Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării l-a sancționat, în august 2023, pentru conflict de interese, pe Dumitru Dorin Prunariu (71 de ani), scrie G4Media.ro.
Decizia a venit în urma unei sesizări pe care Consiliul a primit-o din partea Serviciului Corp Control și Strategie Anticorupție din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării care a descoperit că Prunariu fusese atât director al unei agenții care finanța proiecte de cercetare din fonduri publice, cât și cea de președinte al unei asociații care ar fi beneficiat de astfel de fonduri. Prunariu este singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.
Contactat de G4Media.ro, el a declarat că este vorba de ”o situație abuzivă și neconformă cu realitatea” și că a depus contestație împotriva deciziei prin intermediul unei case de avocatură.
Pe 31 august 2023, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) a decis că, în 2013 și 2016, Dumitru Prunariu s-a aflat în conflict de interese în calitatea sa de director al unui program de finanțare proiecte din cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA), instituție subordonată Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).
- ”(…) a ocupat în același timp funcția de Director SP2 Infrastructura al Agenției Spațiale Române (ROSA) (…) și funcția de președinte al ROMSPACE – Asociația Română pentru Tehnologie și Industrie Spațială (…), persoană juridică care a beneficiat de fonduri de finanțare a cercetării din partea ROSA. Chiar dacă domnul Prunariu a ocupat funcția de director SP2 Infrastructura doar în perioada mai 2012 – noiembrie 2013, având această poziție a beneficiat de informații importante cum ar fi, de exemplu, organizarea și evaluarea proiectelor-ofertă. Până la data de 27.11.2013, domnul Prunariu era în componența echipei de conducere a Programului STAR al ROSA, iar Asociația Română pentru Tehnologie și Industrie Spațială ROMSPACE a participat la Programul STAR al ROSA la C2-2013 și C3-2016”, se arată în concluziile deciziei CNECSDTI din august 2023, adoptată cu 15 voturi ”pentru”.
Drept urmare, lui Prunariu i s-a interzis, pentru o perioadă de trei ani, accesul la finanțare din fonduri publice destinate cercetării-dezvoltării și i s-a suspendat, pentru aceeași perioadă, dreptul de a se înscrie la un concurs de ocupare a unei funcții superioare ori a uneia de conducere, îndrumare, control sau ca membru în comisii de concurs.
4 comments
Nu avem numai un cosmonaut, jegoșii vor să îl extermine! Rușine,acest om a adus faimă României,a făcut ca Romania să fie recunoscută.
Praf în ochi, să arate “vigilenta” autorităților. E ca atunci când arestezi o bătrânică pentru ca vindea ilegal o legătura de pătrunjel. Dar na, atât pot autoritățile. Ca dacă puteai mai mult nu mai ai ajungeam în situația aberantă sa taxeze contribuție la sănătate 10% din veniturile din perioada de concediu medical. Dar na, dacă te-ai îmbolnăvit trebuie să plătești….ca și cum boala nu este suficientă. Și în aceeași ordine de idei, avem lege despre bolnavii oncologici care este o statistică și ne arată doar cat de prost stam….parca nu o simțim zilnic.
gata , ați găsit hoțul. pai daca nu avem decât un singur cosmonaut cine dracu sa conducă industria cu pricina ?
nu vedeți ce catastrofe de secretari de stat și miniștrii sunt in ministerul educației. nu vedeți prețul lipsei de expertiza?
eu zic că mai potrivit era Cițu sau ciolacu sau lixandru sau chimista de la apele romane sau marinăreasă de la educație sau vreun animal politic ceva.
pentru pretendenți , atenție aceste posturi nu sunt simple sinecuri , tre sa citiți oleacă despre forța centrifuga și accelerația gravitațională , un pic acolo sa nu va faceti de ras la calculul vitezei pe orbita. . .
cum , care orbita? !?!
orbita orbului găinii , evident !
p.s. Prunaru este inginer aeronautic in primul rand și înainte de toate. punct.
Adevarul este ca domnul Comandor a pus de mai multe ori, in varii contexte, problema deseurilor spatiale, iar acest lucru irita foarte tare la nivel european si mondial, intrucat cei mai multi sateliti si roboti spatiali abandonati in spatiu apartin tarilor locomotiva la nivel UE si mondial.
Probabil vor sa-i inchida gura si sa nu mai vorbeasca de ecologia spatiului terestru si a sistemului solar!
Dumitru Prunariu ramane oricum o constiinta contemporana la nivel mondial!