EXCLUSIV: PSD pregătește schimbarea notării în întreg ciclul primar de învățământ. Calificativele ar fi eliminate

13.365 de vizualizări
Școli particulare - copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală
Școala după școală – copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală
Comisia de Educație a PSD pregătește un proiect de lege prin care notarea în sistemul de învățământ să fie modificată, potrivit proiectului obținut în exclusivitate de Edupedu.ro. Documentul a fost scris rapid, după ce ieri Inspectoratul Școlar Cluj-Napoca a trimis o scrisoare prin care cere schimbarea notării în școli, potrivit surselor Edupedu.ro.

Documentul obținut în exclusivitate de Edupedu.ro prevede modificarea articolului 71 din Legea Educației Naționale, care prevede modul în care se face notarea elevilor.

Alin 3. Rezultatele evaluării se exprimă după cum urmează:

  • la nivelul ciclului de achiziții fundamentale (clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a) prin nivelul atins, referitor la gradul de însuțire a competențelor;
  • la nivelul claselor a III-a și a IV-a prin note de la 1 la 10;
  • la nivelul ciclului gimnazial secundar și în învățământul terțiar non-universitar, prin note de la 1 la 10 sau prin punctaje în mod similar testelor internaționale.
SURSA: Edupedu.ro

În actuala formă, Legea 1/2011 prevede, la articolul pe care PSD vrea să îi modifice prin proiectul de lege obținut de Edupedu.ro următoarele:

Art 71, alin (3) Rezultatele evaluării se exprimă, după caz, prin calificative, în învățământul primar, respectiv prin note de la 1 la 10, în învățământul secundar și în învățământul terțiar nonuniversitar, sau prin punctaje, în mod similar testelor internaționale.

Acum la clasa pregăitoare nu se acordau calificative, dar acestea erau acordate din clasa I până în clasa a IV-a. Scoaterea calificativelor din clasele primare, prin înlocuirea lor cu „aprecierea nivelului atins” în primele trei clase, după care înlocuirea calificativelor cu note în clasele a III-a și a IV-a este una dintre cele mai importante modificări din sistemul de notare. Nu este încă clar pe ce anume este fundamentată această propunere.

Reamintim că Inspectoratul Școlar Județean Cluj i-a propus Ecaterinei Andronescu să renunțe la calificative, în învățământul primar, a anunțat pentru Edupedu.ro inspectorul Anicuța Todea. “Noi am solicitat acum, la Minister, eliminarea calificativelor. Calificativele au fost o pricină de sminteală pentru mulți”, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul pentru învățământ primar din Cluj.

UPDATE 5 iunie 2019:

Note la clasele a III-a și a IV-a și descriptori de însușire a competențelor până în clasa a II-a – propunerea legislativă a fost depusă în Parlament de Pop


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Crearea urgentă a noilor programe și planuri-cadru pentru liceu, solicitată de Consiliul Național al Elevilor, în contextul în care proiectul Legii învățământului preuniversitar prevede o nouă structură a examenului de Bacalaureat

„Consiliul Național al Elevilor solicită urgentarea elaborării noilor programe și planuri-cadru pentru liceu, astfel încât, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a educației, acestea să fie axate pe…
Vezi articolul

Profesoara de Limba engleză hărțuită în timpul orei de mai mulți elevi, la o școală din Prahova, a refuzat să fie testată psihologic, dar va continua să predea din septembrie, fiind titulară, susține inspectoratul școlar / A primit calificativul “slab” la inspecție și avertisment scris

Profesoara de Limba engleză care a fost hărţuită sexual în timpul orei de curs, la şcoala gimnazială din Pietriceaua, județul Prahova, de către elevi de 13 ani, a refuzat să…
Vezi articolul

Câte 20 de profesori și directori din 216 școli participă, în martie și aprilie, la Studiul Principal TALIS 2024, făcut de OCDE în 50 de state, printre care și România / Cercetarea are și un modul de evaluare a cunoștințelor pedagogice generale ale profesorilor

Eșantionul TALIS 2024 are, în România, 4.000 de profesori participanți, potrivit unui comunicat dat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Eșantionarea și alegerea profesorilor a fost făcută…
Vezi articolul

Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu: programe educaționale comune, aplicații comune pentru granturi mari, consultări în zonele de “suprapunere”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) au încheiat un parteneriat strategic la nivel academic, potrivit unui anunț al celor două instituții de învățământ superior.…
Vezi articolul

Mărturii ale unor profesori veniți în Piața Victoriei, la miting: Se pare că nu doresc să comunice deloc și nu doresc să rezolve problema, ci doar să tergiverseze întreaga situație / Sperăm ca președintele să fie la Cotroceni, el în mod normal ar trebui să vină să medieze, poate chiar la un moment dat să iasă și în stradă, cum a mai făcut când a avut interese

Profesorii care participă la mitingul din Piața Victoriei au de data aceasta mesaje adresa președintelui Klaus Iohannis. “Sperăm ca președintele să fie la Cotroceni, el în mod normal ar trebui…
Vezi articolul