EXCLUSIV: PSD pregătește schimbarea notării în întreg ciclul primar de învățământ. Calificativele ar fi eliminate

13.341 de vizualizări
Școli particulare - copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală
Școala după școală – copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală
Comisia de Educație a PSD pregătește un proiect de lege prin care notarea în sistemul de învățământ să fie modificată, potrivit proiectului obținut în exclusivitate de Edupedu.ro. Documentul a fost scris rapid, după ce ieri Inspectoratul Școlar Cluj-Napoca a trimis o scrisoare prin care cere schimbarea notării în școli, potrivit surselor Edupedu.ro.

Documentul obținut în exclusivitate de Edupedu.ro prevede modificarea articolului 71 din Legea Educației Naționale, care prevede modul în care se face notarea elevilor.

Alin 3. Rezultatele evaluării se exprimă după cum urmează:

  • la nivelul ciclului de achiziții fundamentale (clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a) prin nivelul atins, referitor la gradul de însuțire a competențelor;
  • la nivelul claselor a III-a și a IV-a prin note de la 1 la 10;
  • la nivelul ciclului gimnazial secundar și în învățământul terțiar non-universitar, prin note de la 1 la 10 sau prin punctaje în mod similar testelor internaționale.
SURSA: Edupedu.ro

În actuala formă, Legea 1/2011 prevede, la articolul pe care PSD vrea să îi modifice prin proiectul de lege obținut de Edupedu.ro următoarele:

Art 71, alin (3) Rezultatele evaluării se exprimă, după caz, prin calificative, în învățământul primar, respectiv prin note de la 1 la 10, în învățământul secundar și în învățământul terțiar nonuniversitar, sau prin punctaje, în mod similar testelor internaționale.

Acum la clasa pregăitoare nu se acordau calificative, dar acestea erau acordate din clasa I până în clasa a IV-a. Scoaterea calificativelor din clasele primare, prin înlocuirea lor cu „aprecierea nivelului atins” în primele trei clase, după care înlocuirea calificativelor cu note în clasele a III-a și a IV-a este una dintre cele mai importante modificări din sistemul de notare. Nu este încă clar pe ce anume este fundamentată această propunere.

Reamintim că Inspectoratul Școlar Județean Cluj i-a propus Ecaterinei Andronescu să renunțe la calificative, în învățământul primar, a anunțat pentru Edupedu.ro inspectorul Anicuța Todea. “Noi am solicitat acum, la Minister, eliminarea calificativelor. Calificativele au fost o pricină de sminteală pentru mulți”, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul pentru învățământ primar din Cluj.

UPDATE 5 iunie 2019:

Note la clasele a III-a și a IV-a și descriptori de însușire a competențelor până în clasa a II-a – propunerea legislativă a fost depusă în Parlament de Pop


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu anunță că școala va putea începe pe 5 septembrie și se va putea încheia pe 16 iunie, în anul școlar 2022-2023, cu vacanțe pentru toți copiii în lunile octombrie și februarie / În 2023, vacanța de Paște va fi pe 7-18 aprilie

“Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16…
Vezi articolul

„Lasă-le un comentariu premierului și ministrului finanțelor și cere-ți banii de burse” – Consiliul Național al Elevilor. Rareș Voicu: Facem apel la Guvern să includă în proiectul de buget pentru anul 2021 sumele cuantumului minim pentru bursele elevilor

Consiliul Național al Elevilor îi sfătuiește pe școlari să le lase comentarii pe paginile oficiale ale premierului și ministrului de finanțe pentru a le reaminti de legea care prevede acordarea…
Vezi articolul