EXCLUSIV Premierul Ciolacu anunță că modifică radical legislația privind sesizările anonime pentru hărțuire sexuală: Petițiile anonime depuse pentru fapte din Codul Penal vor fi trimise către parchete și poliție și vor fi acceptate exact ca în cazul avertizorului de integritate. Hărțuirea sexuală e în Codul Penal

2.601 de vizualizări
Marcel Ciolacu / Foto: Ilona Andrei – G4Media
Premierul Marcel Ciolacu anunță într-o declarație pentru Edupedu.ro că modifică radical legislația ce reglementează sesizările anonime, după ce Edupedu.ro a arătat că reclamațiile anonime ale studenților hărțuiți sexual sunt blocate în toate universitățile din România, printr-o Hotărâre de Guvern elaborată de ministerul Ligiei Deca și aprobată de șeful Executivului.

„O să fac un grup de lucru cu Ministerul Justiției, cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Muncii, fiindcă ei fac anchetele disciplinare, și bineînțeles cu Ministerul Educației. Ce vreau să modific: petițiile anonime care sunt depuse pentru fapte prevăzute în Codul Penal să fie trimise mai departe către parchete și către poliție și să fie acceptate, exact ca în cazul avertizorului de integritate, pentru că se referă la fapte de corupție. Noi avem hărțuirea sexuală în Codul Penal”, a declarat pentru Edupedu.ro premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a precizat că modificarea o va realiza printr-o Ordonanță care va modifica Ordonanță de Urgență 27 din 2002 care stabilește regimul petițiilor, OUG din 2002 clar stabilește că nu se iau în considerare petițiile anonime. Odată cu modificarea OUG-ului privind regimul petițiilor, fiecare minister va trebuie să-și modifice codurile de etică.

„Eu modificarea pe care o fac săptămâna viitoare o fac pentru toate instituțiile publice, prin Ordonanță care modifică fondul Ordonanței din 2002. Regimul petițiilor îl modific eu și pe urmă creez cadrul legal ca fiecare ministru să își modifice codul etic. Dar când am modificat registrul petițiilor, el s-a aplicat pentru toată lumea, din momentul în care l-am modificat. Altă abordare este una populistă”, a explicat Ciolacu, pentru Edupedu.ro.

Premierul a adăugat că astfel creează „cadrul legal ca astfel de cazuri să fie sesizate imediat. De aceea am băgat și Ministerul de Interne și Ministerul de Justiție în grupul de lucru, ca să fie o regulă de lucru foarte rapidă. Nu să faci acum o petiție și să aflu peste 6 luni ceva. Au prioritate cele care sunt penale”.

Declarația a fost acordată după ce Edupedu.ro l-a întrebat pe premier dacă are în vedere revizuirea HG-ului care reglementează Codul-cadru de etică și deontologie universitară, în sensul acceptării sesizărilor anonime.

Răspunsul integral acordat Edupedu.ro de către premierul Marcel Ciolacu:

„Există o Ordonanță de Urgență 27 din 2002 care stabilește regimul petițiilor, unde scrie foarte clar că nu se iau în considerare petițiile anonime. Lucrurile acelea se întâmplau în 2002, între timp avem avertizori, au o altă abordare. Ministra nu putea să treacă în codul etic al profesorilor altceva.

O să fac un grup de lucru cu Ministerul Justiției, cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Muncii, fiindcă ei fac anchetele disciplinare, și bineînțeles cu Ministerul Educației. Ce vreau să modific: petițiile anonime care sunt depuse pentru fapte prevăzute în Codul Penal să fie trimise mai departe către parchete și către poliție și să fie acceptate, exact ca în cazul avertizorului de integritate, pentru că se referă la fapte de corupție. Noi avem hărțuirea sexuală în Codul Penal. Eu, în schimb, nu vreau să limitez această modificare la educație. Vreau să se aplice la toate domeniile. Eu sunt premier, eu nu pot să-mi dau cu părerea pe Codul etic al profesorilor, eu mi-am dat cu părerea pe codul etic al parlamentarilor, există codul etic al magistraților, etc. Eu modificarea pe care o fac săptămâna viitoare o fac pentru toate instituțiile publice, prin Ordonanță care modifică fondul Ordonanței din 2002. Regimul petițiilor îl modific eu și pe urmă creez cadrul legal ca fiecare ministru să își modifice codul etic. Dar când am modificat registrul petițiilor, el s-a aplicat pentru toată lumea, din momentul în care l-am modificat. Altă abordare este una populistă.

Creez cadrul legal ca astfel de cazuri să fie sesizate imediat. De aceea am băgat și Ministerul de Interne și Ministerul de Justiție în grupul de lucru, ca să fie o regulă de lucru foarte rapidă. Nu să faci acum o petiție și să aflu peste 6 luni ceva. Au prioritate cele care sunt penale.” 

Informații de background

Edupedu.ro a dezvăluit în urmă cu o zi că un instrument-cheie pentru raportarea abuzurilor, sesizările anonime, sunt interzis a fi folosite în prezent în soluționarea cazurilor de hărțuire sexuală, printr-o Hotărâre a Guvernului Ciolacu, elaborată de ministerul Ligiei Deca, și anume cea referitoare la Codul-cadru de etică și deontologie universitară. Acesta a scos efectiv în afara legii, din primăvară, analiza sesizărilor anonime la comisiile de etică ale instituțiilor de învățământ superior.

  • Problema modului cum se fac sesizările referitoare la abuzuri și hărțuire sexuală în universități a fost adusă din nou în discuție după dezvăluirile cu privire la profesorul Alfred Bulai de la SNSPA. Între altele, reprezentantul studenților din această universitate era citat, marți, că acolo „orice sesizare anonimă este respinsă din start”. În ancheta inițială Snoop.ro se menționa, de altfel, că „în prezent, victimele nu știu cui să se adreseze. Site-ul universității nu oferă un contact pentru Secretariatul Comisiei de Etică, unde ar trebui depuse sesizările”.
  • Pe de altă parte, recomandările existente în sistemele dezvoltate de învățământ superior îndeamnă universitățile să permită toate formele prin care victimele pot să reclame abuzuri, inclusiv reclamații anonime – vezi cazul recomandărilor Universities UK, despre care a relatat Edupedu.roVezi la finalul articolului și o listă de exemple pentru modul cum acest instrument este pus la dispoziția studenților și personalului universitar în mari instituții de învățământ superior ale lumii.

În educație, actul normativ care le interzice universităților să accepte sesizările anonime este Hotărârea 305 din 4 aprilie 2024, referitoare la Codul-cadru de etică și deontologie universitară, un document despre care ministrul Ligia Deca a spus că ar fi trebuit adoptat „de 13 ani”.

FOTO Articolul din Hotărârea de Guvern aprobată de Marcel Ciolacu ce interzice folosirea reclamațiilor anonime în soluționarea de către universități a cazurilor de abuzuri sexuale:
CODUL-CADRU din 4 aprilie 2024 de etică și deontologie universitară, aprobat prin HG 305/2024 semnată de premierul Marcel Ciolacu și contrasemnată de ministrul Ligia Deca / Sursa foto: legislatie.just.ro
Citește și:
Reclamațiile anonime ale studenților hărțuiți sexual sunt blocate în toate universitățile din România printr-o Hotărâre a Guvernului Ciolacu, elaborată de ministerul Ligiei Deca. Codul-cadru de etică interzice legal un instrument-cheie pentru combaterea abuzurilor / Ce fac mari universități ale lumii
Abuzurile sexuale la adresa studenților – ce pot face universitățile? Exemplul britanic: fără bariere în calea reclamațiilor, fie ele și anonime, descurajarea cu tărie a relațiile personale apropiate profesor-student, politici clare de intervenție în cazul unor comportamente sexuale inadecvate – printre recomandările Universities UK
Prima reacție a ministrului Educației la abuzurile sexuale din școli și universități, la 11 zile de la prima reținere efectuată de poliție: Consiliul de Etică și Management Universitar verifică modul în care au gestionat universitățile cazurile de hărțuire sexuală / Nicio măsură nouă, niciun plan de combatere a abuzurilor sexuale în școli și universități, în anunțul Ligiei Deca
Consiliul Național al Rectorilor declară, printr-o rezoluție, „toleranță zero” față de hărțuire și abuz în mediul universitar și cere  tuturor universităților „să identifice și să sancționeze fără întârziere” astfel de comportamente
Premierul Ciolacu, reacție în scandalul de hărțuire sexuală de la SNSPA: Nu ați vrea totuși, înainte de a judeca pe cineva, să aflăm întreg adevărul? / Eu am trăit în comunism și nu mai vreau
Codul-cadru de etică universitară, care diluează autoritatea de control în cazul abaterilor în domeniu, a fost adoptat / Guvernul trimite la Parlament și proiectul de Lege ce redefinește rolul Consiliului Național de Etică, for care își păstrează un rol incert în mediul universitar

9 comments
  1. “Eu modificarea pe care o fac săptămâna viitoare o fac pentru toate instituțiile publice …”
    O frază, mai exact o înșiruire de cuvinte, care ne dovedesc că elevul Ciolacu n-a prea fost abuzat de profesorul de română cu cititul și compunerile. Sau a fost, dar a rezistat. Sau o fi avut profesorul o presimțire că loaza va ajunge în partidul lui Marean, Grapini și Dăncilă…

  2. Partidele să își ia labele de pe jurnaliști, de pe profesori și de pe sociologi. A finanța articole și emisiuni laudative, sau sondaje false, a crea rețele academice care consacră meritele false ale unor coate goale politice, manipulând o populație cu stima de sine scăzută, nu este departe de un viol dosit in spatele rețelei de putere, influență și partid. Cristalizarea unei morale de stăpâni, care permite privilegiaților să abuzeze în cele mai diverse moduri, transformând semenii în obiecte lipsite de importanță și valoare, lipsite de voce, de aliați, de instituții, reprezintă moștenirea comunismului care a supraviețuit așa zisei revoluții din 1989. Dacă a supraviețuit unui simulacru de revoluție, asta nu înseamnă că va rezista de-a pururi. Dacă ne putem imagina cum arată antiteza, atunci adevărata revoluție nu este departe.

  3. De ce doar universitară şi nu şi preuniversitară? Sau ăştia cred că se /// doar la universitate?

  4. Wow poate se găsește acum vreun nebun și le face câte o plângere anonimă în fiecare zi și lui Ciolacu și lui Deca, altceva nu o să mai facă decât să meargă în fiecare zi la poliție și să dea declarații să își dovedească nevinovăția.

  5. Se întoarce, Doamne ferește, comunismul – pentru ca dacă X are ciudă pe Y, poate fabrica reclamații anonime și total false la adresa lui Y, numai ca să îl distrugă pe el, pe familia lui…exact ca pe timpul comunismului….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția Consilului Național al Elevilor după anunțul de aseară al ministrului Educației privind ridicarea stării de alertă, de pe o zi pe alta: Restricțiile impuse de pandemie ar fi trebuit ridicate treptat în școli, iar noile măsuri să fie anunțate în timp util

Consiliul Național al Elevilor solicită autorităților ca orice decizie legată de ridicarea restricțiilor în școli să fie comunicată din timp. Reacția vine printr-un comunicat de presă, după ce ministrul Educației,…
Vezi articolul