EXCLUSIV În 30 de zile, copiii vor primi banii de tichete educaționale, promite ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, în cazul celor peste 15.300 de elevi ai căror părinți nu au venituri. Vor fi cerute date de la ANAF despre venituri familiilor, dar inspectoratele tot vor trebui să trimită actele cerute

8.074 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat pentru Edupedu.ro că, în cel mult 30 de zile, cei peste 15.300 de copii ai căror părinți nu au venituri o să primească tichetele educaționale de 500 de lei: „Sper eu, în cel mult 30 de zile, să avem rezolvată problema”. Marcel Boloș va solicita de la ANAF datele și va fi utilizată aplicația pe care o folosesc pentru plata voucherelor de energie, după cum a spus ministrul.

„Aseară, am discutat cu colegii de situația pe care o avem de rezolvat. După mecanismul pe care îl avem în implementare, inspectoratele școlare trebuiau să facă această verificare a veniturilor și să prezinte documentele”, a menționat Marcel Boloș.

Acesta a declarat că va fi folosită aceeași aplicație informatică pe care o utilizează pentru cardurile de energie: „Împreună cu colegii, am agreat să facem interogarea bazelor de date și cumva să transpunem ușor mecanismul de pe forma veche pe forma nouă. (…) Noi avem o o aplicație informatică pentru voucherul de energie. Acolo, am interogat bazele de date ale ANAF-ului pentru beneficiarii noștri. Pe același model și cu aceeași aplicație informatică, o să facem și pentru voucherul educațional.”

Inspectoratele școlare vor trimite în continuarea documentele solicitate de Ministerul, deoarece „legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare”: „N-aș vrea să înțeleagă Ministerul Educației că nu mai are responsabilitatea acestei verificări, de vreme ce legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare”.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a solicitat inspectoratelor școlare următoarele documente, conform unui document obținut de Edupedu.ro: cererea depusă la începutul anului școlar de către părinte/reprezentantul legal la unitatea școlară și adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022 din care să reiasă venitul 0.

Redăm declarațiile Ministrului Boloș:

Marcel Boloș: „Aseară, am discutat cu colegii de situația pe care o avem de rezolvat. După mecanismul pe care îl avem în implementare, inspectoratele școlare trebuiau să facă această verificare a veniturilor și să prezinte documentele. Fiindcă e un mecanism care nu merge și avem aceste probleme în verificările pe care le facem pentru beneficiarii voucherelor educaționale, atunci, împreună cu colegii, am agreat să facem interogarea bazelor de date și cumva să transpunem ușor mecanismul de pe forma veche pe forma nouă.

Colegii, în cursul zilei de astăzi, trebuie să elaboreze planul de acțiune, ca să putem ajunge la zi cu plățile voucherelor educaționale, că am discutat ultima dată că va fi martie-aprilie perioada de plată și, sper eu, în cel mult 30 de zile, să avem rezolvată problema.

Edupedu.ro: Ați spus că inspectoratele școlare ar fi trebuit să verifice documentele. Nu s-a întâmplat acest lucru?

Marcel Boloș: Nu știu să spun dacă au fost sau nu verificate. Ei figurează cu venit zero. În momentul în care figurează cu venit zero, trebuie prezentate anumite documente din care să reiasă (venitul 0 – n.red). Așa, venit 0 poate însemna că, din neglijență, au scăpat de la verificare sau nu li s-au solicitat documente. Din punctul ăsta de vedere, poate, trebuiau inspectoratele să ceară declarații pe propria răspundere. Dar, cum am spus, acum n-aș mai vrea să ne întoarcem în trecut, aș vrea să le rezolvăm problema, că deja mecanismul acesta a înregistrat întârzieri. (…)

Edupedu.ro: Cum se va face interogarea bazelor de date?

Marcel Boloș: Noi avem o aplicație informatică pentru voucherul de energie. Acolo, am interogat bazele de date ale ANAF-ului pentru beneficiarii noștri. Pe același model și cu aceeași aplicație informatică, o să facem și pentru voucherul educațional. Avem instrumentul informatic, odată cu implementarea mecanismului de plată a cardurilor de energie. (…)

Edupedu.ro: În acest moment, inspectoratele școlare trebuie să mai trimită documentele?

Marcel Boloș: N-aș vrea să înțeleagă Ministerul Educației că nu mai are responsabilitatea acestei verificări, de vreme ce legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare. N-aș vrea să scoatem ministerul și să nu-l mai implicăm în această chestiune, pentru că, în momentul de față, legea spune că se aduc documente de către inspectoratele școlare.

Edupedu.ro a scris că proiectul prin care ar fi trebuit să primească până acum tichete de sprijin educațional este finanțat din fonduri europene și, în mod paradoxal, deși obiectivul programului este acela de „sprijinire a copiilor dezavantajați”, iar scopul acela de prevenire a abandonului școlar și de îmbunătățire a condițiilor pentru frecventarea școlii, de către copiii din familii dezavantajate, cei peste 15 mii de copii care provin din familiile cele mai dezavantajate au fost lăsați până acum, timp de 6 luni, fără tichetele sociale pentru sprijin educational.

Citește și:
EXCLUSIV Guvernul a lăsat fără tichete educaționale peste 15.300 de copii ai căror părinți nu au venituri. Inspectoratelor școlare li se solicită, la 6 luni de când a început școala și la 5 luni de când au trimis listele finale cu beneficiarii celor 500 de lei, „completarea documentelor”

2 comments
  1. Poate ministrul face ceva și în cazul copiilor fără acte, care nici măcar nu există pt statul român. Că de soarta acelor suflete se mai îngrijesc doar ONG-urile, gen Unicef. Statul român doar își îngroapă cetățenii.
    Despre cum se nasc, cum trăiesc, nici un interes!

  2. dar până acum ce-a așteptat? A dormit pe el?
    6 luni de zile după începerea școlii!
    Tichetele ajung la copii la finalul școlii, ce D-zeu!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Studenților de la Universitatea din București cere măsuri sporite de siguranță în cămine, după un furt și multe probleme de igienă și securitate / Studenții reclamă gratii slăbite la ferestre, personal dezinteresat, garduri rupte, gândaci și mucegai

Un furt soldat cu pagube materiale în valoare de circa 10.000 de lei, petrecut într-un cămin al Universității din București, precum și situația de igienă și securitate din căminele acestei…
Vezi articolul

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: Avem în PNRR 50 de milioane de euro pentru infrastructura socială destinată copiilor vulnerabili / Am identificat copii fără CNP în România de astăzi, 2.500 de copii excluși din sistemul educațional

Guvernul a “identificat copii fără CNP în România de astăzi. Am identificat într-o campanie de o lună de zile aproximativ 2.500 de copii care erau excluși practic din sistemul educațional,…
Vezi articolul