EXCLUSIV Monica Anisie, ministrul Educației: Păstrăm simulările la clasele a VII-a și a XI-a, dar vor avea loc în luna mai. Pilotăm o nouă structură de subiecte la clasa a VII-a

59.705 vizualizări
Foto: gov.ro
Elevii de clasele a VII-a și a XI-a vor susține simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2020, dar în luna mai, după elevii din clasele terminale, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Monica Anisie. Aceasta a precizat că, la clasa a XI-a, simularea va fi organizată de inspectorate, deci nu va fi cu subiecte unice la nivel național, în timp ce la clasa a VII-a simularea din luna mai va fi națională, dar cu o structură nouă de subiecte și va fi stabilită printr-un ordin de ministru elaborat “probabil după 1 februarie”.
Contactată de Edupedu.ro după ce reprezentanții părinților și cei ai elevilor au anunțat că oficialii din Minister le-au comunicat renunțarea la simulările pentru a VII-a și a XI-a, Monica Anisie a spus că, pentru clasa a VII-a, specialiștii de la Centrul Național de Evaluare și Examinare au folosit termenul de “pilotare” a unei noi structuri de subiecte de examen.

Întrebată de ce a renunțat la simularea la clasa a VII-a, Anisie a declarat pentru Edupedu.ro: “Renunțare la a VII-a pentru că vom pune modele noi, pentru că ei au învățat după altă programă. La clasa a VII-a vom da o simulare în luna mai, după ce publicăm noi modele de subiecte. Și nu va fi un singur model, ci 3 sau 5 modele. Le lăsăm timp profesorilor o lună-două să lucreze cu elevii aceste modele și după aceea pilotăm acele structuri de subiecte, ca să vedem dacă au fost concepute corect de membrii grupului de lucru de la Centrul Național de Evaluare și Examinare“, a declarat Monica Anisie pentru Edupedu.ro.

Ministrul Educației a precizat că a decis decalarea simulărilor la clasa a VII-a, față de cele susținute în martie de copiii aflați la final de gimnaziu, pentru că acești elevi au învățat de la clasa I și până acum după o programă școlară nouă, diferită de cea urmată de elevii din clasa a VIII-a.

Nu am vrut să îi supunem [pe elevii claselor a VII-a – n.red.] simulării atât de repede, fără să vadă un model de subiect înainte, având în vedere că simulările vor fi în concordanță cu noua programă. Deci nu putem să dăm același model de subiect ca la clasa a VIII-a“, a afirmat ministrul Educației, pentru Edupedu.ro.

Deci nu se renunță la simulări, ci vor da un pic mai târziu“, a subliniat oficialul.

Întrebată ce înseamnă “pilotare”, Anisie a declarat pentru Edupedu.ro că “se va organiza la nivel național la clasa a VII-a, după ce copiii apucă să se familiarizeze cu modelele de subiecte pe care le vom publica pe site. Am lăsat un pic de spațiu și vom da un ordin separat de ordinul privind simulările de acum, organizate pentru clasele a VIII-a și a XII-a“.

Pentru că la clasele a VIII-a și a XII-a nu se schimbă nimic, mergem după același model, am păstrat un ordin care reglementează desfășurarea simulărilor doar pentru aceste clase. Pentru că la clasa a VII-a se schimbă structura subiectului, elevii vor da un pic mai târziu simulările, conform unui alt ordin și unui alt model de subiecte“, a continuat ministrul.

În ceea ce privește modificările pe care le presupune noua structură a subiectelor pentru clasa a VII-a, Anisie a declarat pentru Edupedu.ro: “Nu am intervenit în grupul de lucru, colegii mei vin cu structura nouă a subiectelor“, în concordanță cu programa școlară. Simularea de la clasa a VII-a va fi susținută tot la Limba română, Matematică și Limba maternă, la fel ca la clasa a VIII-a, însă după un nou model de subiecte.

Ordinul care va detalia organizarea simulărilor la clasa a VII-a “va fi probabil după 1 februarie, când vor avea gata programa și modelele. Termenul pentru CNEE a fost 1 februarie“, a adăugat Anisie.

La clasa a XI-a, pentru că au fost solicitări din partea profesorilor și a părinților, vom organiza simularea tot în luna mai, când vor da și elevii de clasa a VII-a, ca să se acumuleze mai multă materie din programa de bacalaureat; până în martie, din tematica de bacalaureat erau exceptate foarte multe conținuturi, la clasa a XI-a”, a continuat ministrul Educației.

Simulările de clasa a XI-a vor fi reglementate, însă, tot prin ordinul de ministru care stabilește testarea și la clasele a VIII-a și a XII-a; “elementul de noutate este că fiecare inspectorat organizează simularea la clasa a XI-a, în luna mai, cu subiecte concepute de inspectorat, nu cu subiecte unice de la Ministerul Educației”, a precizat Anisie, pentru Edupedu.ro.

 


3 comments
  1. Sunt foarte bune simulările cel puțin pentru gimnaziu . Sunt copiii care nu au participat la concursuri sau olimpiade și nu sunt obișnuiți cu regulile care trebuie respectate. Nu știu să se organizeze pentru a redacta lucrarea în timpul alocat. Pentru cei din clasa a VII-a, care au programă nouă, cred că sunt și mai utile pentru a ști din timp care vor fi cerințele la evaluarea din clasa a VIII-a.

  2. Halucinant ! Acu aia zic ca nu se mai da simulare pe urma se sucesc ca stai ca se da. Madam ministreasa, nu vrei tu matalutza sa dai cu banu si vezi ce ti pica. E mai simplu asa decat sa va chinuiti ! Oricum invatamantul a ajuns o loterie……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevi chemați la ora 6 sau 7 la Evaluarea Națională, deși examenele încep la 9. Inspectoratul București: Fiecare școală își stabilește procedurile, în funcție de numărul de elevi, de intrări și de estimarea de timp pentru triaj

Mai multe școli au anunțat părinții ca elevii să vină la școală, la examenele de Evaluare Națională care încep luni, încă de la ora 6:00 sau ora 7:00. De precizat…
Vezi articolul