Raportul cu aproape 18.000 de profesori „fără pregătire”, încărcat pe data.gov.ro, despre care Edupedu.ro a scris în exclusivitate săptămâna trecută, „conține toate înregistrările făcute în aplicație, inclusiv profesorii care nu mai sunt încadrați în prezent”, scrie Ministerul Educației într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro. Instituția recunoaște astfel că datele prezentate pe site-ul guvernamental de date deschise și preluate și pe site-ul european similar, data.europa.eu, sunt eronate. Ministerul prezintă și numărul total de cadre didactice încadrate în sistem – 201.162. Datele din raportul prezidențial “România Educată” arată că de fapt ar fi 207.484, iar cele de la Institutul Național de Statistică – 208.419.
- Situația statistică din toate aceste documente prezentate se referă la numărul de cadre didactice din anul școlar 2019-2020. Datele din site-ul guvernamental și cel european au fost publicate de Ministerul Educației în aprilie 2021. Raportul prezidențial România Educată a fost publicat pe 14 iulie 2021. Datele INS au fost publicate pe 30 iunie 2021.
„În urma analizei efectuate pe setul de date încărcat pe data.gov.ro, pe raportul generat pe aceleași criterii în data de 19.08.2021, precum și după analiza directă în aplicația Edusal, a rezultat că raportul încărcat pe data.gov.ro conține toate înregistrările făcute în aplicație, inclusiv profesorii care nu mai sunt încadrați în prezent, dar au fost la un moment dat”.
Cauza publicării setului de date cu informații false ar fi faptul că școlile nu elimină din aplicația informatică de la nivelul sistemului de învățământ contractele de muncă încheiate sau suspendate, se justifică instituția.
„Întrucât nu toate unitățile de învățământ elimină contractele de muncă încheiate sau suspendate, datele rămân în aplicație, iar generarea unui raport fără filtre specifice, pe an, se va realiza luând în calcul toate înregistrările existente la momentul generării”, precizează ministerul.
„Astfel, raportul încărcat pe data.gov.ro a fost extras fără aplicarea filtrelor corecte (profesori încadrați în anul școlar 2019 – 2020), rezultând, de fapt, un raport cu întregul istoric de înregistrări din aplicație. Acest lucru poate fi identificat și din faptul că totalul cadrelor didactice în raportul din decembrie este de 524.514 cadre didactice, iar în prezent numărul de cadre didactice încadrate în sistem este de 201.612”, se mai arată în răspunsul oficial.
Argumentul nu este însă verificabil pe document, pentru că în setul de date incriminat, prezentat de minister ca „un raport cu întregul istoric de înregistrări din aplicație”, de fapt apar doar 262.257 de cadre didactice la nivel național, împărțite astfel:
- 140.138 profesori aveau gradul I
- 36.130 profesori aveau gradul II
- 24.014 erau debutanți
- 44.067 aveau grad definitiv
- 17.992 cadre didactice fără pregătire
În situația pusă la dispoziție de Ministerul Educației, ca fiind adevărata situație din realitate, în anul școlar 2019-2020, cadrele didactice din România erau în număr de 201.612 și erau împărțite astfel:
Grad I | 113694 |
Grad II | 29130 |
Debutant | 19682 |
Definitiv | 34295 |
Fără Pregătire | 4811 |
Datele pe fiecare județ în parte cu numărul cadrelor didactice din fiecare categorie poate fi descărcat de aici în format .xls:
În plus, în Raportul prezidențial România Educată numărul cadrelor didactice încadrate în sistem în anul școlar 2019-2020 este de 207.484. O diferență considerabilă de 5.872 de cadre didactice între cele două surse oficiale de date – Ministerul Educației și Administrația Prezidențială.
Potrivit Institutului Național de Statistică ar fi fost de fapt 208.419 cadre didactice în sistemul de educație, în învățământul preuniversitar, în anul școlar 2019-2020, se arată în publicația Sistemul educaţional în România 2019-2020.
Profesorii „fără pregătire” se înmulțesc
În solicitarea trimisă către minister am cerut și explicarea expresiei „fără pregătire” din tabelul oficial eronat. Ce înseamnă, concret, profesori „fără pregătire”?
„Sintagma „Grad didactic fără pregătire” se referă la cadrele didactice care nu au pregătire de specialitate în disciplina predată. În această categorie se încadrează, în general, cadrele didactice încadrate pe perioadă determinată de maximum un an școlar. În această categorie intră:
- Cadre didactice cu studii superioare care predau altă disciplină decât cea conform studiilor absolvite (61% din cadrele didactice încadrate la grad didactic fără pregătire)
- Studenți în curs de calificare (23% din cadrele didactice încadrate la grad didactic fără pregătire)
- Absolvenți cu diplomă de Bacalaureat (25% din cadrele didactice încadrate la grad didactic fără pregătire)”.
Procentul cadrelor didactice încadrate la „Grad didactic fără pregătire” din numărul total de cadre didactice active, încadrate în învățământul preuniversitar, este de 0,44%, potrivit ministerului.
Oficialii Ministerului Educației susțin că în anul școlar 2019-2020 erau 4.811 cadre didactice „fără pregătire”.
În anul școlar 2018-2019, de exemplu, erau 4.533 de profesori fără pregătire care predau în școlile publice, potrivit datelor obținute atunci de la Ministerul Educației.
Prin urmare, în doar un an școlar, numărul celor „fără pregătire” care predau în sistemul de învățământ a crescut cu 278.
Reamintim că șase școli au contactat redacția Edupedu.ro, prin directorii lor sau prin profesori angajați, după publicarea articolului „Aproape 18.000 de profesori „fără pregătire” predau în școlile din România. Top 10 școli cu cele mai multe cadre didactice fără studii adecvate postului pe care-l ocupă” pentru a semnala faptul că numărul de cadre didactice prezentat în statistica oficială este fals, nu are nicio legătură cu realitatea.
Informațiile false despre numărul profesorilor din școlile din România și despre pregătirea acestora au fost publicate de Ministerul Educației în acest an, mai exact în luna aprilie 2021, pe platformele naționale și europene de date deschise, iar acestea se află în continuare acolo, chiar dacă a fost semnalată situația și ministerul a recunoscut oficial ca acele tabele și seturi de date sunt false.
Foto: © Tatiana Belova | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.