În 8 zile de școală s-au făcut peste 26.000 de teste antigen rapide elevilor care revin în a 8-a zi, spune președinta Comisiei de Medicină școlară din Ministerul Sănătății, Daniela Rajka, într-o declarație pentru Edupedu.ro. Potrivit acesteia, ritmul normal de testare ar fi de 15 elevi pe oră, pentru cabinetele cu medic și asistent școlar, dar ar fi fost nevoie de testarea și a 6-8 clase pe zi, iar acest lucru „este imposibil”, spune oficialul, care a declarat că „nu reușim să facem față”.
De la începutul cursurilor, din 13 septembrie, medicii din cabinetele școlare au testat peste 26 de mii de elevi care au revenit la școală în a 8-a zi de suspendare a cursurilor și trecerea în mediul online, opțiune permisă de Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației. Practic, din 21 septembrie, spune Daniela Rajka, „mai mult de două clase nu se pot face” pe zi.
Medicul școlar a explicat faptul că procedura necesară pentru testarea elevilor care vor să revină mai repede de cele 14 zile este una care implică foarte mult timp, în opinia sa.
Aceasta propune ca elevii să rămână 14 zile acasă, în perioada clasică de carantină. „Să aduci copiii care au fost contact cu un alt copil, să-i scoți din casă și să-i aduci în grupuri cu alți elevi și necontrolat la școală doar pentru testare, și să te trezești că sunt pozitivi, nu este cea mai bună soluție”, punctează Rajka.
Președinta medicilor școlari a mai spus că testarea cu teste rapide pe bază de salivă ar trebui să fie făcută acasă, de către părinți. „Dacă aducem infectați în școală și încep să-și dea masca jos de pe față și să scuipe în pliculeț și găsești unul pozitiv, ce faci cu restul clasei, cu restul colegilor? Răul a fost făcut deja, a venit în colectivitate”, a precizat Rajka.
- Amintim că în ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății se prevedea că elevii care vor să revină la școală după o săptămână de carantină, o pot face dacă prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid, care se putea face gratuit la cabinetul școlar.
- Ordinul a fost modificat vineri, 1 octombrie, pentru eliminarea pragului de infectare de 6 la mie, iar testarea nu mai era prevăzută suficient de clar.
- Ordinul comun de ministru a fost modificat miercuri, iar lucrurile au fost clarificate.
Redăm declarația integrală pe acest subiect:
Edupedu.ro: S-a vorbit despre introducerea testării suplimentare și a controalelor pentru respectarea măsurilor, care este situația acestora?
Daniela Rajka: „Testare s-a făcut în cabinetele medicale școlare, s-a făcut testare pentru întoarcerea rapidă, este vorba despre testarea de ziua a 8-a, pentru întoarcerea rapidă în clasă a elevilor care au avut clasa suspendată. Testarea s-a făcut. În cabinetele școlare din țară au fost făcute peste 26.000 de teste rapide cu prelevare nazală, din 21 septembrie. În 8 zile de școală s-au făcut peste 26.000 de teste numai pentru această testare de ziua a 8-a în cabinetele școlare, pe lângă testarea simptomaticilor. La testarea simptomaticilor avem un procent de pozitivare a testelor care se apropie de 10%. Dar s-a testat foarte mult de ziua a 8-a, am avut probleme cu numărul de teste pentru că nu mai avem teste”.
Edupedu.ro: Capacitatea de testare care este?
Daniela Rajka: „Capacitatea de testare este în acest moment depășită, suntem depășiți de numărul de cazuri pozitive tot mai mare. Și nu avem nici spații… Am făcut 26.000 de teste în 8 zile. Sunt colege de-ale mele care au testat 70-80 de copii, s-au testat câte 6-8 clase într-o zi. Este imposibil. Mai mult de două clase nu se pot face”.
Edupedu.ro: Care este procedura? De ce durează atât de mult?
Daniela Rajka: „Trebuie să introduci copilul, trebuie să completezi formularul de testare, trebuie să testezi, să aștepți 10-15 minute până când este valid testul, după care trebuie introdus și în baza de date fiecare test, deci este consumatoare de timp extraordinar de mare. Ne-am transformat în laboratoare de testare, practic. Ne depășește posibilitățile fizice testarea de ziua a 8-a”.
Edupedu.ro: Câte teste faceți, într-un cabinet cu medic și asistent medical, într-o oră?
Daniela Rajka: „Acolo unde sunt două persoane în cabinet noi facem 15 copii într-o oră, dar în afară de asta avem urgențele, deci noi nu putem face numai testare, avem urgențele, avem anchete epidemiologice de făcut la cazurile pozitive pe care le aflăm, după aceea trebuie introduse testele în aplicația „Rapter”. Așa că, și dacă facem 15 copii într-o oră, tot ne ia două ore până când termină numai cu testarea a 15 copii, să zicem. Nu avem o sală separată, facem în cabinet, în timpul acesta toți ceilalți copii care au nevoie de cabinetul medical trebuie să aștepte până terminăm testarea. Avem urgențe în școală, am avut o fractură, nu poți să te ocup numai de testare”.
Edupedu.ro: De ce ar fi nevoie pentru a putea face mai multe teste, cum s-ar putea organiza această activitate în școli?
Daniela Rajka: „Din punctul meu de vedere, testarea de ziua a 8-a nu este o soluție. În aceste condiții, în care avem incidență peste 8-10 la mie, să aduci copiii care au fost contact cu un alt copil, să-i scoți din casă și să-i aduci în grupuri cu alți elevi și necontrolat la școală doar pentru testare, și să te trezești că sunt pozitivi, nu este cea mai bună soluție. Cred că ar putea să rămână 14 zile acasă, așa cum este o carantină obișnuită, ei nu sunt în carantină, sunt doar online, deci cred că soluția ar fi să rămână 14 zile acasă. Nu este timpul să vină în ziua a 8-a”.
Edupedu.ro: Considerați mai bună măsura inițială, care presupunea ca elevii să stea 14 zile acasă?
Daniela Rajka: „Da și să testăm simptomaticii, pentru că și simptomaticii sunt destui. Și acum nu îi putem testa până când nu terminăm testarea clasei de ziua a 8-a. Așteaptă simptomaticii să-i testăm. Deci testăm și simptomatici și asimptomatici, e greu”.
Edupedu.ro: Câți medici școlari sunt acum?
Daniela Rajka: „La nivel național sunt aproximativ 800 de medici școlari și vreo 3.000 de asistente medicale, multe dintre ele lucrează singure în orașele mici și pentru ele este cu atât mai greu să facă toate astea”.
Edupedu.ro: Ce se întâmplă cu testele antigen rapide, despre care s-a spus că părinții le refuză?
Daniela Rajka: „Nu este adevărat, nu este adevărat, deci după cum v-am spus nu reușim să facem față testărilor cerute de părinți. În anul acesta, părinții acceptă mult mai mult testarea ‘antigen rapid’. Avem foarte puține refuzuri de testare”.
Edupedu.ro: Și cum vă explicați…
Daniela Rajka: „Cred că s-au obișnuit oamenii în această perioadă, s-au testat mult mai mult și deja este o obișnuință testarea”.
Edupedu.ro: Testele pe bază de salivă nu sunt încă omologate. Ce știți despre aceste teste, câte se fac pe săptămână, când anume…?
Daniela Rajka: „Nu-mi dau seama cum se dorește să se recolteze. Dacă se dorește să se aducă toți cei 1.000 de copii dintr-o școală și, la prima oră, fiecare copil să intre în clasa în care abia are 1 metru distanță, sau mai puțin, și să scuipe în pliculeț și învățătoarea să supraveghere felul în care scuipă fiecare copil în pliculeț și după aceea să și bage bățul și să vadă dacă este pozitiv sau negativ mie mi se pare absolut irealist. Părerea mea este că ar trebui ca aceste teste cu salivă să fie puse la dispoziția părinților și să se facă acasă, înainte de a porni spre școală. Dacă aducem infectați în școală și încep să-și dea masca jos de pe față și să scuipe în pliculeț și găsești unul pozitiv, ce faci cu restul clasei, cu restul colegilor? Răul a fost făcut deja, a venit în colectivitate.
Fiecare medic școlar are câte 2.000 de elevi de care răspunde, câte 1.000 de elevi într-o școală. Unii medici au câte 5-6 unități de învățământ și sunt sigură că învățătorii și educatorii și diriginții nu o să stea la prima oră să testeze, să supravegheze testarea din salivă. E mult mai logic să o facă acasă, dacă tot doresc, dacă tot sunt teste neomologate, foarte bine s-ar potrivi acasă, ca un prim pas de testare, un prim pas de a „cerne” copiii care ar putea fi pozitivi”.
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.