EXCLUSIV Marian Preda este noul rector al Universității din București – Surse

11.810 vizualizări
Marian Preda
Marian Preda / Foto: INQUAM Photos – George Călin
Marian Preda este noul rector al Universității din București, după un scrutin tensionat, cu o “campanie până la ultima secundă”, care a adus la urne aproape 85% din comunitatea universitară, potrivit surselor Edupedu.ro. Preda a câștigat turul al II-lea al alegerilor pentru cea mai înaltă funcție din Universitate cu 637 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Laurențiu Vlad, a obținut 433 de voturi, conform surselor citate.

Victoria sociologului Marian Preda, care în prezent este președintele Senatului Universității din București, vine după ce în primul tur de scrutin istoricul Laurențiu Vlad câștigase cu 11 voturi mai mult.

Alegerile la poziția de rector au fost marcate de tensiuni între susținătorii celor doi candidați intrați în turul doi:

  • președintele Senatului, Marian Preda, fost decan al Facultății de Sociologie, fost președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe baza căreia s-a construit Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu,
  • și istoricul Laurențiu Vlad, fost președinte al Institutului de Studii Conservatoare al lui Dan Voiculescu și semnatar al scrisorii de susținere a guvernului Ponta, din 2012.

Universitatea din București este printre puținele instituții de învățământ superior ai căror rectori în funcție termină cel de-al doilea mandat și nu candidează pentru al treilea mandat speculând prevederea din legea educației care statuează că “O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete” (așa cum prevede alineatul 7 al Articolului 213 din LEN 1/2011, modificat în 2014 de miniștrii Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, astăzi rectori pentru al treilea mandat consecutiv chiar cu ajutorul acestui articol – n.red.).

Sociologul Marian Peda îi urmează la conducerea Universității din București pentru mandatul 2019-2023 filosofului Mircea Dumitru, care a marcat istoria culturală și politică a României prin primul verdict de plagiat anunțat împotriva unui prim-ministru în funcție, după ce guvernul lui Victor Ponta schimbase din temelii consiliul din subordinea Ministerului Educației care îi analiza acuzația de plagiat și care ulterior l-a albit. 

Fostului rector i-au fost reproșate, însă, lipsa unor decizii esențiale pentru educație în scurtul mandat de ministru în Guvernul tehnocrat condus de Cioloș în 2016, precum și o inabilitate administrativă care a făcut ca în cele două mandate de rector clădirile universității să se degradeze, fără nicio intervenție majoră.

CV Marian Preda

Marian Preda este actualul președinte al Senatului Universității din București, a fost președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe baza căreia s-a construit Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu.

Preda este din 2004 membru al Senatului Universității din București, iar din 2015 este președintele acestui for. În perioada 2008-2015 a fost Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, iar din 2000 până în 2008 a fost prodecan.

Marian Preda a absolvit în 1990 Facultatea de Mecanică la Universitatea Politehnică din Bucureşti și în același an s-a înscris la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din Bucureşti, pe care a absolvit-o 4 ani mai târziu. Este, așadar, dublu licențiat, în inginerie și sociologie.

În 2001 și-a obținut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti, cu o perioadă de documentare de trei luni la University of Cambridge, Marea Britanie, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universității din București.

În 2006 a încheiat un Master of Business Administration (MBA) în Administrarea Afacerilor, la Tiffin University, Ohio, Statele Unite ale Americii.

În 2017 a obținut o bursă FULBRIGHT.

În prezent, predă următoarele discipline:

  • Sociologia timpului, nivel de studii universitare de licență
  • Introducere în management, nivel de studii universitare de licență
  • Comportament organizațional, nivel de studii de licență sau masterat
  • Politici sociale, nivel de studii universitare de licență
  • Management strategic, nivel de studii de masterat (MRU)

Din 2006 este conducător de doctorat.

Descarcă de aici CV-ul lui Marian Preda

Foto: Inquam Photos – George Calin

Citește și:

 


7 comments
  1. Securistul Preda e exponentul gahstii lui Basescu (cel care desconsidera total invatamantul) si al serviciilor. Basescu il pusese sef peste fundatia lui personala, “Miscarea Populara”, iar Preda nu se sfia deloc sa apara in poze stand intre G. Maior (SIE) si F. Coldea (SRI).

    Distrugerea Universitatii din Bucuresti e ca si asigurata, cu Preda in frunte.

  2. acum asteptam sa faca ce a promis

    – curatenie
    – sedii noi
    – sponsorizari
    – rentabilizare fara sa dea lumea afara si sa comaseze facultati (nici un candidat nu a avut tupeu sa ia taurul de coarne in domeniul asta)
    – nou regulament de etica
    – chicineta la fiecare etaj
    – loc de plimbat cainii

    si cate si mai cate minunatii

    Succes ca n-ar fi rau sa si le faca

  3. Universitatii din Bucuresti i-a trecut efectiv glonțul pe la ureche. Ba chiar un adevarat obuz de tip “andronescian” sau “toaderian”, creator de mutatii ireversibile si profund daunatoare.
    Sper din inima ca dl. Preda va invata si din ceea ce s-a intamplat la alegerile pentru Președinția Senatului UniBuc, dar si din zvonistica mizera ce a fost propagata prin facultati in aceasta campanie electorala.
    Are șansa unică de a transforma Universitatea intr-un adevarat lacas de cultură si excelentă academica.
    Felicitari ! E o seara importantă in istoria UniBuc.
    Marian Ivan

    1. Sa alegi rectorul prin vot direct, dar nu si decanul, cf. legii Educatiei din vremea lui Funeriu, e o prostie de proportii, care a intarit si mai mult clanurile universitare! Ca tot ii vad pe aici pe unii care ii ridica osanale, care au fost, desigur, in CNADTC-ul constituit de maretul Funeriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mătușile nu vor putea să-și promoveze rudele pe posturi universitare, cum propunea fostul ministru Cîmpeanu, însă verii da: cine nu poate fi membru în comisiile pentru examenul de promovare în cariera didactică, în învățământul superior, potrivit proiectului de lege Deca

Mătușile și unchii nu vor mai putea să-și ajute rudele pentru promovarea în cariera universitară, așa cum propunea proiectul de lege a învățământului superior propus de fostul ministru Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai reacționează după ce România a rămas nereprezentată în reputatul clasament global al universităților Shanghai – ARWU, în 2023: “Erori și indecizii majore în politicile academice naționale”, pe care UBB nu le-a mai putut “compensa singură”

Universitatea Babeș-Bolyai acuză “erori și indecizii majore în politicile academice naționale”, în urma cărora “România nu mai are nicio universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023”,…
Vezi articolul

EXCLUSIV Premierul Ciolacu anunță că modifică radical legislația privind sesizările anonime pentru hărțuire sexuală: Petițiile anonime depuse pentru fapte din Codul Penal vor fi trimise către parchete și poliție și vor fi acceptate exact ca în cazul avertizorului de integritate. Hărțuirea sexuală e în Codul Penal

Premierul Marcel Ciolacu anunță într-o declarație pentru Edupedu.ro că modifică radical legislația ce reglementează sesizările anonime, după ce Edupedu.ro a arătat că reclamațiile anonime ale studenților hărțuiți sexual sunt blocate…
Vezi articolul

Nouă universități românești – prezente în clasamentul internațional CWUR, luat în calcul pentru metarankingul național. Doar Babeș Bolyai și Politehnica București apar în top 1000

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Politehnica din București și Universitatea din București ocupă primele trei locuri în rândul instituțiilor de învățământ superior românești incluse în ediția din acest an…
Vezi articolul

Paradoxala admitere la facultate după începerea cursurilor: Politehnica București organizează o Sesiune III de admitere în octombrie, deși legea prevede 2 sesiuni care să se încheie pe 30 septembrie. Rectorul Mihnea Costoiu: Administrativ, este a doua sesiune, care se extinde

Universitatea Politehnică din București (UPB) prezintă pe site-ul său mai multe “sesiuni de admitere active în prezent”, printre care se numără o a treia sesiune de admitere la Licență 2021,…
Vezi articolul

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, de Ziua Educației: Lipsa de respect față de acest domeniu, în frunte cu actualul ministru al educației, este atât de mare, încât avalanșa lor de mesaje, cu ocazia acestei zile, nu are acoperire în realitate

Lipsa mesajelor de Ziua Mondială a Educației din partea clasei politice, care coincide cu ziua când se votează și moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, arată „lipsa de respect” față…
Vezi articolul