EXCLUSIV O comisie a Universității Armatei Române investighează faptele profesoarei Alba Iulia Popescu “referitoare la încălcarea normelor de comportare care dăunează prestigiului instituției” – anunță Guvernul / Profesoara cu postări conspiraționiste anti-Zelenski și cercetătorul care a amenințat un jurnalist G4Media.ro nu au fost suspendați din Universitatea Națională de Apărare

506 vizualizări
Guvernul anunță într-un răspuns trimis la solicitarea Edupedu.ro că o comisie de analiză a fost numită de rectorul Universității Naționale de Apărare „Carol I” pentru “investigarea faptelor doamnei conf.univ.dr. Alba Iulia Popescu, referitoare la încălcarea normelor de comportare care dăunează prestigiului instituției”. Activitatea comisiei este în desfășurare, la fel precum controlul început pe 28 martie de Corpul de Control al Ministerului Apărării (MApN) la nivelul Universității Naționale de Apărare (UNAp) „Carol I”, se arată în precizările trimise de Executiv la întrebările Edupedu.ro.
  • Ambele comisii sunt fără rezultat, la o lună după ce premierul Nicolae Ciucă a cerut ministrului Afacerilor Interne anchetarea de urgență a cazului semnalat de publicația G4Media.ro, privind amenințarea soției jurnalistului Cristian Pantazi.
  • Șeful Executivului a dispus pe 19 martie 2022 ca și Ministerul Apărării să efectueze cercetările necesare și să ia măsuri cu celeritate, dat fiind că angajatul care a amenințat familia ziaristului este angajat al MApN.
  • Cazurile Șercan și G4Media.ro au fost tratate pe larg de publicația Politico, influentă la Bruxelles: Doi jurnaliști importanți afirmă că au fost amenințați și intimidați după ce au publicat o serie de reportaje critice la adresa unor persoane publice (detalii aici)

“Guvernul României respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor. Libertatea de exprimare și liberul acces la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept”, spune Executivul, în răspunsul trimis Edupedu.ro. Guvernul anunță că “potrivit informațiilor primite de la Ministerul Apărării Naționale, în conformitate cu ordinul ministrului apărării naționale, începând cu data de 28 martie 2022, Corpul de Control și Inspecție al MApN a demarat un control la nivelul Universității Naționale de Apărare (UNAp) „Carol I”.”

“În paralel, în conformitate cu art. 314 din Legea educației naționale nr. 1/2011 și art. 144 din Carta universitară a UNAp, comandantul (rectorul) Universității Naționale de Apărare „Carol I” a numit, cu aprobarea Senatul universitar, exprimată prin aprobată Hotărârea nr. 6 din 18 martie 2022, o comisie de analiză pentru investigarea faptelor doamnei conf.univ.dr. Alba Iulia Popescu, referitoare la încălcarea normelor de comportare care dăunează prestigiului instituției. Activitatea acestei comisii este în desfășurare”, mai anunță Guvernul.

Întrebat dacă cei doi mai sunt angajați și astăzi ai instituțiilor din subordinea Armatei Române, după teoriile și amenințările pe care le-au lansat în contextul războiului de la granița României, Guvernul a răspuns Edupedu.ro listând situațiile în cadrele militare pot fi suspendate din funcție.

De precizat că rectorul Universității Naționale de Apărare (UNAp) este Dorin Corneliu Pleșcan, fostul șef de cabinet al generalului Nicolae Ciucă pe când actualul premier era șef al Statului Major General, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Amintim că G4Media.ro a scris în exclusivitate, pe 18 martie 2022, despre cazul conferențiarei universitare Alba Iulia Catrinel Popescu, care a postat pe Facebook un val de comentarii anti-Zelenski și numerose teorii conspiraționiste care au generat sute de like-uri și distribuiri. Universitatea Carol I este o instituție de învățământ subordonată Ministerului Apărării Naționale (MApN) unde se pregătesc viitorii ofițeri ai Armatei Române. Alexandru Cristian, un coleg al profesoarei de la Universitatea ”Carol I”, a sunat-o pe soția redactorului șef al G4Media.ro, cu mesaje de intimidare, încercând să oprească publicarea materialului care relatează modul în care conferențiarul Alba Iulia Catrinel Popescu dă vina pentru război pe președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, și lansează o teorie conspiraționistă. Contactat de G4Media.ro, Cristian a admis că a sunat la soția redactorului șef, dar a negat că ar fi amenințat-o. Touși, nu a reușit să explice ce anume intenționa cu acest telefon.

La aproape o lună după ce premierul Nicolae Ciucă a cerut anchetarea de urgență a cazului semnalat de publicația G4Media.ro, Edupedu.ro a trimis Guvernului o solicitare oficială cu următoarele întrebări:

  1. Care este concluzia anchetelor pe care le-ați dispus în sistem de “urgență” către ministrul Afacerilor Interne și ministrul Apărării Naționale, pe data de 19 martie 2022, în cazul semnalat de publicația G4Media.ro?
  2. La aproape 3 săptămâni de la solicitarea publică pe care le-ați trimis-o celor doi miniștri, mai predă sau mai susține activități didactice cu studenții doamna conferențiar universitar Alba Iulia Catrinel Popescu – care a dat vina pentru război pe președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, și a lansat public valuri de teorii conspiraționiste, în contextul războiului de la granița României?
  3. Domnul Alexandru Cristian este astăzi cercetător la Colegiul Național de Apărare, după ce din această poziție ocupată în această instituție a statului a încercat să oprească publicarea unui articol G4Media.ro, exercitând amenințări asupra familiei jurnaliștilor?
Răspunsul integral al Guvernului, la solicitarea Edupedu.ro:

“În legătură cu solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Biroul de presă al Guvernului cu nr. 75/DCRP/5.04.2022, vă comunicăm următoarele:

Guvernul României respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor. Libertatea de exprimare și liberul acces la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept.

Conform informațiilor primite de la Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Serviciului Investigații Criminale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București a fost înregistrată o sesizare în data de 19 martie a.c., care a fost înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București, având în vedere calitatea persoanei reclamate.

Potrivit informațiilor primite de la Ministerul Apărării Naționale, în conformitate cu ordinul ministrului apărării naționale, începând cu data de 28 martie 2022, Corpul de Control și Inspecție al MApN a demarat un control la nivelul Universității Naționale de Apărare (UNAp) „Carol I”.

În paralel, în conformitate cu art. 314 din Legea educației naționale nr. 1/2011 și art. 144 din Carta universitară a UNAp, comandantul (rectorul) Universității Naționale de Apărare „Carol I” a numit, cu aprobarea Senatul universitar, exprimată prin aprobată Hotărârea nr. 6 din 18 martie 2022, o comisie de analiză pentru investigarea faptelor doamnei conf.univ.dr. Alba Iulia Popescu, referitoare la încălcarea normelor de comportare care dăunează prestigiului instituției. Activitatea acestei comisii este în desfășurare.

În ceea ce privește situația domnului căpitan Cristian Gabriel Alexandru, conducerea UNAp a fost informată că pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost înregistrat dosarul penal cu nr 276/P/2022, având ca obiect o plângere penală formulată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, prevăzută de art. 206 Cod Penal.

De asemenea, în legătură cu opiniile personale postate pe conturile individuale ale personalului din cadrul MApN, deschise în nume propriu pe rețelele sociale, nu reprezintă punctul de vedere al instituției militare.

Potrivit prevederilor legale, cadrele militare pot fi suspendate din funcție în următoarele situații:

  • „pe perioada în care, fiind în stare de arest preventiv, sunt urmărite penal, trimise în judecată ori sunt judecate de către instanțele judecătorești. Pe perioada suspendării din funcție, ofițerii, maiștrii militari și subofițerii nu beneficiază de niciun drept din partea Ministerului Apărării Naționale”.
  • „când sunt trimise în judecată sau sunt judecate de către instanțele judecătorești în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuțiilor funcțiilor în care sunt încadrate, numai la propunerea consiliilor de onoare și a comandanților de unități”.

Același articol prevede că, în situația în care cadrele militare sunt condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executarea acesteia care anterior au fost suspendate din funcții se trec în rezervă începând cu data suspendării.

De asemenea, cadrelor militare care au comis fapte pentru care s-a început urmărirea penală sau pentru care au fost trimise în judecată li se pot aplica sancțiuni disciplinare numai după soluționarea cauzei de către parchet ori de către instanța de judecată. În acest timp procedura disciplinară se suspendă.

Cu stimă,

Biroul de presă al Guvernului”

Citește și:
EXCLUSIV Profesoară la Universitatea Armatei Române, val de postări conspiraționiste anti-Zelenski pe Facebook / Universitatea: Postările ”nu au legătură cu activitatea și atribuțiile profesionale” / Cum a încercat un coleg al profesoarei să intimideze G4Media.ro
EXCLUSIV Sorin Cîmpeanu cere Universității Armatei Române “să se delimiteze ferm” de atitudini ca ale profesoarei care a publicat comentarii anti-Zelenski și teorii conspiraționiste și ale profesorului care a încercat să intimideze G4Media: Răspândirea unor teorii cu tentă conspiraționistă reprezintă un risc pentru siguranța națională
Guvernul: Premierul a cerut Ministerului Afacerilor Interne anchetarea de urgență a cazului semnalat de publicația G4Media/ Ciucă: Nu voi tolera niciodată astfel de încercări de intimidare la adresa jurnaliștilor
Cum a încercat să oprească o anchetă jurnalistică un angajat al Colegiului Național de Apărare. Telefoane și mesaje de amenințare către soția unui jurnalist G4Media
Vasile Dîncu a cerut verificări de urgență la Colegiul Național de Apărare, după ce un profesor a amenințat familia unui ziarist G4Media / MApN: Ne delimităm ferm de orice poziție contrară normelor și principiilor democratice, care aduc atingere drepturilor și libertăților fundamentale
Cazurile Șercan și G4Media.ro, tratate pe larg de publicația Politico, influentă la Bruxelles: Doi jurnaliști importanți afirmă că au fost amenințați și intimidați după ce au publicat o serie de reportaje critice la adresa unor persoane publice


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

7 din 10 profesori participanți la un sondaj World Vision România cred că examenele de admitere la colegiile naționale vor duce la inechitate / O astfel de măsură este “neconstituțională și discriminatorie”, susține organizația / 11 recomandări pentru modificarea proiectului de lege

Examenele de selecție ale elevilor, pe care colegiile naționale le-ar putea organiza conform actualelor prevederi din proiectul noilor legi ale educației, vor oferi mai puține șanse de admitere elevilor din…
Vezi articolul

O asociație fantomă, patronată de Cumpănașu, a participat la Ministerul Educației la consultările pentru modificarea structurii anului școlar / Cîmpeanu: A fost invitată ca toate asociațiile de elevi înregistrate legal / Ministerul Justiției: Nu există înregistrarea unei asociaţii cu denumirea Asociația Elevilor Discipulus

„Asociația Elevilor Discipulus”, o așa-zisă asociație patronată de controversatul personaj Alexandru Cumpănașu, conform postărilor publice ale acestuia pe rețelele de socializare, asociație care nu este legal înființată și care nu…
Vezi articolul

Lungimea unghiilor pentru eleve, reglementată de o școală din Sibiu la maximum „3 mm de la buricul degetului”, la fel și pentru fuste – 2 cm deasupra genunchiului. La un liceu din oraș elevii nu au voie să staționeze în fața cancelariei – Analiză

Școlile și liceele din județul Sibiu au adoptat în acest an școlar regulamentare care conțin prevederi controversate pentru elevi. Unitățile de învățământ îi sancționează pe tineri pentru ceea ce conducerile…
Vezi articolul