Unul dintre oamenii de știință din conducerea instituției-cheie în analizarea plagiatelor din doctorate, matematicianul Vasile Brînzănescu, îi cere oficial ministrului Ligia Deca să modifice regulamentul CNATDCU, astfel încât toți experții instituției “să aibă acces la verificarea oricărei teze de doctorat printr-un program de computer (mă refer la verificarea făcută personal) imediat după ce teza a fost încărcată în platformă”, pentru a identifica oricând plagiatele evidente. Solicitarea vine după ședința de joi a conducerii CNATDCU, în care Ligia Deca le-a spus experților că nu pot analiza plagiatul sesizat de Universitatea Babeș-Bolyai în doctoratul ministrului Lucian Bode din cauza deciziei din vară a CCR, fără a le prezenta, însă, vreo soluție la acest blocaj instituțional fundamental.
Vasile Brînzănescu nu a putut participa la acea ședință, din 10 noiembrie 2022, din cauza unei operații pe care a suferit-o în aceeași zi.
“Repet, dacă rămâne în funcție CNATDCU, singura metodă de a face ceva serios este să avem acces la acest program de computer pentru aflarea similitudinilor, așa cum are acces fiecare universitate la un program de plagiat. Rog conducerea CNATDCU să facă urgent demersul necesar pentru a se introduce acest lucru în noul regulament CNATDCU. Nu poate să coste foarte mult folosirea acestui program de plagiat ca să nu-și permită ministerul să plătească (eventual dintr-un program deja existent de anti-corupție, aflat deja în derulare!). Altfel, nu văd ce rost mai are CNATDCU, care verifică și conținutul științific și respinge cu argumente solide teze de slab nivel științific, iar pe cele plagiate (aflate în situația de hoție intelectuală) nu le poate respinge fiindcă nu află de existența furtului!”, avertizează Vasile Brînzănescu, membru în Consiliul General (CG) al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și președintele panelului Matematică și științe ale naturii din cadrul CNATDCU.
Scrisoarea integrală trimisă de matematicianul Vasile Brînzănescu, membru în conducerea CNATDCU, către ministrul Ligia Deca, secretarul de stat Gigel Paraschiv și colegii săi din Consiliu:
“Stimați Colegi,
Nu am putut participa la ședința CG CNATDCU din 10.11. fiindcă aveam o programare (făcută cu 9 luni înainte; doar așa se poate acolo la spital) pentru o intervenție chirurgicală. Ședința CG a fost amânată de două ori! Citind prin presă am aflat și eu că nu mai putem analiza sesizările de plagiat decât în timpul analizării conținutului științific al tezei la evaluare.
Deoarece am auzit că ministrul vrea să schimbe regulamentul, am o propunere nouă pentru noul regulament, care să contracareze (pe cât posibil) decizia incorectă (și nelogică a CCR):
În regulament să fie specificat faptul că toți membrii CNATDCU din comisii, paneluri și CG [Consiliul General – N.Red.] să aibă acces la verificarea oricărei teze de doctorat printr-un program de computer (mă refer la verificarea făcută personal) imediat după ce teza a fost încărcată în platformă. Așa cum ați constatat, aprecierile de similitudine făcute la universități, la fel ca referatele făcute la susținerea tezelor, nu au împiedicat aproape deloc plagiatele.
Repet, dacă rămâne în funcție CNATDCU, singura metodă de a face ceva serios este să avem acces la acest program de computer pentru aflarea similitudinilor, așa cum are acces fiecare universitate la un program de plagiat. Rog conducerea CNATDCU să facă urgent demersul necesar pentru a se introduce acest lucru în noul regulament CNATDCU. Nu poate să coste foarte mult folosirea acestui program de plagiat ca să nu-și permită ministerul să plătească (eventual dintr-un program deja existent de anti-corupție, aflat deja în derulare!).
Altfel, nu văd ce rost mai are CNATDCU, care verifică și conținutul științific și respinge cu argumente solide teze de slab nivel științific, iar pe cele plagiate (aflate în situația de hoție intelectuală) nu le poate respinge fiindcă nu află de existența furtului!
Sper să sprijiniți această propunere.
Cu stimă,
Prof. Dr. Vasile Brînzănescu
Președinte Panelul 1″
Informații de background
Cercetător al Institutului de Matematică “Simion Stoilow” al Academiei Române, institut pe care l-a condus din 2004 și până în 2012, Vasile Brînzănescu a trimis această solicitare către ministrul Educației, către secretarul de stat responsabil cu învățământul universitar, Gigel Paraschiv, și către întreaga conducere a CNATDCU, la 3 zile după ce oficialii s-au întrunit în prima ședință a conducerii Consiliului din timpul mandatului Ligiei Deca.
La acea întâlnire, Ligia Deca i-a anunțat pe membrii CNATDCU că nu pot analiza plagiatul sesizat de Universitatea Babeș-Bolyai în teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, din cauza deciziei date în vară de Curtea Constituțională, care interzice analizarea oricărei teze mai vechi de un an, a explicat pentru Edupedu.ro președintele interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru.
Ministrul Ligia Deca s-a prezentat la ședința CNATDCU fără a le propune nici soluție pentru deblocarea analizei plagiatelor, însă a anunțat într-un comunicat emis ulterior de Ministerul pe care îl conduce că va căuta o soluție pe viitor, împreună cu CNATDCU.