Ministerul Educației avertizează într-un răspuns pentru Edupedu.ro asupra funcționării fără respectarea legislației din educație a organizației autointulate „școală” fondate de „antrenorul de genii” Lajos Kristof, reținut pentru violarea unui minor. Amias International School „nu este și nu a fost” în procedurile de verificare și înregistrare ale ARACIP, instituția care acreditează și înregistrează toate școlile și grădinițele care funcționează pe teritoriul României, a răspuns Ministerul Educației la solicitarea Edupedu.ro.
- Amintim că Lajos Kristof, prezentat în repetate rânduri de parte a mediei ca „antrenorul de genii” pentru copiii abandonați, a fost prins sâmbătă, 20 iulie 2024, în flagrant, în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu un minor, într-un apartament din Sectorul 4 al Capitalei, relatează G4Media.ro.
În prezentările sale publice, Lajos Kristof se recomandă ca fondatorul Amias Small School sau al Amias International School, ambele denumiri conducând către același site. Pe site-ul acestei organizații, apare următoarea descriere: „Amias International School este recunoscută internaţional şi funcţionează după curriculum britanic. Fondată în urmă cu 3 ani de Lajos Kristof, profesor şi mentor specializat în antrenarea copiilor cu abilităţi înalte, şcoala a primit acreditarea în vara anului 2023”.
În România, potrivit legislației naționale, toate școlile și grădinițele de stat și private care funcționează pe teritoriul țării sunt înregistrate și numele lor sunt publicate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) pe site-ul ARACIP. Amias International School sau Amias Small School, organizațiile intitulate „școală” și al căror „fondator” se prezintă Lajos Kristof, nu se află în niciunul dintre registrele făcute publice de ARACIP și consultate de Edupedu.ro.
La întrebarea Edupedu.ro dacă Amias International School se află în prezent în procedurile ARACIP de înregistrare sau dacă a fost vreodată în procedurile instituției și în registrele sale, reprezentanții Ministerului Educației au răspuns că „nu este și nu a fost”.
ARACIP nu știa de existența acestei școli și, în consecință, nu a sesizat vreun organ al statului cu privire la funcționarea sa ilegală, conform informațiilor transmise de Ministerul Educației la solicitarea Edupedu.ro.
Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) este instituţia aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei, înfiinţată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, care „realizează activitatea de evaluare externă a calității educației (în vederea autorizării, acreditării, evaluării periodice și monitorizării) din învăţământul preuniversitar”, potrivit descrierii publice de pe site-ul oficial al instituției.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 care a înființat ARACIP prevede, la articolul 35, că „desfăşurarea de activităţi de învăţământ preuniversitar şi universitar şi eliberarea de acte de studii, în alte condiţii decât cele prevăzute prin prezenta ordonanţă de urgenţă, atrag răspunderea civilă sau penală, după caz, a celor vinovaţi”.