Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată Institutul de Fizică Nucleară din România, care conduce proiectul Laserul de la Măgurele. Acțiunea în instanță vine după ce partea română a reziliat contractul cu Consorțiul EuroGammaS condus de italieni, pentru că aceștia au întârziat instalarea sistemului fascicul gamma, care este unul dintre principalele echipamente de cercetare. Contractul reziliat este în valoare de 66 de milioane de euro.
- Experții contactați de Edupedu.ro au declarat că această acțiune nu afectează sistemul de laseri de mare putere, astfel încât rămâne în picioare planul ca în primăvară laserul de la Măgurele să ajungă la 10 PW.
- Problema a căpătat și o pronunțată dimensiune politică, după ce a fost discutată la întâlniri bilaterale la cel mai înalt nivel. Comisarul european Corina Crețu a vorbit despre ”îngrijorarea Comisiei Europene” și a cerut ”găsirea unei soluții cât mai rapide de către autoritățile române și contractorul selectat de acestea pentru implementarea fazei a doua a proiectului”
Asocierea EuroGammaS, condusă de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, a dat în judecată Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, care conduce proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Cauza se judecă la Tribunalul Ilfov, iar acțiunea a fost înregistrată pe 22.11.2018, potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată.
Acțiunea în instanță vine după ce Institutul din România a reziliat, pe 16 noiembrie 2018, contractul în valoare de 66 de milioane de euro semnat în 2014 de Consorțiul EuroGammaS pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma.
Amintim că directorul proiectului Laserul de la Măgurele, Nicolae Zamfir, care este și directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), a declarat în repetate rânduri că EuroGammaS întârzie instalarea Sistemului Fascicul Gamma. “Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalități de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalități de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face”, a afirmat pentru Edupedu.ro directorul de proiect, la începutul lunii octombrie 2018.
“Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine”, a declarat în urmă cu două luni Nicolae Zamfir.
Oficialul a precizat la acea vreme că “laserul merge înainte, experimentele legate de laser merg înainte, în iarnă debutează experimentele cu putere mai mică, în primăvară vor fi cele de 10 PW”.
Amintim că Nicolae Zamfir este singurul român menționat de laureatul premiului Nobel pentru fizică, Gérard Mourou, în interviul acordat în exclusivitate pentru Edupedu.ro: “Știți că sunt implicat în mod real în proiectul din România, cu ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics – n.red.). Voi fi și de acum înainte. (…) Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu oamenii de știință români. Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă”.
Între timp, italienii de la Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia s-au angajat să facă în Calabria ce trebuia să realizeze și la Măgurele, după cum arată datele publicate de instituția italiană. Pe site-ul Institutului Național de Fizică Nucleară din Italia găsim proiectul numit STAR, cu următoarea explicație: “Observăm o puternică sinergie cu ELI-NP-GBS, în construcție la ELI-NP în România, unde INFN (Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia – n.red.) este principalul coordonator al construcției mașinilor în numele unei colaborări europene extinse numită EuroGammaS: grupul de design ELI-NP-GBS este, de fapt, același cu cel pentru Proiectul STAR, bazat în principal pe o expertiză puternic recunoscută la nivel internațional (vezi lista de publicații de la final) în privința teoriei, modelării și design-ului Surselor Compton/Thomson, bazate la NFNF Milano și la Departamentul de Fizică al Universității din Milano”. Mai multe aici
- Echipamentele fundamentale de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (fiecare de 10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate.
- Laserii au fost instalați și testați, însă asambalarea sistemului fascicul gamma întârzie de peste un an, potrivit oficialilor
- Sistemul Fascicul Gamma trebuia construit de Consorțiul EuroGammaS, condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014, potrivit HotNews.ro
Citește și:
- EXCLUSIV Gérard Mourou, premiul Nobel în Fizică 2018: Sunt implicat în mod real în proiectul din România, care va fi cel mai puternic laser din lume. Vom realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii
- EXCLUSIV Directorul proiectului Laserul de la Măgurele: Vom rezilia contractul pentru un echipament esențial de cercetare, de 66 de milioane de euro