EXCLUSIV Marianne Thyssen, Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă: Reformarea educației profesionale în România, inclusiv prin introducerea învățământului dual, ar trebui să continue

584 de vizualizări
“România a făcut progrese în îmbunătățirea sistemului său de educație și formare profesională”, iar rata de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor care au absolvit acest program a crescut la 67,2% în 2017, de la 60% în 2014. Declarațiile au fost făcute de Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, Marianne Thyssen, într-o analiză în exclusivitate pentru Edupedu.ro. Oficialul european a avertizat că eforturile făcute în ultimii ani pentru reformarea învățământului profesional, “inclusiv prin introducerea sistemului învățământului dual”, “ar trebui să continue”.

Marianne Thyssen, Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, le-a transmis autorităților de la București, în mod oficial, îndemnul de a se alătura “efortului nostru de a demonstra că educația și formarea profesională reprezintă standardul superior în domeniul educației și de a transforma Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale într-un succes și mai mare decât în anii trecuți”.

Într-o analiză în exclusivitate pentru Edupedu.ro, comisarul european a afirmat căRomânia a făcut progrese în îmbunătățirea sistemului său de educație și formare profesională (VET) prin reformele recente. Drept urmare, rata de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor care au absolvit acest program a crescut la 67,2% în 2017 (de la 60% în 2014). Eforturile depuse în ultimii ani pentru reformarea VET (inclusiv prin introducerea sistemului învățământului dual) ar trebui să continue pentru a se asigura că absolvenții au competențele necesare pentru a se integra pe piața muncii. În plus, este nevoie de o reconversie și calificare a forței de muncă pe o piață ce funcționează după criterii din ce în ce mai stricte”.

Analiza integrală trimisă Edupedu.ro de către Marianne Thyssen, Comisar european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă:

,,Mi-am început mandatul de comisar european cu patru ani în urmă cu o misiune clară: de a face ca un număr cât mai mare de persoane, tineri și vârstnici, să aibă un loc de muncă. De atunci, au fost create aproape 12 milioane de locuri de muncă. Un număr record de oameni, 239 de milioane, sunt angajați. Deși este încă foarte ridicat, șomajul în rândul tinerilor se situează la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Avem multe motive de mândrie, dar mai rămân încă lucruri de făcut.

Digitalizarea și automatizarea, precum și evoluția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon ne schimbă stilul de viață și modul în care lucrăm, aduc cu ele posibilități noi, dar și provocări. Pilonul european al drepturilor sociale este busola care ne ajută să facem față acestor provocări și să ne menținem realizările sociale într-o lume în evoluție rapidă. Nu este o coincidență că primul principiu al pilonului îl reprezintă educația, formarea profesională și învățarea pe tot parcursul vieții: pe această nouă piață a muncii, vor fi necesare competențe, sarcini și ocupații noi.

Sunt convinsă că, prin educație și formare profesională în Europa, putem dobândi competențele prin care să putem face față cerințelor lumii noastre aflate în schimbare accelerată. Cu toate acestea, educația și formarea profesională tind să fie privite mult prea adesea de tineri și de părinții lor ca a doua alternativă, mai puțin bună față de alte parcursuri educaționale. Totodată, cei care lucrează deja sau sunt în căutarea unui loc de muncă nu se gândesc la această alternativă ca la cea mai evidentă alegere pentru a-și îmbunătăți competențele și perspectivele de angajare.

Doresc să îi conving pe elevi, pe studenți și pe părinți, pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă și pe angajați că educația și formarea profesională reprezintă cea mai bună rampă de lansare în perspectiva procesului de angajare. Dintre elevii și studenții care au urmat recent o educație și o formare profesională, 75 % și-au găsit un loc de muncă la scurt timp după absolvire. Această reușită arată că, datorită educației și formării profesionale, oamenii dobândesc competențele care îi ajută să vină în întâmpinarea cerințelor actuale ale companiilor.

De aceea, Comisia Europeană organizează pentru a treia oară Săptămâna europeană a competențelor profesionale. Constând în sute de evenimente și activități care au loc peste tot în Europa, această reuniune anuală pune educația și formarea profesională în prim-plan.

România a făcut progrese în îmbunătățirea sistemului său de educație și formare profesională (VET) prin reformele recente. Drept urmare, rata de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor care au absolvit acest program a crescut la 67,2% în 2017 (de la 60% în 2014). Eforturile depuse în ultimii ani pentru reformarea VET (inclusiv prin introducerea sistemului învățământului dual), ar trebui să continue pentru a se asigura că absolvenții au competențele necesare pentru a se integra pe piața muncii. În plus, este nevoie de o reconversie și calificare a forței de muncă pe o piață ce funcționează după criterii din ce în ce mai stricte.

Invit România să se alăture efortului nostru de a demonstra că educația și formarea profesională reprezintă standardul superior în domeniul educației și de a transforma Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale într-un succes și mai mare decât în anii trecuți. Trebuie să arătăm că educația și formarea profesională schimbă într-un fel favorabil parcursul profesional și viața oamenilor.“


1 comment
  1. Cum să continue reformarea educației cu oameni platiti în bătaie de joc ? Acum se lauda cu mari cresteri salariale, comparand salariile de incadrare din 2016 si de acum ! Uita introducerea impozitelor platite de angajator in 2016 in brutul salariatului ! Nu compara salariile nete, mint cu nerusinare ! Au marit praful de pe toba. mincinosii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Vest din Timișoara se delimitează ferm, explicit și de îndată de astfel de comportamente – reacția UVT după arestarea profesorului Doru Marcel Bălțățeanu, acuzat de coruperea sexuală a unei fete de 13 ani în timpul meditațiilor

Universitatea de Vest din Timișoara se delimitează ferm, explicit și de îndată de astfel de comportamente, susține într-un comunicat instituția de învățământ superior. Aceasta este reacția UVT după arestarea pentru…
Vezi articolul

Nereguli la proiectul noii legi a rezidențiatului, semnalate de reprezentanții studenților. Horia Onița: Studenții ar putea face rezidențiatul la orice spital „atestat” de universitate, inclusiv spitalele private în care lucrează cadrele didactice, fără a ști cum se face această atestare de universitate

Noua lege a rezidențiatului, care este momentan în stadiul de proiect în Parlament, permite practica rezidenților în spitale publice și private atestate de universitățile de medicină și farmacie (UMF-uri), iar…
Vezi articolul

Minimum 30% din elevii unei clase, nu pe școală, să primească burse de merit, plus eliminarea primăriilor din traseul pentru primirea banilor de burse, printre propunerile Consiliului Național al Elevilor la legile educației Deca nefăcute încă publice

Consiliul Național al Elevilor (CNE) anunță că a consultat proiectul de lege a învățământului preuniversitar, varianta Deca, apărut pe surse, și că “privește cu optimism” noile prevederi legate atât de…
Vezi articolul

Facturi aproape de zero pentru Grădinița Zig-Zag din orașul Ovidiu, județul Constanța, după ce clădirea din anii ’50 a fost renovată prin programul România Eficientă cu 1,5 milioane de euro fără nicio cofinanțare / Directoare: Banii economisiți ar putea fi investiți în materiale didactice pentru eficientizarea educației copiilor (P)

Datorită unei investiții de aproximativ 1,5 milioane de euro, susținută de OMV Petrom prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG), Grădinița Zig-Zag din localitatea Ovidiu, județul Constanța,…
Vezi articolul