul Ministerului Educației.
Actualul secretar de stat s-a înscris printre primii pentru acest post de expert în proiectul derulat cu Alexandru Cumpănașu, proiect care fusese semnat în perioada în care ministru fusese Ecaterina Andronescu, al cărei șef de cabinet a fost Szekely.
Conform calendarului de selecție, înscrierile au fost deschise pe 9 august. Potrivit numărului de ordine, Szekely s-a înscris primul la acest concurs, pe 14 august (nr dosar: 74/SIPOCA 397/14.08.2019), la distanță de câteva zile față de toți ceilalți candidați, care s-au înscris între 19 și 21 august. Înscrierea lui Szekely are loc la nici 10 zile de la terminarea mandatului de director de cabinet al ministrului.
Au fost 10 candidați pe cele 6 posturi scoase la concurs, iar Radu Szekely a fost admis pentru prima etapă, cea a eligibilității administrative.
A urmat proba dosarelor, la care Szekely a luat 85 de puncte, cel mai mare punctaj, la egalitate cu un alt candidat.
Proba scrisă a fost pe 2 septembrie 2019, la aproape o lună de când Szekely susține că își încheiase mandatul ca director de cabinet. Subiectele au fost din legislația specifică.
Baremul pentru aceste subiecte poate fi descărcat de aici:
La proba scrisă, Radu Szekely a obținut 75 de puncte din 100 disponibile, iar dacă am aplica baremul, asta ar însemna că a rezolvat complet 3 subiecte din 4.
Selecția pentru postul de expert a presupus patru etape: etapa de verificare a eligibilității administrative, cea a eligibilitate a dosarelor, apoi proba scrisă dintr-o bibliografie dată și un interviu, potrivit procedurii oficiale de pe edu.ro. Toate aceste probe au fost date în fața unor angajați din instituția în care Szekely era sau fusese până de puțin timp director de cabinet, adică mâna dreaptă a ministrului.
Radu Szekely își aduce aminte despre această selecție și susține că a dat doar două probe, cea de dosar și cea scrisă. În opinia sa, nu e nicio problemă de folosire a influenței în această selecție.
Edupedu.ro: Cei care au făcut selecția erau oameni din minister, oameni cu care ați lucrat în calitate de director de cabinet?
Radu Szekely: Da, selecția s-a făcut de către o comisie organizată la nivelul Ministerului.
Edupedu.ro: Și în ce a constat propriu-zis selecția?
Radu Szekely: A fost un examen scris, a fost CV-ul și un examen scris despre legislația din Educație, dacă îmi aduc bine aminte.
Edupedu.ro: Ce presupunea proba? Vă întreb asta pentru că dumneavoastră erați director de cabinet și aveați o anumită influență asupra funcționarilor, asupra oamenilor din minister, iar când un director de cabinet vine la un examen se poate crea o situație de influență.
Radu Szekely: Nu a fost un interviu, a fost un examen scris. Nu aș merge pe chestia asta, adică nu a fost nimic… Pur și simplu nici nu mai știu câți oameni au venit, nu mai știu câți pentru că nu a fost un foarte mare interes pentru concursul ăsta, dar cred că la vremea respectivă nici nu exista incompatibilitate pentru că eu nu eram pe funcție de demnitate, eu eram detașat la cabinet…
Edupedu.ro: Detașat de unde, dintr-o instituție publică?
Radu Szekely: Nu, dintr-o instituție privată. Deci eram angajat la școala din, mă rog, la Centrul de formare din Sibiu și așa s-a făcut, prin detașare.
- (O analiză asupra fenomenului de detașări de la privat la stat poate fi citită pe rfi.ro)
De fapt a fost și o probă de interviu, potrivit documentelor oficiale. La proba de interviu Radu Szekely a obținut 89 de puncte, deși susține că nu a exista o astfel de probă. Rezultatele finale, publicate pe 6 septembrie 2019:
Redăm răspunsurile integrale ale secretarului de stat Radu Szekely:
Edupedu.ro: Sunteți expert pentru coordonarea și implementarea programului pe fonduri europene numit „Sistem de management al calității pentru Ministerul Educației Naționale și structuri subordonate- CAF”. Sunteți acum într-o poziție de incompatibilitate, având în vedere ca sunteți secretar de stat în ministerul care derulează programul?
Radu Szekely: Nu mai sunt în proiect, am ieșit din proiect în momentul în care am devenit secretar de stat.
Edupedu.ro: Cum s-a făcut acest lucru, poți să-ți dai demisia dintr-un astfel de proiect?
Radu Szekely: Da, m-am retras. De fapt, eu aveam un contract ca expert extern care în momentul în care am devenit secretar de stat a fost încetat.
Edupedu.ro: În ce zi s-a întâmplat acest lucru, renunțarea la contract?
Radu Szekely: (n. red. răspuns completat cu date, după o documentare, a doua zi) pe 22 februarie.
Edupedu.ro: În momentul în care ați participat la selecția pentru acest post erați și director de cabinet al fostului ministru în cadrul Ministerului Educației, până în decembrie 2019 așa cum scrie în CV-ul dumneavoastră?
Radu Szekely: Nu, am fost abia până în august, deci în momentul în care a încetat mandatul doamna Andronescu, a încetat și mandatul meu de consilier. Pentru că noi suntem întotdeauna, consilierii sunt întotdeauna pe durata mandatului demnitarului, nu pot să depășească.
Edupedu.ro: Dar în CV-ul publicat de dumneavoastră pe contul profesional de LinkedIn scrieți că ați avut un mandat de 11 luni din luna februarie 2019 până în decembrie 2019 ca director de cabinet al ministrului Educației?
Radu Szekely: Nu are cum, e probabil o greșeală pentru că nu mi-am „updatat” asta. Nu am mai funcționat ca demnitar, mă rog nici nu eram demnitar atunci, eram funcționar.
Edupedu.ro: Acest proiect pe fonduri europene al Ministerului a fost semnat în perioada în care ministru era Ecaterina Andronescu. Prin participarea dumneavoastră în acest proiect se ridică probleme de incompatibilitate, ce anume trebuie să faceți în acel proiect?
Radu Szekely: În momentul în care s-a semnat, nu mai țin minte exact…
Edupedu.ro: Contractul s-a semnat în 2018, în perioada în care era ministru doamna Andronescu, știu că ați venit la minister în februarie 2019, când a fost procedura de selecție?
Radu Szekely: Sincer, nu mai știu exact, în toamnă oricum. Dar nu mai știu exact, era după… În toamnă, asta pot să spun, dar datele exacte nu le mai știu. Probabil că le poate spune șeful de proiect care era atunci.
Edupedu.ro: Cine conducea proiectul?
Radu Szekely: Laura Chira, dacă țin bine minte. Și cred că este în continuare.
Edupedu.ro: Cei care au făcut selecția erau oameni din minister, oameni cu care ați lucrat în calitate de director de cabinet?
Radu Szekely: Da, selecția s-a făcut de către o comisie organizată la nivelul Ministerului.
Edupedu.ro: Și în ce a constat propriu-zis selecția?
Radu Szekely: A fost un examen scris, a fost CV-ul și un examen scris despre legislația din Educație dacă mi aduc bine aminte .
Edupedu.ro: Ce presupunea proiectul? Vă întreb asta pentru că dumneavoastră erați director de cabinet și aveați o anumită influență asupra funcționarilor, asupra oamenilor din minister, iar când un director de cabinet vine la un examen se poate crea o situație de influență
Radu Szekely: Nu a fost un interviu, a fost un examen scris. Nu aș merge pe chestia asta, adică nu a fost nimic… Pur și simplu nici nu mai știu câți oameni au venit, nu mai știu câți pentru că nu a fost un foarte mare interes pentru concursul ăsta, dar cred că la vremea respectivă nici nu există incompatibilitate pentru că eu nu eram pe funcție de demnitate, eu eram detașat la cabinet…
Edupedu.ro: Detașat de unde, dintr-o instituție publică?
Radu Szekely: Nu, dintr-o instituție privată. Deci eram angajat la școala din…, mă rog Centrul de formare din Sibiu și așa s-a făcut, prin detașare.
Edupedu.ro: Ce a presupus proiectul?
Radu Szekely: Până acum nu a presupus mare lucru pentru că a fost amânat din cauza pandemiei. Proiectul presupune în sine implementarea unui „framework” de asigurare a calității în administrarea școlilor și ai inspectoratelor, deci este un model european de asigurare a calității care urmează să fie implementat în țară.
Edupedu.ro: De ce v-ați angajat în acest proiect?
Radu Szekely: La vremea respectivă pentru că voiam să particip… Cunosc sistemul respectiv de asigurare a calității și voiam să lucrez la implementarea lui.
Edupedu.ro: Proiectul era desfășurat de minister, în parteneriat cu asociația lui Alexandru Cumpănașu, Asociația pentru Implementarea Democrației, din datele publice de pe site-ul Ministerului Educației.
Radu Szekely: Asta nu știam, sincer. Știu că e un alt proiect care a fost implementat de el dar, na, se poate, că era în toate proiectele la vremea respectivă.
Edupedu.ro: A existat vreo interacțiune a dumneavoastră cu această asociație sau cu Alexandru Cumpănașu?
Radu Szekely: A mea? Nu.
Edupedu.ro: Și ce ați făcut în proiect până acum?
Radu Szekely: Cum spuneam, proiectul a fost suspendat din cauza pandemiei.
Edupedu.ro: Asta înseamnă că nu s-au făcut nici plăți? Ați fost plătit în acest proiect? În fișa de selecție pentru postul dumneavoastră apare o plată pentru 84 de ore pe lună timp de 18 luni.
Radu Szekely: Nu, nu am fost plătit. Știu că am fost informat că se suspendă proiectul atunci.
Edupedu.ro: Când anume s-a suspendat?
Radu Szekely: Din momentul în care a început pandemia.
Edupedu.ro: În martie 2020?
Radu Szekely: Cred că da, dar nu sunt sigur, trebuie verificată această informație.”
Szekely a revenit a doua zi, pe 4 martie, după ce Edupedu.ro l-a contactat miercuri, pe 3 martie, cu informația că s-a documentat și că proiectul a funcționat în prima fază, dar pentru că o achiziție de servicii nu a reușit din prima, contractele experților au fost suspendate pentru că aceștia ar fi fost, în caz contrar, plătiți pentru niciun fel de activitate. Tot Szekely a menționat faptul că partea din proiect care revenea asociației lui Cumpănașu era un studiu pe care organizația respectivă l-a livrat.
„Valoarea totală eligibilă a partenerului AID România este de 1.392.366,00, din care 1.364.518,68 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020, iar 27.847,32 lei reprezintă contribuția proprie a partenerului”, potrivit anunțului proiectului.
Pe 19 februarie 2021, Radu Szekely a fost numit de premierul Florin Cîțu pe postul de secretar de stat la Ministerul Educației. Acesta a fost propunerea USR-PLUS pentru acest fotoliu care a revenit formațiunii în urma algoritmului stabilit în Coaliție.
Informații de background:
Radu Szekely este fostul consilier al Ecaterinei Andronescu, în perioada ultimului mandat al acesteia la Ministerul Educației, devenind directorul de cabinet al ministrului. A coordonat și scris documentul “Planul de acțiune pentru educație” care a făcut parte din viziunea “Educația ne unește” a fostului ministru PSD. Toate școlile din România au fost obligate să dezbată documentele și ideile propuse în respectiva viziune.
În document erau propuse schimbări majore, de la structura anilor de studii, până la diferențierea pe profile a Bacalaureatului, eliminarea unor materii dintre probele de Bac și reinstruirea profesorilor prin cursuri în universități.
Szekely a acordat în luna mai 2019, din poziția de consilier al ministrului Educației, un interviu site-ului Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, în care vorbea despre viziunea sa asupra titularizării.
După ce Ecaterina Andronescu a fost demisă de Viorica Dăncilă pe 5 august 2019, Szekely a fost pe lista propunerilor de posibili miniștri. (detalii aici)
Szekely a fost și candidat independent la Consiliul Local Sibiu, în alegerile locale din septembrie 2020.
După alegerile parlamentare din decembrie 2020 atât PLUS cât și USR l-au întrebat pe Radu Szekely dacă ar dori să preia Ministerul Educației, în cazul în care, la împărțirea portofoliilor în coaliția de guvernare, acest minister ar fi revenit alianței. Aceste lucruri au fost confirmate chiar de Szekely într-un interviu la Libertatea. “În anumite condiții, da” ar fi interesat să conducă Ministerul Educației, spunea Szekely pe 11 decembrie. “Mi-ar plăcea să continui ceea ce am început atunci (n. red. în mandatul Ecaterinei Andronescu)”, a declarat acesta.
“Nu m-aș înscrie niciodată într-un partid pentru o funcție”, a declarat Szekely.
Szekely susține că este tehnocrat, nu este membru de partid, este fondatorul Școlii Finlandeze de la Sibiu, o școală particulară care este condusă de un board format, alături de Szekely, din Părintele Constantin Necula, Elena Lotrean și doi antreprenori – Lucian Todea și Dan Luca.
Potrivit declarației de avere depuse la alegerile locale, Szekely are tablouri în valoare de 120.000 de euro, a vândut în ultimii 2 ani două apartamente în Finlanda cu peste 720.000 de euro și are un apartament în Sibiu, de 55 de metri pătrați, obținut prin donație.
Declarația de avere Radu Szekely 2020
Declarație de Interese Radu Szekely 2020
Foto: Registrul Educațional Alternativ