EXCLUSIV Ministerul Educației a îngrădit dreptul de participare al unui elev la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2024, pe baza unei supoziții

9.586 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Ministerul Educației a îngrădit dreptul de participare al unui elev de clasa a VII-a la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2024, pe baza unei supoziții. Organizatorii etapei europene, la care ar fi putut să ajungă elevul dacă nu era descalificat de autorități de la etapa pe București, au transmis la solicitarea Edupedu.ro intervalul de vârstă în care primesc concurenți, în care se încadrează și unul din cei doi elevi despre care am scris luna trecută.

Amintim că este vorba de cazul a doi elevi de clasa a VII-a și a VIII-a care s-au înscris și clasat pe primele locuri în București la prima ediție a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (OSC) a Ministerului Educației și Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

După ce au susținut etapa pe Capitală, cei doi elevi au apărut ca descalificați în tabelul cu rezultate, așa cum au apărut alți participanți cu încercări de fraudare a olimpiadei.

Ministerul Educației a descalificat atunci elevii pe motiv că nu sunt la liceu, deși s-au înscris după ce au fost validați pe liste de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), arată informațiile Edupedu.ro.

Instituția i-a lăsat să participe în continuare în afara concursului, iar Directoratul de Securitate Cibernetică a transmis că nu este autoritate care poate face derogări și că îi primește pe elevi la sediu pentru a-i premia și ține în contact.

Ministerul Educației susținea la acea vreme că, în cazul în care elevii ar fi trecut de faza națională și ar fi mers la etapa europeană, nu ar fi avut oricum vârsta minimă impusă de organizatorii de acolo.

  • „Din punctul de vedere al organizatorului, în ipoteza în care fiul dumneavoastră s-ar califica în lotul național, acesta nu știe cum ar putea să participe la activități, având în vedere restricțiile de vârstă de 14, respectiv 16 ani, impuse de organizatorii internaționali”, transmitea Ministerul Educației în răspunsul către sesizarea unui părinte, referitor la o eventuală participare la European Cybersecurity Challenge (ECSC).

Răspunsul Ministerului Educației este în contradicție cu ceea ce susțin organizatorii campionatului european (ECSC) care, într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, transmit că intervalul în care pot fi cuprinse datele de naștere ale participanților este 1 ianuarie 2004 – 31 decembrie 2009. În acest interval se regăsește unul dintre cei doi elevi, născut în decembrie 2009.

În ceea ce privește European Cyber Security Challenge (ECSC) din acest an, vă rugăm să rețineți că intervalul de vârstă pentru participarea juniorilor este stabilit între 1 ianuarie 2004 și 31 decembrie 2009.

Este esențial să clarificăm faptul că ENISA nu intervine în procesul de selecție și formare a echipelor naționale. Fiecare țară deține autonomia de a stabili componența echipei sale finale. Această independență se extinde la criteriile de selecție națională și de calificare, permițând țărilor să își stabilească propriile reguli și mecanisme de selectare a participanților pentru finala ECSC”, au transmis reprezentanții Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) pentru Edupedu.ro.

Foto: captură răspuns ENISA pentru Edupedu.ro

Cu alte cuvinte, Ministerul Educației a îngrădit dreptul de participare al elevului la olimpiadă fără niciun fel de motiv, pe baza unei supoziții. Datele de naștere ale elevilor puteau fi verificate, fiind furnizate de elevi la înscriere, conform surselor noastre.

Nu este clar de ce instituția nu a solicitat un punct de vedere organizatorilor ECSC pentru a lămuri situația, de ce nu s-a consultat înainte de descalificare cu organizatorii și cine a luat decizia fără nicio bază.

Adresa către părinte a fost înregistrată de la cabinetul secretarului de stat Ionel Florian Lixandru și semnată de directorul general al Direcției Generale Învățământ Preuniversitar, Mihaela Tania Irimia, de directorul Eugen Stoica, de șef serviciu Felicia Man și de consiliera Alina Dumitrașcu.

Citește și:
Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la Olimpiada de Securitate de Cibernetică pentru liceu, au fost descalificați de pe podium de ISMB pentru că nu sunt încă în clasa prevăzută de regulament / Organizatorii au hotărât să îi lase la etapa națională, dar în afara concursului
UPDATE Doi elevi de clasa a VII-a, excluși de la etapa națională a Olimpiadei de Informatică aplicată, din cauza întârzierii cu care Ministerul Educației a publicat regulamentul actualizat. Unul dintre ei s-a clasat al șaselea pe țară din peste 140 de participanți

8 comments
  1. Cereti prin instanta daune morale, cat sa le asigure copiilor plata la ce universitati isi doresc. Pe masura ce vor plati daune morale, ministerul se va potoli sa faca asemenea abuzuri. Nu exista alta cale decat prin instanta si cei vinovati sa plateasca.
    Uniunea Europeana este foarte sensibila la astfel de abuzuri facute asupra minorilor.

    Succes!

  2. Cum tu minister sa ii validezi in concurs ,sa afisezi listele cu ei calificati si apoi sa ii descalifici? ce soc pentru sarmanii copii… Si banuiesc ca sunt copii destepti, daca reusesc sa se califice la olimpiada nationala? Cum sa le mai si justifici raspunsul printr- o stupizenie de informatie neadevarata, neverificata. Cum sa le spui ca nu pot sa participe la internationala fara sa intrebi organismul care organizeza olimpiada internationala…

    Bravo edupedu pentru ideea de a intreba organismul international.

    Cat de stupid! Si cat de incorect pentru copii. Sunt curioasa cine va raspunde pentru aceasta greseala si de ce nu o remediaza.

  3. Demisia! Suntem condusi de incompetenti care in loc sa incurajeze performanta, gasesc scuze ridicole , neadevarate…

  4. Incredibil in ce tara traim! Trist…. foarte trist …
    Cum sa semneze secretar de stat Ionel Florian Lixandru ,directorul general al Direcției Generale Învățământ Preuniversitar, Mihaela Tania Irimia, directorul Eugen Stoica, șef serviciu Felicia Man și consiliera Alina Dumitrașcu si nici unuia sa nu ii pese ca nu e adevarat si fac rau unor copii. Chiar asa semneaza fara sa verifice,doar ca sa scoata din concurs niste copii cu care Romania ar trebui sa se mandreasca?

  5. Cozi de topor, care au misiunea de a reduce cheltuielile pentru olimpiade si concursuri prin orice mijloace și tertipuri . Trebuie să scoată fonduri pentru bursele de merit nemeritate a elevilor cu medii mici.

  6. Am experienta foarte dezamăgitoare a incompetentei birocraților și bugetarilor din ministerul i vatamantului, în ceea ce privește recunoașterea diplomelor de studii din strainatate… La fel a și în cazul elevului olimpic rea voința și incompetența din partea unor angajați plictisiti, care nici măcar nu au bunăvoința sa vadă situația, sa se gândească la efortul și munca depusă ptr a avea aceste rezultate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare deschisă către Guvern și autorități, de la Consiliul Elevilor, Federația Părinților și sindicatele profesorilor: Luați toate măsurile care se impun pentru a nu trasforma școlile în adevărate focare de COVID-19

„Luați toate măsurile care se impun pentru a nu trasforma unitățile şi instituţiile de învăţământ în adevărate focare de multiplicare a infecţiilor cu COVID-19”, este solicitarea reprezentanților sistemului de Educație,…
Vezi articolul
Programul PSD pentru educaţie

Rectorul Universității Politehnica din București (UPB), Mihnea Costoiu, reales Președinte Executiv al CESAER – conferința universităților de inginerie și cercetare avansată din Europa

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București (UPB), a fost reales Președinte Executiv al CESAER (Conference of European Schools of Advanced Engineering Education and Research), organizația europeană care reunește cele…
Vezi articolul