EXCLUSIV Ministerul Educației și-a dat seama că două probe de la BAC și Evaluarea Națională 2022 se suprapun și decide prelungirea perioadei pentru probele de competențe / Modificarea apare cu lună înainte de examene, printr-o notă trimisă în teritoriu

53.049 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Ministerul Educației a trimis inspectoratelor o notă prin care anunță că s-a decis extinderea intervalelor de timp atât pentru proba de evaluare a competențelor digitale, cât și pentru cea de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Acest lucru se întâmplă după ce s-a constatat că proba scrisă la Limba română de la Evaluarea Națională 2022 coincide cu perioada în care elevii de clasa a XII-a susțin competențele digitale. Calendarul examenelor este stabilit prin ordin de ministru, adică un act normativ, iar nota este un act administrativ.
  • Examenele naționale sunt prevăzute în Legea Educației Naționale și organizarea lor este stabilită prin ordin de ministru. Modificarea perioadei de desfășurarea a probelor de competențe, printr-o notă a ministerului, poate pune sub rezerva legalității organizarea acestora în afara calendarului oficial.
  • Nota trimisă inspectoratelor școlare este un document administrativ al Ministerului Educației, dar nu are un caracter normativ. Aceasta asigură comunicarea cu instituțiile aflate în subordine.

Potrivit notei, evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională (proba C) se va face între 13 și 16 iunie. Evaluarea competentelor digitale – proba D va avea loc în perioada 8-10 iunie 2022.

  • Inițial, proba competentelor digitale (proba D) era programată în perioada 9-10 iunie, iar evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) avea loc între 13 și 15 iunie.

Menționăm că, de la început, prin calendarul aprobat anul trecut, a fost stabilită prima zi de examen pentru probele de competențe într-o zi liberă legală prevăzută în codul muncii. Este vorba despre data de 13 iunie, zi în care începe evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internaționă. Pe 13 iunie este a doua zi de Rusalii. Astfel, profesorii care sunt în comisii vor veni la serviciu în centrele de examen într-o zi liberă legală. Nota actuală nu modifică și nu face nicio precizare pentru această situație.

Comisiile județene de bacalaureat au solicitat extinderea intervalelor de timp pentru desfășurarea probelor de competențe digitale și lingvistice într-o limbă de circulație internațională, din următoarele motive, conform documentului citat anterior: dificultatea organizării, în mod simultan, atât a probei de competențe digitale din cadrul examenului de Bacalaureat 2022, cât și a probei scrise la Limba română pentru elevii de clasa a VIII-a, în data de 14 iunie 2022. De asemenea, un alt motiv este reprezentat de „dificultatea întâmpinată de unele unități de învățământ liceal în ceea ce privește asigurarea infrastructurii necesare desfășurării probei D din cadrul examenului național de bacalaureat”.

Foto: Notă Ministerul Educației
  • Președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat 2022, cea care a luat decizia modificării calendarului de examene printr-o notă, este secretarul de stat Florian Lixandru, potrivit documentului.

Redăm textul notei Ministerului Educației:

„Având în vedere dificultatea organizării, în data de 14 iunie 2022, în mod simultan, atât a probei C din cadrul examenului național de bacalaureat – 2022, cât și a probei scrise la limba și literatura română din cadrul Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a de către unitățile de învățământ – centre de examen, care școlarizează elevi atât de nivel gimnazial, cât și liceal, precum și dificultatea întâmpinată de unele unități de învățământ liceal în ceea ce privește asigurarea infrastructurii necesare desfășurării probei D din cadrul examenului național de bacalaureat, la solicitarea comisiilor județene de bacalaureat, Comisia Națională de Bacalaureat – 2022 a decis, prin Nota ME nr. 918/19.04.2022, extinderea intervalelor de timp pentru desfășurarea probelor D și C din cadrul examenului național de bacalaureat, conform prevederilor anexei la OME nr. 5151/2021 privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2022, după cum urmează:

8-10 iunie 2022: evaluarea competențelor digitale – proba D

13-16 iunie 2022: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C”

Probele de competențe încep pe 6 iunie și durează până pe 15 iunie, potrivit calendarului oficial, care arăta inițial astfel:

  • 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 9 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13 – 15 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Eh! Și-a dat seama pe naiba! Nici nu știe în ce an suntem.
    Totul e așa distractiv. Ideea e că mai sunt niste copii implicați care nu au nicio vină, nu că ar lăsa cuiva de ei. Tot sistemul educațional se învârte în jurul profilor să își facă norma sa ia banul și cam atît.

  2. Dovada implicării personalului didactic și de conducere în cunoașterea dispozițiilor legale și sesizarea acestor inadvertențe formulate de competenții ministerului, care NU cunosc calendarul celor două examene.
    Responsabil un contabil pe post de secretar de stat de la psd București.

  3. Dovada implicării personalului didactic și de conducere în cunoașterea dispozițiilor legale și sesizarea acestor inadvertențe formulate de competenții ministerului, care NU cunosc calendarul celor două examene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La ce mă ajută matematica, în viața de zi cu zi? Profesorul Sorin Borodi: 10 probleme de matematică cu aplicabilitate în viața reală, care ar putea fi date la Evaluarea Națională sau Bacalaureat

“Găsim în viaţa reală miliarde de situaţii care nu ţin nici de fizică, nici de chimie şi nu sunt puerile. Matematica trebuie să le “tranşeze”, a scris profesorul de matematică…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor: Ministerul Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi să evalueze obiectiv performanţa acestora

Consiliul Național al Eleilor cere „Ministerului Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi, ulterior, să evalueze obiectiv performanţa acestora”, se…
Vezi articolul