EXCLUSIV Laserul de la Măgurele – Cercetătorii au început astăzi primul experiment. Pandemia de coronavirus a blocat venirea lui Gérard Mourou, premiul Nobel în Fizică 2018, la eveniment – Nicolae Zamfir

Gerard Mourou la Măgurele, pe platforma laserului ELI-NP / Foto: eli-np.ro

Proiectul celui mai puternic laser din lume a trecut astăzi într-o nouă etapă: Centrul ELI-NP de la Măgurele a demarat primul experiment, care folosește un braț al laserului. La momentul zero al experimentelor urma să fie prezent și Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică 2018 și părintele științific al laserului de la Măgurele, însă pandemia de coronavirus și măsurile internaționale au dus la anularea deplasării, a declarat pentru Edupedu.ro directorul proiectului de la Măgurele, Nicolae Zamfir.

Centrul de cercetare Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele a început astăzi experimentele “pentru studiul interacției pulsurilor laser de mare putere cu materia”, a anunțat instituția. La evenimentul de la Măgurele a fost prezent secretarul de stat pentru Cercetare, Dragoș Ciuparu.

Laserul de la Magurele, în ziua primului experiment / Foto: Facebook ELI-NP

Prin acest experiment se urmărește validarea unei metode de a crește puterea laserului. Noi am început experimentul la putere mică, dar vom ajunge și la 10 PW și, dacă se confirma ideile verificate acum, putem ajunge la putere 2×20 PW, fără să modificăm sistemul de laseri, fără să intervenim în structura lor. Sistemul nostru lucrează astfel: se pompează energie în fascicul și apoi se amplifică acel puls. Acum abordăm altfel metoda: în loc să mai pompăm energie în fascicul, încercăm să-l mai scurtăm. Deci îl transportăm, îl ducem în final, dar înainte să interacționeze cu materia ideea este să scurtăm durata pulsului, astfel încât puterea să fie și mai mare decât cea care a fost planificată. Ideea a pornit acum câțiva ani, s-a tot lucrat la ea împreună cu grupul lui Mourou. Aceasta a fost ideea lui Gérard Mourou”, a explicat pentru Edupedu.ro Nicolae Zamfir, care este și directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH).

Nicolae Zamfir, directorul ELI-NP

Întrebat dacă pandemia de coronavirus a afectat cercetările din cadrul proiectului, Zamfir a afirmat că “noi aveam planificat acest experiment pe 26 martie, iar pe 25 ar fi trebuit să vină la Academia Română Gérard Mourou, să țină un discurs, și atunci începeam și experimentul împreună. Dar pentru că au intervenit problemele de transport, am anulat venirea lui Mourou în țară și am decis să începem experimentul”.

La centrul de la Măgurele, în jur de 15% din echipa ELI-NP își continuă activitatea de acasă, din cauza pandemiei. “Ca rezultate finale, nu ne afectează foarte mult. Mai încetinește dinamica, dar nu pot să spun că până acum ne-a afectat și să avem întârzieri față de ce ne-am planificat. Unei părți din doctoranzi, pentru că nu mai au școală doctorală, li s-au dat sarcini acasă“, a precizat Zamfir.

Directorul ELI-NP a precizat pentru Edupedu.ro că ziua de astăzi marchează începerea experimentului, “pentru că de acum urmează o cumulare de date. S-ar putea să dureze o săptămână, s-ar putea să dureze o lună până când cei care se ocupă de experimente vor spune: avem suficiente date încât să tragem o concluzie”.

Laserul de la Magurele / Foto: Facebook ELI-NP

În curând vom începe și alte experimente, cum ar fi de producere de raze X. Pentru acelea, am înaintat toată documentația necesară pentru aprobare din partea CNCAN-ului [Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare], deci va dura încă 2-3 săptămâni”, a adăugat Nicolae Zamfir.

În ceea ce privește sistemul Fascicul Gamma – al doilea echipament de cercetare după laserul de mare putere și care este realizat de compania americană Lyncean Technologies, după ce partea română a reziliat în urmă cu un an contractul cu un consorțiu condus de Institutul de Fizică Nucleară din Italia – Nicolae Zamfir a declarat “prima fază a fost îndeplinită în decembrie: transmiterea primului draft de proiect, pe care l-au trimis cu 2 săptămâni în avans”.

Le-am trimis observațiile și pe 27 martie este termenul pentru predarea proiectului final. Termenul pentru finalizatra echipamentului este februarie 2023”, a declarat Nicolae Zamfir pentru Edupedu.ro.

Sistemul laser de la ELI-NP / Foto: Facebook.com/ELI-NP

Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică în 2018 și părintele științific al laserului de la Măgurele, a declarat în exclusivitate pentru Edupedu.ro, în urmă cu doi ani, că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobelul care i-a fost acordat. “Ceea ce a făcut România este spectaculos”, a afirmat Gérard Mourou.

“Știți că sunt implicat în mod real în proiectul din România, cu ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics – n.red.). Voi fi și de acum înainte. Voi începe să lucrez cu fizică nucleară folosind laserul vostru, care va fi cel mai puternic laser din lume, la ora actuală”, a afirmat atunci Gerard Mourou pentru Edupedu.ro.

Gérard Mourou a făcut mai multe vizite în România, la centrul de la Măgurele care găzduiește primul laser de 10 PetaWatt (PW).

Gérard Mourou este profesor la Haut Collège al Ecole Polytechnique, Franța, și director al centrului IZEST (International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology) din cadrul Ecole Polytechnique. Este și profesor emerit la University of Michigan SUA și la University of Nizhny Novgorod Russia.

Gérard Mourou a inventat, alături de Donna Strickland, tehnica Chirped Pulse Amplification (CPA). Iată cum a explicat Nicolae Zamfir pentru Edupedu.ro, la momentul anunțării premiului Nobel în fizică, teoria din 1985 a lui Gérard Mourou și Donna Strickland: “pentru a crește puterea laserului, te izbești de dificultăți tehnice pentru că prea multă lumină concentrată topește tot. Ideea lor a fost că întâi se lungește pulsul, se amplifică acel puls, se trece prin tot sistemul optic fără să-l distrugă și la sfârșit se compresează, se trece de la nanosecunde la femtosecunde. Deci se compresează numai la sfârșit, după ce trece prin tot sistemul și se folosește întreaga putere numai la final, când interacționează cu materia”.

Citește și:

 

 

 

Exit mobile version