În cazul în care un elev sau un profesori sunt infectaţi cu coronavirus, clasa respectivă se închide, îşi suspendă cursurile, iar cei cu care persoana a intra în contact intră în izolare, potrivit documentului privind “Procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ, în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de COVID-19″, redactat de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, anunţat duminică de Raed Arafat şi obţinut de Edupedu.ro.
Redăm textul integral al documentului:
“Procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ, în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de COVID-19
A. În cazul apariției unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 într-o unitate de învățământ, situația va fi prezentată de DSPJ împreună cu directorul unității de învățământ, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Decizia de suspendarea cursurilor școlare se va lua la nivel Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pe baza propunerii Direcției de Sănătate Publică județeană și respectiv a municipiului București cu informarea prealabilă la CNSCBT și Inspectoratului Şcolar județean, cu respectarea următoarelor scenarii generale:
1. La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire COVID-19 într-o clasă din unitatea de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale clasei respective, pentru o perioadă de 14 zile. În situația în care într-o sală de clasă își desfășoară cursurile școlare două clase (dimineața respectiv după-amiaza), se vor suspenda cursurile pentru ambele clase.
2. La apariția a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiași unități de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale unității de învățământ, pe o perioadă de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.
3. În cazul apariției de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligația de a anunțat conducerea unității de învățământ care v-a informa DSPJ despre eveniment. DSPJ va efectua ancheta epidemiologică și va analiza situația din unitatea de învățământ împreună cu directorul unității, astfel:
Scenariul 1: în cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă (învățător/profesor care a avut o singură oră) şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din școală se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă.
Scenariul 2: în cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă și a venit în contact cu alte cadre didactice din școală (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburile în școlile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă și vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.
Scenariul 3: în cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase și nu a venit în contact cu alte cadre didactice din școală (ex: profesor de sport) sau numărul cadrelor didactice a fost mic (cadrele didactice dintr-un -ul dintre schimburi – în școlile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit în contact și, în funcție de caz, vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.
Scenariul 4: în cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase și a venit în contact cu mai multe cadre didactice din școală (cadrele didactice din toate schimburile – în școlile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile întregii unități de învățământ.
La adoptarea hotărârii privind suspendarea cursurilor vor fi avute în vedere și toate celelalte elemente de ordin social și economic, dar și în principal impactul emoțional-afectiv pe care-l produce în comunitate confirmarea unor cazuri în rândul copiilor.”
B. Personalul care efectuează curățenia școală și cel care este responsabil de paza școlii, în condițiile în care nu au intrat în contact cu persoane confirmate cu Covid 19, își vor desfășura activitatea în continuare.
C. Pe perioada de suspendare a clasei unității de învățământ, directorul instituției de învățământ va dispune realizarea următoarelor activități obligatorii:
a) curățenia și aerisirea claselor
b) dezinfecția curentă și terminală a spațiilor unității de învățământ clase, holuri, toalete în colaborare cu DSP Județean/a Municipiului București.
c) pe perioada celor 14 zile de suspendare toți contacții direcți ai cazurilor confirmate vor fi izolați la domiciliu.
D. 1) redeschiderea cursurile școlare pentru clasa sau unitatea de învățământ unde au fost suspendate temporar cursurile se decide de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la propunerea DSP Județean, respectiv a municipiului București, prin informarea prealabilă a CNSCBT
2) în funcție de situația epidemiologică la nivel județean, DSP județean poate propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prelungirea perioadei de suspendare temporară a cursurilor unei clase sau unități de învățământ.
3) La redeschiderea cursurilor școlare într-o unitate de învățământ, medicul școlar sau medicul de familie care are în arondare unitatea de învățământ va realiza un triaj epidemiologic riguros pentru identificarea posibilelor cazuri de noi îmbolnăviri.
Despre toate ședințele comitetului județene pentru Situații de Urgență se va informa Departamentul pentru Situații de Urgență și ulterior se vor transmite hotărârile adoptate.”
Există şi o menţiune în Hotărârea nr 6 care a adoptat deciziile de mai sus. Este vorba despre o completare: “comandantul acțiunii poate lua decizia închiderii școlilor din ordin operativ. Măsura se poate dispune și pe baza altor considerente decât cele medicale, în principal elementele de ordin social, economic și impactul emoțional-afectiv generat la nivelul comunității de confirmarea unor cazuri în rândul școlarilor.”
Reamintim că duminică Raed Arafat a anunţat că “s-a aprobat procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ, în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecție cu coronavirus. Această procedură a fost redactată de Institutul Național de Sănătate Publică și nu ia în considerare doar aspectele medicale. La propunerea Inspectoratului Școlar Județean, comisia de situații de urgență poate să analizeze alte criterii: criterii sociale, bazate pe discuțiile cu părinții șamd“, a explicat oficialul.
Hotărârea respectivă este adoptată pe 6 martie, dar a fost comunicată pe data de 8 martie. Tot pe data de 6 martie Ministerul Educaţiei a trimis în şcoli o procedură cu regulile pe care şcolile trebuie să le urmeze în cazul în care apare un elev infectat cu COVID 19, noul coronavirus, document obţinut şi publicat de Edupedu.ro. Procedura implica raportarea imediată de către Direcţia de Sănătate Publică către şcoală în momentul apariţiei unui caz, dar în acea procedură semnată de ministrul Sănătăţii, Victor Costache, nu apărea nicio măsură în cazul în care un profesor este infectat cu COVID 19.
2 comments
PE BUNE!!!!!! CHEAR TREBUIE SA ASTEPTAM CATE UN CAZ SI IN SCOLI SI IN INSTITUTII CA SA NE BAGE UNDDDEEE PE TRATAMENT….SECTII DE TERAPIE INTENSIVA SUNT 97 IN TOATA TARA ….CREDETI CĂ TRAIM SUB PAMANT NU STIM CE SI CU CE SE MANANCA TOATE! PREA PROSTI NE CREDETI PE TOTI. PANA NU MOARE JUMATATE DIN POPULATIE NU FACETI NIMIC! RUȘINE SA VA FIE….ASTEPTAM UN CAZ!!!!!!! PAI SI DE LA CAZUL ALA…..CATE CAZURI VOR MAI FI…VA SPUN EU ….MULLLTTTEEEE….VAI DE ȚARA ASTA!!! SI DE NOI TOȚI….STAM SI CANTAM LA LUNĂ….POATE SE INTAMPLA CEVA CONCRET.
A … B … Scenarii ?!
Sunt normali oamenii astia ?!
Trebuie rupta pisica : se suspenda cursurile si gata !!! Iar hotararile alea cu sub 1000 si peste 1000 de participanti la diverse actiuni sunt aberatii ! Te pomenesti ca virusul asta stie sa numere ….