Mircea Dumitru atrage atenția că lipsa publicării unui material realizat prin plagiere nu îl “scapă” pe autorul acestuia de verdictul de plagiat. Întrebat de Edupedu.ro dacă este o practică în universități predarea după materiale plagiate și, în consecință, nu “merită sancționați” profesorii care folosesc astfel de manuale de curs, așa cum a sugerat ministrul Educației, vicepreședintele forului-cheie în analizarea plagiatelor din doctorate a declarat: “La ambele întrebări răspunsul evident este: Nu!”.
Întrebat care este opinia sa cu privire la justificările invocate de Sorin Cîmpeanu în apărarea sa, Mircea Dumitru a afirmat, pentru Edupedu.ro: “Nu sunt familarizat cu modul de lucru și cutumele în acel domeniu, legate de caietele de lucrări practice. Nu sunt la curent cu vreo intenție de a bloca noua lege prin intermediul acestor acuzații. Este însă clar că dacă nu ești autorul unui studiu/lucrări etc. nu ai dreptul să îți arogi autoratul. Trebuie să specifici într-un fel ușor de recunoscut cine a scris ce anume, în mod exact“.
“Nu am nicio așteptare” cu privire la atitudinea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, după ampla anchetă în care jurnalista Emilia Șercan semnalează că acesta și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori, a declarat pentru Edupedu.ro academicianul Mircea Dumitru.
Amintim că jurnalista Emilia Şercan a publicat pe PressOne.ro o anchetă jurnalistică în care arată că ministrul Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar. În apărarea sa, Sorin Cîmpeanu a declarat că ar fi vorba despre un material “fără ISBN” și a acuzat din nou o intenție politică pentru respectiva anchetă, anume “blocarea” legilor educației: acțiunile “au un unic obiectiv, dacă sunt puse în balanță: blocarea legilor educației”, a spus el.
La insistența unuia dintre jurnaliștii prezenți la o conferință de presă de ieri, 26 septembrie, neanunțată, el a spus că ar fi vorba despre un “material suport”, sugerând că în cazul unor astfel de materiale nu s-ar aplica regulile plagiatului. Deși articolul Emiliei Șercan semnala existența unor semnături pe capitole și schimbarea acestora, precum și folosirea acelorași elemente de conținut – inclusiv de imagini – și de structură, ministrul a spus că ar fi vorba despre “lucruri” care “se partajează la nivelul colectivului” (Sursa și detalii).
Amintim că Mircea Dumitru a fost rectorul Universității din București care a anunțat că Victor Ponta a plagiat în teza lui de doctorat, anchetă realizată pe când Ponta era in funcția de premier. Ulterior, Dumitru a decis ca Universitatea să le predea studenților cursuri distincte cu privire la etica în lucrările academice.