EXCLUSIV Andronescu propune scoaterea profesorilor de Sport de la clasele pregătitoare, I și a II-a și înlocuirea orelor de Educație fizică cu Joc și mișcare. Federația părinților: le vor face învățătorii? Mai bine iese Religia de la clasele mici

45.531 de vizualizări
SURSA: Freepik.com
Ecaterina Andronescu vrea să modifice materiile pe care le fac elevii la clasa pregătitoare, clasa I și a II-a. Potrivit unui proiect de ordin intrat în posesia Edupedu.ro, ministrul vrea să modifice planurile-cadru astfel: să dispară în total 5 ore de Educație fizică predate de profesori de Sport (toate cele două ore de la clasa pregătitoare, toate cele două ore de la clasa I și o oră de la clasa a II-a). Însă elevii stau la fel de mult la școală, potrivit documentului citat, pentru că aceste ore ar urma să se transfere pur și simplu la materia Joc și mișcare, predată de Învățătoare.
  • Potrivit surselor Edupedu.ro, motivul mutării orelor între cele două discipline este pur economic: dispar jumătate dintre normele de sport pe care profesorii de Educație fizică le au în prezent în învățământul primar. “Financiar, sunt niște ore pe care nu le mai plătești. Ele trec la Joc și mișcare, adică vor fi predate de învățător; nici cu aceste ore, norma învățătorului nu depășește 18 ore, deci pe ei nu îi plătești în plus, dar scapi de o plată, și anume plata profesorilor de Sport din primar“, au explicat pentru Edupedu.ro specialiști apropiați de Ministerul Educației.

Iulian Cristache, președintele Federației de Părinți din Preuniversitar, a confirmat pentru Edupedu.ro planurile ministrului Ecaterina Andronescu de a elimina orele de Educație fizică predate de profesori de specialitate la clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, pentru a le înlocui cu același număr de ore din disciplina Joc și mișcare.

Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache

Am primit propunerea de modificare a planului-cadru în învățământul primar în cursul zilei de luni, pentru a fi discutată în Comisia de dialog social care se va desfășura joi la Ministerul Educației. Nu am fost consultați, înainte de trimiterea documentelor”, a declarat pentru Edupedu.ro liderul Federației de Părinți.

Iulian Cristache a precizat, pentru Edupedu.ro, că părinții au “o serie de întrebări: cine va preda această disciplină? Învățătorul va intra de acum înainte la această disciplină, este el mai calificat decât profesorul de sport? Mă interesează ca ora de sport să fie oră de sport și avem nevoie de bază materială adecvată, de săli de sport și de dotările necesare, pornind de la saltele, mingi, șamd”.

DOCUMENT – Modificările propuse de Ministerul Educației la planul-cadru:

 

DOCUMENT Planul-cadru în vigoare în prezent:

Președintele Federației de Părinți din Preuniversitar a precizat pentru Edupedu.ro că “această schimbare poate să mascheze lipsa dotărilor din școlu. Din moment ce scoți ora de sport, e clar că o vei face în clasă, așa sună”.

Din punctul meu de vedere, aș scoate Religia de la clasele pregătitoare, I și a II-a, deși este greu pentru că ora este în trunchiul comun, deci obligatorie. Aș scoate de asemenea Religia și din anii terminali, adică de la clasele a VIII-a și a XII-a, astfel încât elevii să aibă în plus discipline de examen”, a declarat pentru Edupedu.ro liderul Federației de Părinți.

Acesta a precizat că “și curriculumul la decizia școlii ar trebui introdus cu un număr stabil de ore, nu trecut ca până acum cu minimum 0 și maximum 1 oră, pentru că neavând finanțare suficientă, nu se vor face acele ore de CDS, adică opționalele. Sunt școli care renunță la opționale pentru că nu au finanțare asigurată. De obicei, se fac acolo unde este nevoie să se completeze o normă didactică”.

Întrebat care sunt opționalele cele mai alese de școli, Iulian Cristache a declarat, pentru Edupedu.ro, că “Educația pentru sănătate e foarte cerută în ultima vreme, iar copiii din anii terminali cer discipline de examen”.

Justificarea acestor modificări, aprobată de secretarul de stat Florian Lixandru

Proiectul de ordin este însoțit de un referat de justificare a acestei măsuri, semnat de directorul adjunct al Institutului de Științe ale Educației, Magdalena Balica, aprobat de secretarul de stat pentru preuniversitar Ionel Florian Lixandru și de secretarul general al Ministerului Educației, Dănuț Ghican, și datat 31 ianuarie 2019.

În referat, se arată următoarele argumente pentru transferarea orelor de la Educație fizică la Joc și mișcare:

  • “Actualul plan-cadru pentru învățământul primar a fost aprobat în anul 2013 prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3371/2013. Elevii înscriși în prezent în clasa a VI-a sunt prima generație care a parcurs un nou curriculum și care a studiat după un nou plan-cadru de învățământ. Există, prin urmare, experiența implementării pe un întreg ciclu de învățământ a noului curriculum pentru învățământul primar.”
  • Există semnale din partea părinților, cadrelor didactice și echipelor de conducere a școlilor cu privire la dificultățile de adaptare a copiilor din primii ani de școală la disciplina Educație fizică. În condițiile în care adaptările la particularitățile de vârstă nu sunt realizate suficient de către profesori, orele de educație fizică din primii ani de școală creează unele dificultăți de adaptare pentru unii copii la activitate. Prin urmare, dezvoltarea competențelor specifice disciplinei Educație fizică, la clasele pregătitoare, clasa I și parțial la clasa a II-a, se va realiza prin intermediul disciplinei Joc și mișcare.

 

 


26 comments
  1. O vorba spune: ,,Da-i Cezarului ce e al Cezarului și lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu…”
    Deci da-i sportului educația fizica și religiei orele ei.
    Pentru ce sa desființăm aceste materii?
    Sa nu mai afle copiii ca sunt păcate toate destrabalarile acestei lumi și sa nu mai cunoască nimic despre sensul vieții lor care are drept scop cunoașterea și întâlnirea cu Dumnezeu?
    Și am uitat oare ca mulți dintre copiii noștri suferă de supraponderabilitate din cauza alimentelor din fast food pline de E-uri, conservanți și coloranți?
    Sa le scoatem deci și singurele ore de sport unde ei mai aleargă prin curtea școlii, fiindca acasă nu o mai pot face din cauza jocurilor sau a temelor făcute numai pe tableta?
    Ok, părinților!
    Care vreți sa va distrugeți copiii moral și fizic acceptați amendamentele legii învățământului. ?

  2. Retardul la nivelul acestui minister care a ucis educatia sanatoasa, ma face sa ma cutremur, sa ma tem de ziua de maine. In tari precum Rusia Ed. Fizica se face obligatoriu in fiecare zi, de ce oare?! Pentru un pumn de bani vindeti viitorul copiilor nostri. Noi ne-am resemnat, dar pana cand…

  3. Serios?… doamna ministru nu mai are bani pt profesorii de sport, dar are bani sa cumpere tablete si smartboard-uri in condițiile în care s-a renuntat la manualele digitale.

    Mi se pare ca haos vrea doamna ministru; e curata nebunie ceea ce face. Niciuna dintre măsurile anunțate până acum nu are logica, nu se potriveste una cu cealaltă…

    Stie doamna ministru cât de importantă este mișcarea pentru acești copii, cât de strânsă este legătură între rezistența la efort fizic si rezistenta la efort intelectua?. Stie doamna ministru ca la clasa elevii care practica un sport sunt determinați, eficienți, autonomi, capabili sa-si construiască strategii de învățare, își pot gestiona bine timpul?

    Cu siguranta, nu!

    1. Este o mare prostie sa se faca asta. Vorbesc ca fosta invatatoare. Argumentele mele sunt cat se poate de practice :
      1. o invatatoare de 20-30 de ani inca mai poate pune treiningul si tenisii sa le demosntreze copiilor rostogoliri sau alte exercitii (daca nu e supraponderala). Dar una in prag de pensionare – cu tot respectul – nici nu cred ca i s-ar pretinde asa ceva. In plus invatatoarea nu are toate cunostintele si abilitatile pentru jocurile sportive de exemplu, ca sa le organizeze corect. Si apoi unde sa se schimbe in treinig d-na invataoare? In vestiarul copiilor? Sau sa ramana pe tocuri la ora de sport? Spun din experienta si eu aveam 20 de ani atunci….

      2. aceste ore NU SE VOR TINE, in mare masura. Se va face matematica si romana in locul lor, cum se intampla adesea si cu orele de AVAP si cu cele de muzica

      3. autoritatea unui profesor de sport nu e decat benefica, elevii se invata si cu un alt cadru didactic care a facut o facultate in acest sens, stie cum sa-i organizeze, stie limitele fizice ale unui copil etc

  4. Doamna ministru când ați fost la clasă să predați???
    Când ați întrebat un copil de clase primare ce își dorește,,?

  5. Toti profii de sport…. pe tușă. Mai bine,, o minte sanatoasa intr-un corp… barosan,,. De la unele false imunizari in educatie s-a ajuns la intocmirea unui test fara raspuns. Nasol pt copiii care doresc sa se joace la ora de sport. Atentie! sport inseamna joc. Eu vreau sa ma,, joc,, la ora de sport. Apropo, invatatorii au dubla specializare…. pe sport.

  6. Sigur vor face alte materii! Cred ca are ceva cu aceasta disciplina! Tot ea a scos o ora si de la licee. Cat va fi ea ministru unele materii vor avea de suferit!

  7. Cum era acel proverb/ zicala, ” minte sanatoasa, in corp sanatos”? In multe tari ca sa treaca in clasa a – II- a trebuie sa stie sa inoate, dar la noi NU MISCARE; ii mai dam 2 ore invatatoarei, mai facem de fapt 2 ore de Romana sau Matematica, in plus, si rezolvam situatia invatamantului romanesc!

  8. De ce sa scoata Educatie Fizica?De ce nu scoate religia?Consider ca un copil are mai multa nevoie de miscare,de sport decat de religie.

  9. Ca părinte al unui copil nu sunt de acord cu schimbările pe care le vrea doamna. Pe langa orele de sport de la școală , suntem foarte mulți care plătim alte ore ( nu profesorului, la privat ) numai să facă mișcare .

  10. Trebuie demisa ! Ea a scos educatia fizica de la Bac. E o porcarie ce vrea sa faca , o bataie de joc la adresa natiei romane si a sanatatii copiilor si profesorilor.

  11. Este inadmisibil! Dragnea vrea program de vitamiba D, dar scoatem orele de sport! Invatatorii nu vor face orele de joc si miscare pentru ca programa la romana si matematica e foarte incarcata si vor folosi aceste ore ca sa recupereze restul materiilor. Alooo!!! Doamna Abramburica, sportul e vital pentru creier! Mens sana in corpore sano!!!! Va doare fix in cot de viitorul copiilir nostri. Incercati sa ii indobitociti! Sa va fie rusine daca veti pune in practica acest ordin. Vreti sa faceti economie pe spatele copiilir nostri! Pe-ni-bil!!!!

  12. Educația tehnologica e în plus. O porcărie de materie, doar pentru a avea unii ore, oricum nu fac nimic concret. La fel și ed. sociala.

  13. A inventat “cineva” prostia aceasta de “joc și miscare” .”Altcineva” îi pune acum “funda roșie și papion” .Suntem de râs

  14. Se înțelege din acest articol că dl Cristache este mai important decât profesorii din școli. Își dă cu părerea ce discipline trebuie studiate în scoli, ce discipline trebuie eliminate. Pe noi, profesorii, de ce nu ne consulta nimeni în legătură cu aceste lucruri? Da. Știu. Noi executăm ordinele și atât.

  15. Ar fi trebuit să ducă copiii o oră (cel puțin una) pe săptămână, organizat, la un bazin de înot. Asta, de la pregătitoare, până în clasa VIII-a.
    Adevărat, în comune și sate, unde nu se poate, nu se cere așa ceva. Oricum, copiii din acele zone fac sport mai mult decât trebuie, mergând zilnic kilometri pe jos prin noroi, viscol, ger, ploaie sau arșiță, tot grație ministerului educației, de când au comasat școlile.
    Înotul este bun și este recomandat pentru orice vârstă.

  16. Se pare ca altceva in afara de desfiintat (vezi scolile profesionale) si eliminat aceasta Doamna nu stie sa faca. Desfiinteaza orele de sport pentru ca astfel se face economie de bani. Nu mai plateste profesorii de sport si nici suplimentar invatatorii pentru aceste ore. Nu este foarte clar ca nu au cu ce sa acopere promisiunile facute?!!

  17. Individa asta andronescu, daca este adevarat k ea e la originea propunerii… nu prea e sanatoasa. Cu ea au fost desfiiiiintate scolile profesionale, orele de lucru manual in atelier… arata ea bunicuta si cu suflet mamos, dar cred ca este o vrajitoare travestita

  18. ?Știe Doamna Ministru a Educației că am copii la clasa a II-a și a III-a care au perimetrul abdominal peste 90 cm, măsurați de mine în cercetarea științifică a tezei de doctorat ???? ?Ne cere și nouă, profesorilor de educație fizică și sport, părerea obiectivă față de numărul periculos în creștere al copiilor obezi, băieți/fete cu sâni în formare chiar de la clasele I ? ?Ține cont, careva din Parlamentul României de studiile științifice îngrijorătoare al Organizației Mondiale a Sănătății față de creșterea obezității infantile? ? Să mă opresc aici cu ceea ce văd zilnic în școală? ? România, dorești o națiune bolnavă, îmbuibaită de medicamentele luate din cel puțin 3 farmacii existente pe 50 m sau vrei o națiune cu sănătoasă, care să nu mai crească profitul industriei farmaceutice???‍♀️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

USR cere desființarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România: ”Cheltuieli inutile, sinecuri, posturi gras plătite în statul român, jaf al bugetului”, a transmis Cătălin Drulă / Institutele Levantului și pentru Drepturile Omului, și ele pe lista neagră a USR

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) ar trebui desfiinţată, au reafirmat, vineri, preşedintele USR, Cătălin Drulă, şi Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al Uniunii, într-o conferinţă de…
Vezi articolul

Consiliul Elevilor condamnă “cel mai mic buget din ultimii ani” alocat Ministerului Educației în 2023 și cere Parlamentului să amendeze Legea bugetului de stat, pentru a asigura finanțarea necesară învățământului / Președintele CNE: “Luăm în calcul inclusiv pichetarea Parlamentului”

Consiliul Național al Elevilor condamnă proiectul bugetului de stat pe 2023, despre care “constată cu stupoare” că alocă Ministerului Educației “cel mai mic buget din ultimii ani”, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

Interdicția de a cumpăra telefoane este „extrem de nedreaptă și umilitoare” pentru profesori, spune o directoare de școală: Nu e drept să le restricționezi dreptul de a achiziționa un telefon / Nicio instituție nu a interzis oficial ca profesorii să-și ia telefoane din prima didactică, dar nici nu au existat clarificări

Interdicția de a cumpăra telefoane „este o restricție umilitoare la adresa cadrelor didactice”, a declarat, pentru Adevarul.ro, Mihaela Pirnă, profesoară de informatică și directoare de școală. „Folosesc gadgeturile personale, nu…
Vezi articolul

Aproape 7.000 de profesori necalificați, în școlile din România, susține un lider sindical. Purcaru, FSLI: Avem nevoie de tineri performanți, iar în ultimii ani au venit foarte puțini. În primii 5 ani peste 50% din nou-veniți au părăsit sistemul de educație

Vicepreședintele FSLI, George Purcaru, a spus că în sistemul de educație sunt în prezent aproape 7000 de profesori necalificați, adică nu au studiile corespunzătoare. În septembrie anul trecut, Ligia Deca…
Vezi articolul

Propunerea premierului Cîțu de a modifica structura anului școlar la nici 2 săptămâni de la începerea cursurilor, “dezavuată ferm” de Consiliul Elevilor: Auzim la televizor că școlile se deschid primele și se închid ultimele, dar cum rămâne în practică?

Consiliul Național al Elevilor (CNE) spune, într-un comunicat emis vineri, că “dezavuează ferm propunerea de a modifica structura anului școlar la nici două săptămâni de la începerea cursurilor”. Organizația elevilor…
Vezi articolul