EXCLUSIV Școala în campanie electorală. Peste 100 de liceeni au fost aduși la restaurant, la Câmpulung, pentru o întâlnire cu politicieni-candidați ai PNL în prezența ministrelor Educației și Justiției / Ligia Deca spune că evenimentul din aprilie ar fi fost organizat de Prefectura Argeș și că pe ea a invitat-o Alina Gorghiu / Inspectorul general adjunct, candidat și el, susține că „ministra Educației i-a invitat pe elevi”

2.845 de vizualizări
Sursa: Facebook – Alina Gorghiu
Un număr mare de elevi de liceu din Câmpulung – peste 100, potrivit unor estimări – au fost aduși, în aprilie, la un restaurant din localitate pentru o întâlnire la care au luat parte reprezentanți-cheie ai PNL Argeș – Norris Marcu Măgeanu, candidatul liberal pentru postul de primar al orașului, respectiv Radu Perianu, candidatul partidului pentru postul de președinte al Consiliului Județean Argeș. Elevii au fost chemați la restaurantul respectiv –  cunoscut în comunitatea locală drept localul familiei Dragoș și Loredana Năstase, aceasta din urma fiind a doua pe lista de candidați PNL la consiliul local și vicepreședinta organizației liberare locale. Întâlnirea de la cârciumă a fost orchestrată cu ocazia unei vizite desfășurate în zonă de doi miniștri liberali, anume Ligia Deca de la Educație și Alina Gorghiu de la Justiție, aceasta din urmă fiind și președinta PNL Argeș, în prefața campaniei electorale pentru apropiatele alegeri locale. 

Ministra Deca spune, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, că întâlnirea „cu tineri” a fost organizată de Prefectura Argeș, iar ea a luat parte în calitate de invitat al colegei de guvern, ministra Justiției Alina Gorghiu. Inspectorul școlar general adjunct de Argeș, Constantin Cristinel Crețu, la rândul său candidat în alegerile locale, a spus pentru Edupedu.ro că ministra Ligia Deca „i-a invitat pe elevi”, dar a afirmat că nu cunoaște cine a fost organizatorul. Ministra Gorghiu nu a răspuns, joi, încercărilor repetate de a o contacta. Într-un mesaj publicat pe Facebook în momentul întâlnirii respective, ea îl prezenta pe candidatul PNL la primăria Câmpulung drept o „gazdă de excepție”.

  • În timp ce ministra Gorghiu a spus, în mesajul inițial de pe Facebook, că întâlnirea cu politicienii-candidați a fost una despre „pericolul drogurilor”, inspectorul adjunct Crețu vorbește despre o întâlnire cu tema „violență, bullying, droguri”. Presa locală a prezentat scurte imagini de la evenimentul din restaurant, dar a prezentat doar mesaje ale celor două ministre. Ligia Deca nu a răspuns întrebării Edupedu.ro despre obiectul întâlnirii dintre politicienii-candidați și elevi. Răspunsul său, mai jos în articol.
  • Organizatorul invocat de ministra Deca, Prefectura Argeș, tocmai trecuse printr-o schimbare-cheie: cu trei zile înaintea întâlnirii, la Prefectura Argeș fusese numit un nou prefect, liberalul Dragoș Predescu, în vârstă de 28 de ani. El îl înlocuia pe Radu Perianu, care-și anunțase intenția de a demisiona cu mult timp în urmă, pentru a candida la postul de președinte CJ Argeș. Perianu, care pe 15 aprilie nu mai era prefect, poate fi identificat în fotografiile de la întâlnirea PNL cu elevii. Edupedu.ro nu a identificat niciun fel de informare despre vreo acțiune a Prefecturii Argeș la un restaurant din Câmpulung.

Întâlnirea dintre politicieni-candidați și elevi a avut loc în condițiile în care propaganda politică este interzisă în școli prin noua Lege a învățământului preuniversitar, adoptată în mandatul Ligiei Deca, lege care nu interzice explicit, însă, activitățile de acest fel în afara unităților de învățământ și în afara orelor de școală. Acest lucru este folosit în campanie de politicieni, mai ales de cei aflați în funcție cu autoritate.

Pe de altă parte, cu doar două săptămâni înaintea vizitei la Câmpulung, însăși Ligia Deca transmitea inspectoratelor o circulară în care atrăgea atenția că sunt interzise activitățile politice în școli. Documentul nota, între altele: „Se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unității de învățământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

  • În răspunsul său la întrebările Edupedu.ro privind cazul din Câmpulung, ea spune că interdicțiile din lege cu privire la activități politice ale personalului din învățământ se referă la spațiul școlar și că „Ministerul Educației nu poate restrânge exercitarea unor drepturi cetățenești”. Ea nu s-a referit la situații precum cea în care elevi sunt trimiși la întâlniri cu politicieni-candidați într-un restaurant – vezi întrebările Edupedu.ro și răspunsul ministrei mai jos. 

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, în discuțiile cu elevii au fost abordate inclusiv teme legate de candidaturi și de votul din alegerile locale, deși, potrivit mesajului Facebook publicat atunci de Alina Gorghiu, discuțiile au vizat „pericolul drogurilor”. De altfel, cu excepția unui scurt material al unei televiziuni locale, ministra Justiției a fost singurul oficial, dintre cei prezenți la discuție, care a făcut o mențiune publică a momentului.

Ministra Educației, Ligia Deca, s-a limitat, la momentul respectiv, să anunțe și să prezinte public alte momente ale vizitei sale în Argeș, precum vizite la licee și o întâlnire cu profesori din localitate. 

Sursele Edupedu.ro au arătat că apelul ca mai multe unități de învățământ din oraș să trimită la întâlnirea de la restaurant grupuri de elevi ar fi fost inițiat de inspectorul școlar adjunct din Argeș, Constantin Cristinel Crețu, care este și consilier local PNL și al treilea pe lista candidaților PNL pentru consiliul local, în alegerile din iunie. A doua pe aceeași listă este Loredana Năstase, antreprenoare care este acționară în firma Generation Janet SRL, alături de soțul său, acesta având încă o firmă – Anaderol SRL, potrivit datelor de la Registrul Comerțului consultate de Edupedu.ro. Familia Năstase deține restaurantul Janet, unde, după cum a identificat Edupedu.ro, a avut loc întâlnirea cu elevii. Constantin Cristinel Crețu declară, însă, că el „nu a apelat la niciun director” pentru această întâlnire – declarațiile integrale, mai jos.

Filmul întâlnirii politicienilor-candidați cu elevii, sub ochii ministrelor Deca și Gorghiu

Înaintea zilei de 15 aprilie, potrivit informațiilor Edupedu.ro, directori ai mai multor unități de învățământ din Câmpulung, unde sunt patru licee, sunt contactați pentru a li se cere să trimită, în ziua de 15, grupuri de elevi la o întâlnire cu cei doi miniștri, întâlnire programată într-un restaurant din localitate. Sursele Edupedu.ro l-au identificat drept autor al acestei convocări pe Constantin Cristinel Crețu, inspectorul școlar general adjunct de Argeș, dar el dezminte că ar fi apelat la directori. El figurează și ca membru în Consiliul Local Câmpulung și a fost anunțat al treilea pe lista candidaților PNL pentru CL Câmpulung, după Norris Marcu Măgeanu, candidat la funcția de primar, și Loredana Nicoleta Năstase, prezentată drept antreprenor. Campania electorală încă nu începuse oficial, însă Măgeanu fusese anunțat de PNL drept candidat pentru primăria orașului.

Norris Marcu Măgeanu, Loredana Nicoleta Năstase și Constantin Cristinel Crețu deschid lista PNL pentru Consiliul Local Câmpulung – Sursa: Facebook – PNL Câmpulung

În dimineața zilei de 15 aprilie, Ministerul Educației anunța, pe grupul de comunicare cu presa acreditată, că în acea zi ministra Deca urma să efectueze o vizită în Argeș. „Deplasarea va include vizitarea a trei unități de învățământ liceal, precum și o întâlnire cu directorii unităților de învățământ preuniversitar din Câmpulung și zonele apropiate”, se limita să precizeze instituția în acel anunț.

Pe parcursul zilei a fost organizată și o conferință de presă, găzduită de candidatul Măgeanu. Ligia Deca prezintă, prin postări pe Facebook (aici și aici), o serie de acțiuni din timpul vizitei la Mioveni și Cîmpulung, inclusiv întâlnirea cu reprezentanții școlilor, dar nicio mențiune despre o întâlnire cu elevii, într-un restaurant.

Ministra Alina Gorghiu, liderul PNL Argeș, a distribuit, pe 15 aprilie, conferința de presă și imagini din timpul vizitei la Mioveni

Mesajul publicat de Alina Gorghiu, în care aceasta menționează întâlnirea „la un suc” și prezintă mai multe imagini de la restaurant

A doua zi, tot Alina Gorghiu a publicat un alt mesaj, distribuit și de pagina PNL Câmpulung  și de Loredana Nicoleta Năstase, a doua pe lista PNL pentru Consiliul Local. În acel mesaj, Alina Gorghiu scrie, fără să precizeze că e vorba despre elevi, dar  menționând calitatea de candidat a lui Norris Marcu Măgeanu: „Seara, ne-am strâns la un suc cu peste 100 de tineri pentru a discuta despre pericolul drogurilor. Am discutat onest, fără prejudecăți, despre acest fenomen. Au fost și ei deschiși, au pus întrebări. Dialogul cu ei a fost o bucurie. Mulțumesc, Norris Marcu Măgeanu, candidatul PNL la Primăria Câmpulung, pentru că ai fost o gazdă de excepție. Și eu, și Ligia te susținem la Primăria Câmpulung pentru că te implici in viitorul adolescenților din oraș. (…)”

În postarea ministrei Gorghiu, după imagini de la o școală cu profil sportiv, apar imagini de la o reuniune supraaglomerată, într-un restaurant, la care sunt prezenți foarte mulți adolescenți. Pot fi identificați ca vorbitori la eveniment ministra Ligia Deca, Radu Perianu, care fusese înlocuit în funcția de prefect de Argeș cu doar câteva zile înainte și care își anunțase candidatura, din partea PNL, pentru președinția Consiliului Județean, dar și candidatul PNL pentru Primăria Câmpulung, Norris Marcu Măgeanu. Printre imagini, una o înfățișează pe Ligia Deca întinzând microfonul spre o tânără, fată care seamănă izbitor cu o alta, care apare repetat în fotografii de campanie ale candidatului Măgeanu.

Sursa: Facebook – Alina Gorghiu
Sursa: Facebook – Alina Gorghiu
Sursa: Facebook – Alina Gorghiu
Sursa: Facebook – Alina Gorghiu

Presa locală a surprins, de la întâlnirea cu elevii, doar intervenția Ligiei Deca și pe cea a Alinei Gorghiu, vorbind în localul „frecventat de liceeni” despre violență și droguri, fără a menționa prezența candidaților locali. În plus, presa locală laudă evenimentul. „Întâlnirea elevilor cu cei doi demnitari a fost una de bun-augur. Aceștia au apreciat sfaturile autorităților și au putut vorbi deschis despre problemele cu care se confruntă”, este concluzia autorului materialului de mai jos:

Edupedu.ro a identificat localul drept restaurantul Janet din Câmpulung, loc unde s-au mai organizat întâlniri ale actualului candidat la primărie cu adolescenți – de exemplu în septembrie 2023, tot „despre droguri”

  • În presa locală, la restaurantul Janet este prezentată drept proprietară familia Năstase, mai exact Loredana Năstase, înscrisă relativ recent în PNL și susținătoare a lui Norris Marcu Măgeanu, candidat PNL (vezi între altele aici). Ea figurează cu o cotă de participare de 40% la firma Generation Janet SRL din Câmpulung, alături de Dragoș Năstase (60%), soțul său. Familia deține și firma Anaderol SRL, unde acționar unic este Dragoș Năstase, din datele de la Registrul Comerțului consultate de Edupedu.ro. Societatea comercială are și un litigiu în instanță cu R.A.D.E.F. „România Film”, potrivit dosarelor 6312/205/2023 și 6313/205/2023 de la Judecătoria Câmpulung, presa locală susținând că restaurantul Janet se află în clădirea fostului cinematograf din oraș.

Față de toate celelalte momente ale vizitei ministrelor PNL Deca și Gorghiu la Câmpulung, momente ce au beneficiat de prezentări extinse, întâlnirea de la restaurant a fost cea mai discretă în comunicarea oficială, fără alte mențiuni în afară de cele câteva rânduri și poze-calup publicate de ministra Justiției, preluată de câteva pagini locale.

Nimeni nu a explicat, atunci, ce căutau cei doi politicieni-candidați și în ce calitate au vorbit ei la un eveniment care s-ar fi concentrat, potrivit Alinei Gorghiu, pe tema „pericolului drogurilor”, iar potrivit adjunctului ISJ – pe temele „ violență, bullying, droguri”.  Nici atunci, nici acum nu a fost identificat un expert în domeniul drogurilor sau violenței școlare care să fie prezent la eveniment.

Ce spune ministra Ligia Deca

În încercarea de a obține o explicație pentru momentul PNL cu elevi aduși la restaurant pentru discuții cu politicieni-candidați, Edupedu.ro i-a transmis ministrei Educației următoarele întrebări:

  1. Ce scop a avut întâlnirea dintre elevi de liceu și politicieni-candidați (Radu Perianu, Norris Marcu Măgeanu), facilitată de vizita a doi miniștri PNL – dumneavoastră și ministra Justiției?
  2. Dacă întâlnirea avea drept scop discuții între elevi și miniștri, de ce erau prezenți cei doi politicieni-candidați la un eveniment cu elevi, în condițiile în care, din informațiile noastre, cei doi politicieni au transmis mesaje legate de vot și candidaturi?
  3. Dacă întâlnirea a urmărit o discuție despre pericolul drogurilor, așa cum a afirmat pe Facebook ministra Alina Gorghiu, cine au fost experții în domeniu prezenți la discuții?
  4. De ce nu a fost anunțată public această întâlnire, în planul oficial al vizitei?
  5. Cine a solicitat întâlnirea cu elevii, cu participarea politicienilor PNL? A cui a fost inițiativa?
  6. Considerați normale și conforme cu legea acțiunile de propagandă politică și electorală adresată elevilor, în afara școlii, de exemplu într-un restaurant deținut de un om politic?

Ministra Ligia Deca nu a răspuns la mare parte dintre aceste întrebări și a trimis, în schimb, câteva precizări, prin intermediul biroului de presă. Răspunsul său integral:

  • „Am participat la respectiva întâlnire cu tineri, organizată de Prefectura Argeș, în calitate de invitat al Ministrului Justiției. 
  • În ceea ce privește prevederile legale, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, personalului din sistemul de învățământ îi este interzis să desfășoare orice activitate politică în spațiul școlar (în interiorul unităților de învățământ) – art. 11 din lege. 
  • Activitatea personalului din sistemul de învățământ în afara orelor de program intră sub incidența dispozițiilor Legii nr. 198/2023 doar în măsura în care activitatea respectivă, desfășurată în calitate de cetățeni cu drepturi și obligații, contravine normelor etice și morale sau este interzisă de lege potrivit art. 209.  Ministerul Educației nu poate restrânge exercitarea unor drepturi cetățenești.”
Ce a spus Inspectorul școlar general adjunct de Argeș Constantin Cristinel Crețu

Reporter: V-am sunat în legătură cu un eveniment desfășurat în aprilie, când au fost în vizită la Câmpulung miniștrii Ligia Deca și Alina Gorghiu. A avut loc atunci o întâlnire cu aproximativ 100 de elevi, într-un restaurant din localitate. Și din informațiile noastre dumneavoastră ați apelat la directorii unor unități de învățământ să trimită elevi la acea dezbatere.

Constantin Crețu: Nu, nu am apelat la niciun director. Doamna ministru i-a invitat pe elevi la o discuție legată de antidrog, anti-violență. 

Rep.: Doamna ministru – mai precis care, dintre cele două ministre? 

C.C.:: Doamna ministru a Educației.

Rep.: Doamna Deca…

C.C.:: Da. A fost o discuție deschisă despre violență, bullying, droguri.

Rep.: Dar îmi puteți spune cine s-a ocupat de organizare, dacă nu dumneavoastră?

C.C.: Nu. N-aș putea să vă spun, pentru că nu am fost inițiatorul acestei întâlniri. N-aș putea să vă dau nici detalii exacte.

Rep.: Deci nu știți cine a fost inițiator.

C.C.: N-aș putea să vă spun. Știam de întâlnire că va avea loc, 

Rep.: Dar au fost specialiști prezenți, dacă au fost discuții despre droguri și bullying?

C.C.: Doamna ministru a ținut foarte clar să discute pe anti-violență și pe bullying, fiindcă a fost elaborată o procedură la începutul lui septembrie 2023 și a vrut să o aducă în discuție, să știe, în eventualele cazuri de bullying în școli, cam cum se procedează. Și a pus în dezbatere această procedură. Nu a fost nici o altă discuție, de niciun fel, decât strict despre anti-violență, bullying.

Rep.: Dar dacă acestea au fost temele, care a fost, în această dezbatere, rolul candidatului PNL la primărie și al candidatului PNL la postul de președinte al Consiliului Județean?

C.C.: Nu aș putea să vă spun acest lucru. Nu au avut nicio intervenție, din câte știu.

Rep.: Ei apar în fotografii vorbind la microfon și, din informațiile noastre, au au luat cuvântul și au vorbit inclusiv despre campanie.

C.C.: Eu n-am stat la toată discuția acolo, în interior, n-am putut să fiu prezent de la cap la coadă, nu știu toată desfășurarea. Dacă mă întrebați ce știu, ceea ce v-am relatat este strict adevărat și serios. Discuțiile au avut legătură doar cu ce v-am spus.

Rep.: Tocmai de aceea vă întrebam, ce puteau spune cei doi? 

C.C.: Nu aș putea să vă spun eu asta. Nu cred că sunt în măsură.

Citește și:
Ligia Deca a scos 40 de șefi din Minister la o întâlnire informală, la un restaurant de lângă instituție. Ministrul educației: Am considerat că întărește coeziunea grupului. Nu a avut niciun fel de caracter politic
Școala în campanie electorală – studiu de caz: Mihai Chirica, primarul candidat pentru un nou mandat la Iași / Edilul apelează la funcție pentru a folosi elevi, profesori, școli și universități în comunicarea de campanie
ANALIZĂ Inspectorii școlari generali, în campanie electorală. Cel puțin 31 de șefi de inspectorate școlare candidează la alegerile locale din iunie 2024 pentru PNL, PSD și UDMR
Ministerul Educației, prins de febra electorală. Vârf de lance în comunicarea de partid: secretarul de stat Sorin Ion, candidat PNL în Dâmbovița, în campanie cu realizările „conducerii liberale” a instituției

9 comments
  1. Sub pretextul unor intalniri antidrog / antiviolenta tot felul de nulitati din penele fac campanie electorala pentru elevi de liceu.

    Intrebati-o pe Anisie, vestita penelista taietoare de hartii, ce a facut vineri, 31 mai, la asa zisa intalnire antidrog cu elevii de liceu. A participat si specialistul antidrog Buduruja plus un neica nimeni candidat la nu stiu ce sector.

  2. Și credeți că se va întâmpla ceva? Când au fost la conducere în Argeș au schimbat toți directorii de școli cu cei cu veste galbene. Pentru ce credeți că e lupta? Să se poată impune în fața directorilor și sa vina cu elevii în campanie. Ambii generali adjuncți de la Argeș sunt galbeni (chiar și la fața, in fața președintei) și cu forța pe subalterni. Cine nu e cu ei zboară.

  3. Sa plece acasa toti, de sus de la ministru pana la director! Rusine să vă fie, ați politizat tot in țara asta, numai proști de sus până jos!

  4. Doar nu vă așteptați să demisioneze, nu?

    Indiciu.
    Câți dintre tinerii elevi erau și membrii ai ,, frăției cu șorțuleț din districtul 124″ ???

    PS
    Gorghiu face astfel de ,, chemări la oaste ” de ani de zile prin intermediul celeilalte insp. adj din AG, respectiv Dumitrașcu și insp. Rizea sub frumoasa titulatură de conferințe antidrog, antiviolenta etc

    Dar nu le pasă de nimeni că au pârghii si instrumente de control.

    Rețeta se repetă oricum in mai toate județele parazitate de acești politruci.

  5. Băi politicienilor,sunteți duși cu capul ?!la liceul Decebal în sect.3va duceți să faceți campanie electorală și-i obligati pe elevi să facă poze cu voi fără a cere aprobarea lor! Sunteți leșinați să obțineți ce vă doriți😡Copii nici măcar nu sunt majori.Sa vă fie rușine, măgarilor!

    1. Și de ce nu ii da nimeni în judecată?Întreb

      și eu.Toata lumea se plânge dar nimeni nu

      face nimic concret.Toti ar trebui sa își ia

      labele de pe noi.Toți.

      1. Justitia este pres la picioarele celor de la putere. Magistratii sunt cumparati cu privilegii la care alti salariati nici nu pot visa. Schimbarea nu poate veni decat prin vot la alegerile din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Cîțu justifică eliminarea transportului gratuit pentru studenți: „Nu există nimic gratuit pe lumea asta”. Legea 96/2006 prevede că parlamentarii au transportul gratuit și nelimitat pe toate categoriile de trenuri

„Nu există nimic gratuit pe lumea asta”, a declarat premierul Florin Cîțu joi seara, în încercarea de a explica motivele eliminării gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul, la clasa…
Vezi articolul

Kitul educațional care i-a făcut pe 90% dintre părinții care l-au primit să se joace mai mult cu copiii lor și care le-a dezvoltat celor mici abilitățile cognitive și creative / Rezultatele unuia dintre cele mai ample studii realizate vreodată în educația timpurie din România: 45% dintre părinți invocă lipsa banilor, ca motiv pentru care nu își trimit copiii la grădiniță, iar 37% spun că discută lunar sau mai rar cu copiii lor

La începutul anului școlar trecut, în septembrie 2022, în peste 700 de comunități defavorizate din 40 de județe a început derularea proiectului „Start în educație“. Timp de un an școlar,…
Vezi articolul

Primul laborator inteligent dintr-o școală românească, Smart Lab Inaco, a fost desemnat „Proiectul Educațional Inovator al anului 2021” și va fi premiat la Londra / În Smart Lab, elevii învață folosindu-se de roboți educaționali multifuncționali, de ochelari de realitate virtuală, de creioane, scanere și imprimante 3D

La mai puțin de trei ani de la inaugurarea primului laborator inteligent dintr-o școală publică din România, SMART LAB INACO a fost desemnat câștigătorul secțiunii „Proiectul Educațional Inovator al anului…
Vezi articolul