EXCLUSIV Retragerea titlului de doctor al procurorului Codruț Olaru, stopată de Direcția juridică a Ministerului Educației care a decis să nu avizeze hotărârea CNATDCU de plagiat, a „restituit-o” și a cerut suspendarea evaluării tezei de doctor până la finalizarea dosarului intentat chiar de Olaru

6.752 de vizualizări
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos – Octav Ganea
Retragerea titlului de doctor al procurorului Codruț Olaru, unul dintre membrii influenți ai CSM și fost șef DIICOT, este pusă în stand-by de Ministerul Educației, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Direcția Juridică a Ministerului a decis în urmă cu o zi să nu avizeze hotărârea CNATDCU de retragere a titlului de doctor obținut în 2013 de Olaru, după ce forul condus de Ioan Aurel Pop ar fi supus la vot o decizie juridică. Lipsa avizului de legalitate face imposibilă retragerea titlului de doctor deținut de procurorul Olaru. Ministerul Educației, prin Direcția juridică, a refuzat să avizeze de legalitate decizia CNATDCU de plagiat, a restituit hotărârea forului condus de Ioan Aurel Pop și a solicitat suspendarea procedurii de evaluare, până la finalizarea procesului intentat chiar de Codruț Olaru împotriva CNATDCU.

Ministerul, prin Direcția juridică condusă de secretarul general Ioana Lazăr, a cerut CNATDCU să reia analiza pe plagiatul lui Olaru, din cauza faptului că forul ar fi supus la vot o decizie anterioară prin care juridicul cerea conexarea a două plângeri de plagiat împotriva procurorului. Însă după ce a solicitat reanalizarea, aceeași Direcție juridică a cerut suspendarea evaluării tezei de doctor deținută de Codruț Olaru, până când instanța se pronunță în dosarul intentat chiar de procuror împotriva CNATDCU, se arată în documentul care poartă antetul Direcției juridice din Ministerul condus de Sorin Cîmpeanu.

Consiliul General al CNATDCU [Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – N. Red.], forul care analizează suspiciunile de plagiat din tezele de doctorat, a decis pe 12 mai 2021 că teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru este un plagiat. Instituția condusă de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a hotărât atunci retragerea titlului de doctor în Științe juridice, obținut de Olaru în decembrie 2013, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. Pentru retragerea efectivă a titlului, este nevoie de un ordin de ministru care să operaționalizeze hotărârea CNATDCU, însă numai cu avizul direcției juridice.

Direcția Generală Juridică a Ministerului Educației a decis în urmă cu o zi să nu acorde aviz de legalitate pentru retragerea titlului de doctor deținut de procurorul Codruț Olaru. Documentul din 16 iunie 2021, semnat de Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, și de Mirela Gabriela Toma, director general, și obținut de Edupedu.ro prevede că Consiliul General al CNATDCU a respins prin vot un punct de vedere al Direcției juridice chiar pe 12 mai 2021 când a hotărât să ceară retragerea titlului de doctor în cazul lui Olaru.

Direcția juridică ar fi anunțat atunci CNATDCU că „nu există niciun temei legal pentru ca Consiliul General al CNATDCU sau comisiile de specialitate să supună la vot punctele de vedere emise de DGJCRPC”, motiv pentru care direcția Ministerului Educației a anunțat Consiliul: „ne vedem puși în situația de a nu aviza de legalitate Procesul Verbal al Consiliului General al CNATDCU, din data de 12.05.2021, solicitându-vă în același timp ca procedura să fie reluată în conformitate cu prevederile legale aplicabile”.  

Direcția juridică spune în documentul adoptat ieri că forul de analiză a plagiatelor nu a reluat procedura în cazul Olaru, așa încât „emiterea unui act administrativ care să nu țină seama de aspectele mai sus citate ar fi nelegală”.

Ce solicitare a Direcției juridice a fost supusă la vot de CNATDCU?

Direcția juridică a Ministerului Educației precizează în documentul obținut de Edupedu.ro că CNATDCU a primit 3 sesizări privind teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru:

  • o sesizare în ianuarie 2018 care a fost soluționată în aprilie 2020 cu decizie de menținere a titlului de doctor,
  • o sesizare în octombrie 2020 care a fost soluționată acum cu verdict de plagiat și decizie de retragere a titlului de doctor,
  • precum și o sesizare în noiembrie 2019 care ar fi rămas nesoluționată.

„Pentru o corectă soluționare a sesizărilor nr. 3276/15.11.2019 și 3055/07.10.2020 considerăm că se impunea conexarea celor 2 sesizări, fiind oportună și luarea în considerare a punctului de vedere emis de către DGJCRPC [Direcția juridică a Ministerului Educației – N. Red.] cu nr. 3114/29.10.2020 (prin care se recomandă analizarea sesizărilor pentru elemente de similitudine dintre acestea, cu aplicarea dreptului comun în materie, după caz)”, spune Direcția juridică în documentul de ieri.

Direcția condusă de secretarul general Ioana Lazăr precizează că la Curtea de Apel București se află pe rol un dosar în care Codruț Olaru cere chiar suspendarea executării deciziei prin care UEFISCDI [instituție care asigură secretariatul CNATDCU – N. Red.] a admis sesizarea 3055/07.10.2020 finalizată acum cu verdict de plagiat; Olaru mai cere în instanță și „suspendarea executării deciziilor emise de Consiliul General CNATDCU de numire a membrilor comisiei de lucru pentru analiza sesizărilor nr. 3276 din 15.11.2019 și nr. 3055/07.10.2020 și suspendarea procedurii de verificare derulate de CNATDCU cu privire la sesizările nr. 3276 din 15.11.2019 și nr. 3055/07.10.2020”.

„Deoarece obiectul dedus judecății îl reprezintă luarea unor măsuri de suspendare a unor proceduri aflate pe rolul CNATDCU, de către instanța de judecată, desfășurarea unei activități administrative ar fi de natură pe de o parte să influențeze dosarul aflat pe rolul instanței, iar pe de altă parte în situația în care instanța de judecată ar emite o sentință de anulare a actelor contestate, în situația emiterii unui ordin de ministru de validare a deciziei CNATDCU, acesta ar fi anulabil. Din acest considerent, direcția juridică a solicitat suspendarea procedurii de evaluare, până la soluționarea dosarului aflat pe rolul instanței de judecată”, se arată în documentul semnat ieri de secretarul general Ioana Lazăr.

DOCUMENTE Decizia Direcției juridice a Ministerului Educației, obținută de Edupedu.ro:
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro

Procurorul CSM Codruț Olaru, fost șef al DIICOT, a contestat în două procese deschise la CAB decizii ale CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare) și UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) în urma cărora CNATDCU a decis retragerea titlului de doctor pentru ”plagiat grosier”.

Unul dintre procese a picat la judecătorul Damian Dolache, condamnat definitiv pentru că a condus cu o alcoolemie de 0,77 mg/l, scrie G4Media.ro, care relatează că Dolache a primit 10 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei. Secția pentru judecători dominată de gruparea fostei șefe CSM Lia Savonea a decis însă că Dolache poate rămâne în continuare magistrat.

Citește și:
Cîmpeanu: Astăzi sau mâine, Direcţia juridică din minister va da un răspuns în cazul procurorului Codruţ Olaru
Liga Studenților Iași acuză că Ministerul Educației “îl apără” pe Codruț Olaru, al cărui titlu de doctor a fost retras pentru “plagiat grosier”. Organizația îi cere ministrului Cîmpeanu să explice de ce CNATDCU tergiversează decizii în cazul mai multor “gulere albe”
Titlul de doctor al procurorului Codruț Olaru, retras de CNATDCU pentru „plagiat grosier” – PressOne / Olaru: Ar fi descalificant pentru Consiliu ca, după o verificare de 28 luni în urma căreia mi-a fost emisă o decizie de neplagiat, să emită un verdict contrar
Dosarele de plagiat: Instanța a respins cererea fiicei fostului director al spitalului SRI de anulare a deciziei de retragere a titulului de doctor pentru plagiat / O cerere a procurorului Codruț Olaru a picat la un judecător condamnat definitiv pentru că a condus beat


4 comments
    1. Sa le fie rusine.
      CSM este torquemada sistemului judiciar din Romania.
      Un judecător condamnat la închisoare continua să fie judecător,iar un procuror dovedit necinstit(plagiator) continua sa fie membru CSM.
      În asemenea sistem cu asemenea indivizi(și daca ar fi doar ăștia 2!)cum să mai ai încredere ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024. Muzee și campusuri universitare deschise, experimente și întâlniri cu oameni de știință în 21 de orașe din țară, vineri, 27 septembrie

Noaptea Cercetătorilor Europeni, eveniment dedicat promovării științei și cercetării, se desfășoară, vineri, 27 septembrie, în universități și instituții din 25 de țări, anunță un comunicat de presă emis de Comisia…
Vezi articolul

De ce n-au intrat școlile de poliție în vacanță ca toate celelalte școli de stat – explicațiile MAI / De patru ori mai multe concedii medicale decât cazuri de Covid-19 înregistrate în unitățile de învățământ ale Internelor

Școlile aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate nu au intrat, acum două săptămâni, în vacanța forțată decisă de Ministerul Educației, după cum Edupedu.ro a semnalat atunci. Acest…
Vezi articolul