EXCLUSIV Noile reguli pentru începutul școlii pe 13 septembrie, din ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, proiect: Cum se intră în cele două scenarii, ce elevi pot sta acasă și ce se întâmplă când se infectează un profesor sau copiii

24.539 de vizualizări
Foto: © Iuliia Petrovskaia | Dreamstime.com
Cele două scenarii care se vor aplica de luni, 13 septembrie, pentru fiecare școală din România, sunt asemănătoare cu cele din anul anterior școlar, dar limita la care școala trece în scenariul 2 este la depășirea ratei de 6 cazuri de îmbolnăvire Covid-19 la 1.000 de locuitori în localitate. Asta prevede ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației „pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, consultat de Edupedu.ro, aflat în stadiul de document de lucru.

UPDATE: DOCUMENT Regulile pentru deschiderea și funcționarea școlilor. Ordinul comun a fost făcut public nesemnat. Cîmpeanu: Îl vom putea semna când CNSU va abilita cei doi miniștri pentru asta

  • Alte reguli, cum ar fi faptul că laboratoarele rămân în continuare inaccesibile pentru elevi, pauzele vor fi tot decalate, la fel și venirea la școală pot fi văzute aici.

Redăm principalele măsuri prevăzute de noul ordin, aflat în stadiul de document de lucru marți, 31 august, urmând ca forma finală să poată conține modificări. Documentul oficial va fi prezentat de autorități miercuri, 1 septembrie, la ora 10, în conferință de presă comună Ioana Mihăilă – Sorin Cîmpeanu, conform anunțului făcut de Ministerul Educației.

  • Distanța între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.
  • Școala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi/studenți/personal.
  • Elevii și copiii de grădiniță cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinați) pot fi scutiți de școală cu prezență fizică. La fel și cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimați.
  • Pentru aceștia, unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure școală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional”.
  • A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfășura activități didactice în sistem online, în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.
Când și cum intră școlile în cele două scenarii

Ordinul consultat de Edupedu.ro prevede o procedură asemănătoare cu cea existentă în anul școlar precedent, prin care consiliul de administrație al unității de învățământ propune Inspectoratului școlar județean/al municipiului București aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Scenariul 2

  • a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
    • Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.
  • b) participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor. 
    • Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

În situații justificate de infrastructură și resursele existențe, unitățile de învățământ sau unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea Inspectoratului școlar județean, mai prevede documentul citat.

Mai departe, Consiliul Județean pentru Situații de Urgență aprobă periodic aceste scenarii cu avizul DSP, potrivit documentului de lucru.

Pentru prima zi de școală

Pentru pregătirea unităților de învățământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

  • Organizarea și întreținerea spațiilor, astfel încât să asigure distanța de minim 1 m. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximum posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;
  • Stabilirea circuitelor funcționale;
  • Evaluare a necesarului de resurse umane;
  • Asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție;
  • Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi studenți și personal.

Sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore.

Ce se întâmplă cu elevii care au diverse afecțiuni

Elevii cu vârsta mai mică de 12 ani și copiii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune sau autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică la școală. La fel și pentru cei cu vârsta mai mare de 12 ani dacă sunt imunodeprimați.

Pentru acești preșcolari și elevi menționați mai sus, conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional.

Când se suspendă cursurile într-o clasă/școală

Sub rezerva posibilei reformulări a acestor prevederi de către specialiștii din Ministerul Sănătății, documentul de lucru consultat de Edupedu.ro prevede că suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar sau conexe se dispune în următoarele situații:

La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învățământ de antepreșcolari / preșcolari sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea colegilor acestuia și a cadrelor didactice, conform indicațiilor DSP. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă, sau suspendarea cursurilor, după caz. În situația în care în acea sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

La apariția a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învățământ cu antepreșcolari / preșcolari sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, iar ancheta epidemiologică stabilește persoanele care vor fi testate și carantinate. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unității de învățământ după consultarea DSP.

DSP va efectua anchete epidemiologice, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide, împreună cu conducerea unității de învățământ, dacă se impune carantinarea celor care fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvește un profesor

La apariția cazurilor de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice/didactice auxiliare sau nedidactice, acestea obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa Direcția de Sănătate Publică. DSP, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea conducerii unității de învățământ cu avizul Inspectoratului școlar și al DSP.

În situațiile prevăzute mai sus, procesul de învățământ continuă în sistem online, potrivit documentului de lucru citat.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: © Iuliia Petrovskaia | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


12 comments
    1. Profesorii scutiți anul trecut de prezența fizică la școală, cu risc certificat, nu mai pot preda online. Măsura a fost eliminată din noul ordin, iar școala va decide ce fac – Ghid pentru profesori cu prevederile care îi vizează – detalii aici.

  1. Cand aveti de gand sa incetati cu aceasta MASCARADA? Am uitat ce sunt racelile sau gripele sezoniere? Ce inseamna 6 oameni raciti la o mie de locuitor? Bai nebunilor opriti acest genocid asupra copiilor si asupra noastra! Oamenii au murit de ”covid” doar in SPITALE sub atenta OBSERVATIE a CRIMINALILOR PLATITI DE VOI DIN LINIA ÎNTÂI! LUAȚI LABELE DUPĂ COPIII NOȘTRI, ALTFEL NU MAI RĂSPUNDEM DE CE VA URMA!

  2. Adica profesorii nu au voie sa fie bolnavi, sa fie imunosupresati etc
    Numai elevii au voie.
    Cat despre scolarizarea elevilor din varful patului, sa se ocupe Ministerul, nu școlile.
    Dati o paine suplinitorilor ramasi fara catedra. Infiintati la nivelul fiecarui judet(municipiu) clase pe fiecare nivel de studiu, in care adunati elevii bolnavi(cel mult cativa de la fiecare scoala). Iar suplinitorii angajati de Inspectoratele scolare, sub coordonarea Ministerului Educatiei, vor preda online acestor clase virtuale de elevi.
    Doar nu o sa puneti profesorii fiecarei scoli sa umble in weekend pe la domiciliul fiecarui elev, in case si blocuri din tot Bucurestiul de exemplu.
    Nu stiti cum sa aruncati pe profesori toate situatiile ciudate.

  3. Varianta Delta e mult mai contagioasa. Trebuie minim un metru. Pepsiglasul e o prostie care strica ochii copiilor ptr ca nu se vede clar prin el. Trebuie asigurata distanțarea! Nu ca unde se poate! Trebuie peste tot. E chiar asa contagioasa Delta sau nu? Ca eu vad ca nu, fiindca măsura distantarii e aceeasi ca la varianta de anul trecut. Ziceați ca Delta e și mai contagioasa și ca afectează și copiii/tinerii mai ales.Ca de aceea s-a și început vaccinarea copiilor. Sau nu de-aia ca e mai contagioasa Delta, am vaccinat copiii? Deci: da, varianta Delta e mai contagioasa, ceea ce necesita ca distanțarea sa fie respectata și sa fie inacelasi timp și vaccinați copiii. După ce ca primiți nevaccinatii, ne mai și înghesuiți unii într-altii? De ce? Sa ne chiar bage în spital nevaccinatii pe toți?!? În mod normal, nevaccinatii nu ar trebui sa vina fizic. În al doilea rand, dacă tot vin, atunci distanțarea sa fie Dumnezeiasca, 1m jumate, pe puțin!

  4. Si cum continua orele online daca sunt cazuri de profesori cu Covid sau colegi contacti cu/ fara simptome? Teoretic, acestia trec in concediu medical? Isi iau o perfuzie in mana si tubul de oxigen si predau online sau cum? Chiar si colegii asimptomatici sau usor simptomatici carantinati cum sa predea online? Nici macar nu au voie. Cum sa figurezi in medical in carantina si simultan pe o platforma educationala online? Nu ca e imoral, imposibil, dar este si ilegal. Mai ales ca platformele sunt monitorizate. Sa inteleg ca profesorul care suplineste profesorul in medical va tine ora online? El nu are acele clase in dispozitivul lui. Ar fi un talmes-balmes. Bun, se imbolnavesc doi profesori si DSP stabileste ca au fost contacti directi cu inca 8. Se baga scoala in online. Cine naiba mai preda atunci? E de ras ce solutii inteligente are ministrul. Daca sunt cazuri de profesori, scoala teebuie lasata fizic. Se gasesc contactii, se testeaza,se baga in concediu si vor fi supliniti de alte cadre(din interior sau exterior), dar FIZIC. Restul e…cancan…

    1. Concluzia este că se aplica masuri mai puțin restrictive că anul trecut , deși avem anul acesta o varianta Delta mai contagioasă iar vaccinarea este nesemnificativa. Deci cele două ministere sunt in culpa deoarece cunosc posibilitatea infectării copiilor dar speră în mod neîntemeiat că infectarea nu se va produce și nu iau măsurile adecvate pentru prevenirea infectării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like