În volumul în care judecătorul Daniel Grădinaru și-a publicat teza de doctorat susținută în 2015 există mai multe fragmente despre care un expert consultat de G4Media.ro susține că sunt plagiate. ”Foarte probabil, este vorba de un plagiat care nu poate fi ignorat”, a declarat profesorul emerit Dumitru Sandu de la Universitatea București după ce a analizat pasajele descoperite de G4Media.ro, precum și textele-sursă pe care Grădinaru nu le-a indicat în lucrarea sa. În prezent președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Grădinaru este responsabil de multe decizii-cheie din sistemul judiciar. După două luni de insistențe pentru a transmite un punct de vedere legat de exemplele prezentate în acest articol, judecătorul Daniel Grădinaru a declarat, la începutul acestei săptămâni, că ”Întrebarea este tendențioasă, unele chestii se pot verifica, nu aveți nevoie de răspunsul meu”.
În anul 2015, în perioada în care ocupa funcția de vicepreședinte al Curții de Apel București, judecătorul Daniel Grădinaru a obținut titlul de doctor după ce și-a susținut teza cu titlul ”Investigarea criminalistică a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”.
Conform exemplarului depus la Biblioteca Națională a României, instituția unde a fost doctorand Grădinaru era Universitatea Titu Maiorescu, iar conducător științific, profesorul universitar Gheorghe Popa. În unele CV-uri ale judecătorului, la instituția organizatoare a studiilor de doctorat apare și Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, ceea ce indică faptul că lucrarea a fost coordonată în cotutelă sau că, la un moment dat, a avut loc un transfer.
Un an mai târziu, în 2016, Grădinaru și-a publicat teza la Editura C.H. Beck, cu titlul puțin schimbat: ”Investigarea infracțiunilor contra intereselor financiare ale UE.”
Consultând un exemplar al acestui volum, reporterul G4Media.ro a descoperit mai multe fragmente pentru care nu există indicate sursele de unde au fost preluate.